*Nettavisen* Sport.

Derfor elsker Barca Ståle Solbakkens råtne egg

I MÅL: Jose Manuel Pinto vokter målet for Barcelona i cupfinalen mot Real Madrid. Foto: Andres Kudacki (AP / NTB scanpix)

Lionel Messis bestevenn er noe helt for seg selv.

16.04.14 14:18

Han har vunnet La Liga tre ganger, Champions League to ganger, Copa del Rey to ganger, den spanske supercupen fire ganger, UEFAs supercup to ganger og VM for klubblag to ganger, men det er sjelden at José Manuel Pinto har stått fremst i rampelyset under noen av disse triumfene. I de fleste tilfeller har 38-åringen sett det hele fra benken.

For veterankeeperen har vært et ubestridt andrevalg siden han kom til Barcelona i 2008. Victor Valdes har vært den foretrukne burvokter i klubben.

Men til tross for at Pinto kun har spilt 29 ligakamper på sju sesonger i den katalanske storklubben, og kun 84 kamper i alle turneringer, så blir det feil å si at veteranen ikke har spilt en viktig rolle. Pinto er viktig for Barca.

- Få er som han
38-åringen blir beskrevet som en humørspreder, en motivator og en venn. Det at keeperen er én av Lionel Messis nærmeste venner er godt kjent, men Pinto er typen som er venn med alle. Den eksentriske spanjolen tar seg like godt av «de unge og ferske», som det han gjør med de «gamle og syke».

Gladgutten var blant annet en viktig støttespiller for Eric Abidal, franskmannen som fikk en kreftdiagnose under den tiden har var en viktig spiller i Barcelona.

Tidligere trener Josep Guardiola har sagt følgende om reservekeeperen:

- Når han ikke spiller, er han alltid førstemann som reiser seg fra benken og jubler ved scoringer. Pinto er en spektakulær type og en lagspiller av høyeste klasse. Jeg har sett få målvakter med samme innstilling i løpet av min karriere.

Den siste tiden har imidlertid mye blitt snudd på hodet for Pinto. Victor Valdes pådro seg en skade i vinter og er ute resten av sesongen. Dermed er det Pinto som må vokte målet til katalanerne i innspurten av en tøff sesong.

Onsdag kveld vokter han buret i Copa del Rey-finalen mot Real Madrid. Pinto har som oftest hatt tillit som «cupkeeper» og ville nok spilt denne kampen uansett, men det er likevel en stor oppgave 38-åringen har fått utlevert.

Det er for øvrig ikke første gang Pinto barker sammen med Real Madrid i cupsammenheng. Under semifinalen i Champions League i 2011 mellom de to lagene havnet Pinto i tottene på både Alvaro Arbeloa og Chendo. Keeperen spilte ikke en gang i kampen, men kastet seg inn i tumultene som oppsto.

Veteranen ble sendt i garderoben med rødt kort.

Slipper Ronaldo
For tre år siden voktet Pinto også buret mot erkerivalen i Copa del Rey-finalen. Den gang endte det med tap, takket være Cristiano Ronaldo.

- Jeg husker først og fremst det avgjørende målet til Ronaldo fra den kampen. Jeg har sett for meg den situasjonen gang på gang i årene etter og føler jeg kunne ha stoppet headingen. Jeg ønsker å fortrenge det, men det er vanskelig. I finaler står så mye på spill. Vi vil så mye. Vi kjemper så mye.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED


- Forhåpentligvis kan vi få en revansj onsdag kveld, legger Pinto til.

Spanjolen har også stått de fire siste ligakampene og de to kvartfinalene mot Atletico Madrid i Champions League. Sistnevnte kamp endte med tap.

Sannheten er nok at Pinto ikke er i nærheten av å holde samme nivå som Valdes, og han har blitt utskjelt som både en klovn og syndebukk. Keeperen har en tendens til å gjøre litt uortodokse ting med ballen i beina, noe som kan få pulsen til både fansen og medspillerne til å stige relativt hastig.

- Det er aldri bra å miste førstekeeperen. Det blir en omstilling både for den som kommer inn og de andre på laget. Men vi har full tillit til Pinto. Vi vet hva han er kapabel til og han har reddet oss før, sier Barca-ess Xavi Hernandez.

For 38-åringen er langt fra noen svak sisteksanse og kan ikke sees på som hovedårsaken til at Barcelona har virket ustødige bakover denne sesongen. Ustødige bakover var laget til Tata Martino også med Valdes mellom stengene.

- I Barcelona er konkurransen steinhard. Det visste jeg da jeg skrev under for klubben. Men jeg går på trening hver dag med ett mål for øyet, jeg skal spille neste kamp. Har man ikke den innstillingen, tror jeg ikke fotball, eller noen annen lagidrett, er riktig sport å holde på med, sier reservekeeperen.

I finalen onsdag slipper han i det minste å møte Cristiano Ronaldo. Superstjernen går glipp av kampen på grunn av skade og andre må ta ansvar.

Klikk på bildet for å forstørre.

REVANSJ: Jose Pinto ønsker å vinne cupfinalen. Foto: Paul Ellis (AFP / NTB scanpix)

Sami Khedira, Jese Rodriguez, Alvaro Arbeloa og Marcelo er også skadet.

- Vi har et slagkraftig lag og mange spillere er i form. Karim Benzema scorer mål, Gareth Bale scorer mål og det gjør også Isco. Angel Di Maria er i toppform. Vi har mange offensive spillere som kan utgjøre en forskjell nå som Cristiano Ronaldo er ute med skade, sier Real Madrids sjef, Carlo Ancelotti.

- En god venn
Karrieren til José Manuel Pinto Colorado startet i Real Betis mot midten av 1990-tallet. Han spilte for B-laget fra 1994 til 1998, før han ble tatt opp i A-stallen. Pinto klarte imidlertid aldri å kapre plassen til Toni Prats mellom stengene i Betis og det ble kun én A-kamp på keeperen før han dro videre.

Kampen han spilte, var for øvrig som innbytter mot Racing Santander.

Neste stopp ble Celta Vigo og her fikk Pinto spille, etter hvert. Det ble hele ti sesonger i klubben og 224 kamper i mål. I 2005/06-sesongen vant Pinto Zamora-trofeet, etter å ha kun sluppet inn 29 mål på 37 ligakamper.

Barcelona kom på banen i 2008, da klubben trengte en erstatter for skadde Albert Jorquera. Samme sesong fikk keeperen sin debut for storklubben, men det har som nevnt blitt begrenset med sjanser i årene som har fulgt.

Mange mener faktisk at den eneste grunnen til at Pinto fortsatt er i Barcelona, er på grunn av hans vennskap med Lionel Messi. Stjernen har selvsagt stor innflytelse på det som skjer i klubben og det har blitt hevdet at argentineren har sørget for at hans nære venn har fått forlenget sitt opphold med klubben.

- Pinto er en av mine nærmeste venner. Vi omgås mye utenfor banen. Vi griller sammen og finner på andre ting. Han er en god venn, sier Messi.

(artikkelen fortsetter under bildet)

HTML EMBED


Til sommeren står imidlertid Pinto igjen uten kontrakt og da kan det vær enden på visa. Barcelona har allerede sikret seg den unge, tyske keeperen Marc André ter Stegen. Selv om klubben har blitt pålagt et forbud mot å kjøpe nye spillere, spekuleres det likevel i at flere kan være på vei inn.

Veteran José Manuel Reina, som eies av Liverpool, men er utlånt til Napoli, er blant de som har blitt nevnt i forbindelse med en overgang til Barcelona.

- Et råttent egg
Enn så lenge er likevel ingenting avgjort rundt framtiden til Pinto. Og skulle forbudet fra FIFA bli stående, kan veteranen fort være det beste alternativet til en nummer to bak ter Stegen. Valdes forlater nemlig Barca til sommeren.

- Jeg trives i klubben og i byen. Jeg trives med lagkameratene og alt rundt. Framtiden har vært uviss i flere sesonger, men så lenge jeg føler meg i god, fysisk form, har motivasjon og klubben fortsatt har tro på meg, ser jeg ingen grunn til å legge keeperhanskene på hyllen, forteller Pinto om situasjonen.

Den brasilianske legenden Mazinho, faren til både Rafinha og Thiago Alcantara, forsterker inntrykket av at José Manuel Pinto er en viktig mann i Barcelona.

Klikk på bildet for å forstørre.

NY MANN: Marc-André ter Stegen har signert for Barcelona. Foto: Patrik Stollarz (AFP / NTB scanpix)

- Han er en mann som bedriver idretten sin på rett måte. Han har alltid hatt en god innstilling. Han tar ansvar og passer på de yngre spillerne, sier han.

Sånn helt til slutt må vi også få med det Pinto kanskje er best kjent for blant oss skandinaver. Under et møte med danske FC København og norske Ståle Solbakken i 2010, fant Barcelona-keeperen igjen på noen rampestreker.

Da spissen Cesar Santin ble spilt igjennom, etterlignet Pinto lyden til dommerens fløyte ved å plystre, noe som førte til at Santin stoppet opp, i stedet for å storme videre mot mål. Dommer Stephane Lannoy fikk ikke med seg hendelsen, men det gjorde kameraene. Pinto ble utestengt i én kamp.

- Det er tydelig at Barcelona har et veldig, veldig råttent egg i kurven. Det blir dobbelt så galt når han briefer over trikset sitt etterpå. Han smilte, hevet tommelen og viste at han hadde lyktes. Ifølge Josep Guardiola er dette et triks keeperne har jobbet med på trening, sa Solbakken til pressen etterpå.

Se ikke bort fra at «det råtne egget» kommer i fokus på ny onsdag kveld.

Finalen i Copa del Rey følger du i Nettavisens livesenter fra 21.30.

Kilder: Goal.com, Aftonbladet, VG Nett, Wikipedia, FCBarcelona.com.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.