Denne straffen er verdt én milliard kroner

Foto: Richard Heathcote / Getty / All Over Press (2013 Getty Images)

En superveteran på 39 år fikk ansvaret i «verdens mest innbringende kamp».

27.05.13 20:35

CR. PALACE - WATFORD 1-0:

Mandag ble det klart hvilket lag som blir det 20. og siste i Premier League sesongen 2013/14: Crystal Palace.

Avgjørelsen kom først i ekstraomgangene, da Kevin Phillips (39 år, blir 40 i sommer) scoret på et straffespark.

- Det var vidunderlig å score seiersmålet! Jeg har vært med på tre opprykksfinaletap, så det var deilig å vinne, sier Phillips til BBC Radio Five Live.

- Jeg er kjempeglad på vegne av disse spillerne. Jeg må også gi manageren en spesiell hilsen. Han kastet innpå en 40-åring med en halvtime igjen å spille. Hvem andre ville gjort det? legger han til.

120 millioner pund
Seieren var fortjent. Selv om finalen var jevnspilt, skapte Crystal Palace flere store sjanser enn Watford.

- Watford-spillerne var så nære å gå direkte opp. De trengte å slå Leeds i siste serierunde for å bli automatisk kvalifisert. Det klarte de ikke. Så ryker de her, for Palace, som har vært solide og var det fysisk beste laget. Palace manglet en spiss, en målscorer, men hadde Phillips, som klarte å sette straffesparket, oppsummerer TV 2s ekspert Henning Berg.

Opprykket er verdt ufattelige 120 millioner pund. 60 millioner neste sesong, samt 60 millioner i fallskjermpenger, fordelt over fire år, dersom det blir nedrykk.

Foto: Richard Heathcote / Getty / All Over Press

Rundt 55 millioner kommer fra salget av TV-rettighetene. Premier League går neste sesong inn i sitt første år av en treårig avtale, som er betydelig bedre enn den forrige avtalen.

Totalt var altså mandagens omspillfinale på Wembley verdt 120 millioner pund, noe som tilsvarer 1,06 milliarder norske kroner. Det forklarer hvorfor kampen er blitt kalt «den mest inntektsbringende kampen i verden».

- Dette opprykket, med alle pengene som er i Premier League, betyr alt. Klubben kan bygge for framtiden med en del unge og gode talenter. Jeg vet ikke om jeg kommer til å fortsette, sier Kevin Phillips.

Duellen sto altså mellom Crystal Palace og Watford, to gamle kjenninger som innimellom har fått smake på toppserien, men stort sett har hatt tilholdssted på andre eller tredje nivå.

Storspillende spanjol
Duellen sto også mellom fargerike Ian Holloway og Chelsea-legenden Gianfranco Zola, som har managerjobbene hos henholdsvis Palace og Watford.

Hovedrollen inntok imidlertid den tidligere Arsenal-keeperen Manuel Almunia, som nå er i Watford.

Spanjolen stoppet det ene skuddet etter det andre fra Premier League-sultne Palace-spillere, og sørget for at de første 90 minuttene endte målløse.

- Almunia har vært kampens store, store spiller, konstaterte TV 2 Sportens kommentator Kasper Wikestad idet første ekstraomgang var i ferd med å starte.

Foto: Joe Giddens / Pa Photos / NTB scanpix

Watfords Troy Deeney fikk den første målsjansen i ekstraomgangene, da han snek seg inn bak en Palace-forsvarer og mottok et innlegg bare fire-fem meter fra mål. Julián Speroni var imidlertid raskt på pletten og avverget sjansen takket være et ufølsomt mottak av Deeney.

3629152

Kampen var jevnspilt, selv om Palace skapte store nok sjanser til at Almunia kunne stjele showet.

Kanonstraffe
Helt på tampen av første ekstraomgang kom den tidligere Roma-spilleren Marco Cassetti på etterskudd i en duell med Wilfried Zaha og sparket ned Palaces innleide Manchester United-spiller.

Dommer Martin Atkinson nølte ikke, men blåste kontant for straffespark.

Superveteranen Kevin Phillips tok et kort tilløp før han banket ballen opp i sitt venstre hjørne.

- En meget bra straffe! konstaterte TV 2s ekspertkommentator Henning Berg.

39-åringen, som var innom Watford tidlig i karrieren, var en av de mest fryktede spissene i Premier League da han utgjorde en fantastisk duo sammen med Niall Quinn i Sunderland for godt over et tiår siden.

Han ble faktisk toppscorer i Premier League sesongen 1999/2000 med imponerende 30 ligamål. Da fikk han også Gullstøvelen som beste målscorer i Europa.

Nå ble han matchvinner i det som trolig er tidenes mest innbringende fotballkamp.

Foto: John Walton / Pa Photos / NTB scanpix

Ny nordmann
Nå venter altså Premier League. Palace er en 107 år gammel klubb som har tilbrakt mesteparten av tiden på andre og tredje nivå i England, men som har 13 sesonger på toppnivå. Forrige gang var i 2005.

Dette betyr også at vi får enda en nordmann i Premier League. Jonathan Parr har vært fast inventar på backplass hos Palace, men en ankelskade i april sørget for å sette en brå stopper for denne sesongen.

Den tidligere Aalesund-spilleren signerte en treårskontrakt med Palace i 2011.

Foruten Parr, spiller også Brede Hangeland, John Arne Riise (begge i Fulham), Alexander Tettey (Norwich) og Vegard Forren (Southampton) for klubber i Englands øverste divisjon.

Wilfried Zaha blir imidlertid ikke med Palace videre. Han skal til Manchester United, som kjøpte vingen i januar.

- Jeg var altfor nervøs i starten, men etter at jeg begynte å tenke på dette som en vanlig kamp, spilte jeg slik jeg kan, sier Wilfried Zaha ifølge BBC.

- Det blir bra for meg å dra til Manchester United, men jeg ville bli i Palace og fullføre jobben. Dette er alt jeg har ønsket. Jeg har vært i klubben i ti år, og har bare kjærlighet for den. Jeg er glad jeg var involvert i denne kampen, sier Zaha.

HTML EMBED

Cardiff og Hull rykket direkte opp til Premier League denne sesongen, mens Queens Park Rangers, Wigan og Reading rykket ned til The Championship.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.