*Nettavisen* Sport.

Derfor blir Chelsea nummer to

Foto: Scanpix/AP

Nettavisen tipper at Chelsea må ta til takke med andreplassen i Premier League.

Chelsea har kommet langt siden stiftelsesmøtet på puben The Rising Sun 14. mars 1905. Takket være Roman Abramovitsj og José Mourinho er laget nå ett av fire dominerende i engelsk fotball.

Tynn stall ble kostbart
Forrige sesong måtte Chelsea ta til takke med andreplassen, etter to strake seriegull i Mourinhos første år i England.

Chelsea tapte bare tre kamper i 2006/07 - færrest av alle lagene i Premier League. José Mourinho klagde allerede i januar over at spillerstallen var for tynn. Portugiseren ledet likevel londonklubben til ni ligaseirer på rad etter 0-2-tapet for Liverpool 20. januar.

Men Mourinho fikk rett til slutt: Chelsea spilte uavgjort i sine fem siste seriekamper, og dermed gjorde det ingenting for Manchester United at de rotet bort sju av de 15 siste poengene som stod på spill.

Kloke sommertrekk
I sommer har Mourinho gjort en fabelaktig jobb med å rette opp problemet fra i fjor. Florent Malouda - årets spiller i Frankrike forrige sesong - er sommerens eneste storkjøp. Brasilianeren Daniel Alves fra Sevilla kan bli det andre, om vi skal tro alle ryktene på balløya. Og en rekke solide spillere er hentet inn takket være bosmanregelen.

Midtbanespilleren Steve Sidwell kommer fra Reading, midtstopperen Alex fra PSV Eindhoven (hvis arbeidstillatelsen går i orden), midtstopperen Tal Ben Haim fra Bolton og spissen Claudio Pizarro fra Bayern München.

Den bredden Mourinho ble forbannet over å bli nektet i januar, er dermed på plass nå.

Teoretisk sett, i alle fall. Sesongstarten ser ut til å bli preget av store skadeproblemer.

Skadetrøbbel
Hele 14 spillere blir behandlet for skader, inkludert Frank Lampard (brukket tå), Michael Essien, Lassana Diarra (knetrøbbel), Michael Ballack (ankelskade), Andrej Sjevtsjenko (rygg), Didier Drogba, John Terry, Claude Makelele, Arjen Robben og Paulo Ferreira (kneskader). De sju sistnevnte går trolig glipp av serieåpningen på grunn av skadene.

Det kan koste Chelsea dyrt. Allerede 19. august venter Liverpool på Anfield, og i sjuende serierunde står Old Trafford og Manchester United for tur. I tillegg venter tøffe motstandere som Reading (ble nummer åtte i fjor), Blackburn (tippet på sjetteplass av Nettavisen i år), Portsmouth og Aston Villa i de første rundene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vi minner om at Chelsea bare tapte tre kamper i fjor, og at det likevel ikke holdt til seriegull. Slik den forholdsvis forutsigbare toppserien i England har utviklet seg, kan seriegullet være tapt allerede i september.

Afrikamesterskapet
Som om ikke alle skadeproblemene er bekymring nok, vet José Mourinho at han høyst sannsynlig må klare seg uten sentrale spillere som Didier Drogba og Michael Essien i cirka en måned på nyåret. Sammen med Salomon Kalou og John Obi Mikel vil de da trolig være opptatt med afrikamesterskapet.

Tapet av Kalou og Mikel vil nok være overkommelig, men Essien og Drogba er svært sentrale for Chelsea, og blir vanskelige å erstatte. Drogba er kanskje ligaens beste spiss, og var også Premier Leagues toppscorer forrige sesong.

Andrej Sjevtsjenko fant seg ikke til rette i engelsk fotball i debutsesongen, men det kan selvsagt bli en lystigere melodi nå.

Manager Mourinho er en klok mann og er selvsagt klar over utfordringene som kommer på grunn av afrikamesterskapet. Han vil forsøke å gjøre de nødvendige justeringer i forkant, slik at laget er mindre avhengig av Drogba enn tilfellet var i fjor.

Men når avstanden mellom Chelsea og Manchester United er så liten i kvalitet, og når Liverpool har forsterket laget såpass kraftig i sommer, blir skadeproblemene i sesongstarten og utfordringene rundt afrikamesterskapet avgjørende for at Nettavisen lander på Manchester United som seriemester kommende sesong.

Nettavisens tips: 2. plass

Hva tror du om Chelsea kommende sesong? Si din mening i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.