RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Getty Images / All Over Press

Dere kan glemme ligagullet, United

Sist oppdatert:
I hvert fall om man skal tro statistikken de siste ti årene.

Manchester United har skuffet i sesonginnledningen, og har kun sanket inn 11 av 24 mulige poeng i Premier League.

United ligger i skrivende stund på åttendeplass, åtte poeng bak ligaleder Arsenal. De er også henholdsvis seks og fem poeng bak lag som Chelsea og Manchester City.

Etter et nytt skuffende resultat, hjemme mot Southampton, er det blitt diskutert om ligagullet allerede er ute av rekkevidde for United.

- Håpet for United ligger i at serien er jevnere enn noen gang. Det er seks lag som kjemper i toppen, sier TV 2s eminente fotballkommentator Øyvind Alsaker.

Les også: Gir Moyes skylden for fiaskostarten

Nettavisen har tatt en kikk på statistikken, og konklusjonen er at det blir bortimot umulig for Manchester United å ta gull denne sesongen, om man skal legge nettopp statistikken til grunn.

Må oppnå rekordsnitt
For å se hvor realistisk det er med United-gull denne sesongen, så vi først på hvor mange poeng man har vært nødt til å ta for å vinne ligaen de siste ti årene.

I snitt har ligamesteren de siste ti årene tatt 88,6 poeng. Hvis man dermed legger til grunn at det er den poengsummen som trengs for å vinne inneværende sesong, trenger United å ta 77,6 poeng på de resterende 30 kampene.

For å oppnå dette, må de røde fra Manchester ta 2,59 poeng i snitt per kamp resten av sesongen.

Ettersom vi i skrivende stund nettopp har gjennomført den 8. serierunden og har 30 kamper igjen av sesongen, så vi deretter på hvor mange poeng ligamesterne de siste ti årene har tatt i snitt på sine siste 30 ligakamper.

3698440

Det er nedslående nyheter for United-fansen. I snitt har ligamesterne de siste ti årene tatt 2,38 poeng per kamp på sine siste 30 kamper.

Det høyeste snittet var det Chelsea som klarte i 04/05-sesongen. Stamford Bridge-klubben tok 2,57 poeng på sine 30 siste ligakamper den sesongen. Da satt den også Premier League-rekord med 95 poeng, og tapte bare én kamp (se faktaboks).

Og United trenger et snitt på 2,59 poeng per kamp for å oppnå 88,6 poeng. Det er altså et snitt som ingen ligamester de siste ti årene har klart å oppnå på sine 30 siste kamper.

Ifølge statistikken, må dermed United finne en rekordform og holde den ut sesongen, for å vinne ligaen.

Håp i jevnere serie
Flere vil nok påpeke at serien framstår jevnere denne sesongen, og at det kan holde med mindre enn 88,6 poeng for å vinne tittelen. Det er også et poeng TV 2- kommentator Øyvind Alsaker trekker fram.

- Jeg tror nok ligavinneren vil ta litt færre poeng enn snittet du nevner, ettersom det er såpass mange lag som er med i kampen om gullet, sier Alsaker til Nettavisen, før han utdyper:

- Hvis du ser på Manchester City, så har de tidligere gått 14-15 kamper uten å tape. Nå kom tapet i andre serierunde. Det er ingen som har klart å skille seg ut i toppen ennå. De som har imponert mest, er lagene som var tippet å komme rundt 4.-5. plass i Arsenal og Tottenham. Hvis man da tenker at Chelsea, United og City har et større potensial, så tilsier det at det vil bli svært jevnt denne sesongen.

For argumentasjonens skyld, kan vi ta med at for å oppnå 85 poeng, trenger United å ta 2,47 poeng per kamp de siste 30 ligakampene. Det har ligamesterne klart å oppnå fem av de siste ti sesongene. 85 poeng har imidlertid bare holdt til ligagull én gang de siste ti årene.

- United vinner ikke
TV 2-kommentator Øyvind Alsaker tror ikke Manchester United vinner serien denne sesongen, men mener det er for tidlig å trekke en slutning.

- United kan ikke avskrives allerede, men jeg tror ikke de vinner, sier Alsaker.

- Poengfangsten er én ting. Jeg syns heller ikke United framstår som et mesterlag, legger kommentatoren til.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Han trekker fram kampen United spilte hjemme mot Southampton som et eksempel.

- Der leder de 1-0, men klarer ikke å ro det i land. De så også hele tiden ut som om de kunne bli straffet, sier Alsaker.

- Jeg mener de er altfor avhengig av at Robin van Persie er i form. Forsvarsspillet har vist svakheter og midtbanen mangler klasse. For meg er ikke duoen Fellaini og Carrick optimal, forklarer han videre.

Det er ingen tvil om at David Moyes allerede er under stort press. Mange United-supportere finner håp i at sist gang United startet så dårlig, i 00/01-sesongen, så vant laget ligaen til slutt.

Da fikk United imidlertid bare 80 poeng, og hadde et snitt på 2,33 poeng per kamp i sine 30 siste ligakamper. Det spørs om det holder i årets sesong.

Det er verdt å nevne at Arsenal, som leder ligaen med 19 poeng etter 8 kamper, har et snitt på 2,38 til nå. Opprettholdes det snittet gjennom 38 kamper, resulterer det i 90,44 poeng.

Det er fortsatt tidlig i sesongen, men skal man tro statistikken, blir det altså svært vanskelig for Manchester United å forsvare ligagullet fra forrige sesong.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere