Derfor er de så populære blant kinesiske klubber

TIL KINA: Spillere fra norsk Tippeliga havner oftere og oftere i Kina.

TIL KINA: Spillere fra norsk Tippeliga havner oftere og oftere i Kina. Foto: Montasje Nettavisen (NTB Scanpix)

Spillere fra Tippeligaen blir stadig mer populære i Kina.

04.03.15 15:33

23. januar 2013 blir det klart at Davy Claude Angan ikke er med i Moldes tropp som drar på treningsleir til La Manga. Molde har fått inn et bud på rundt elleve millioner kroner for angriperen, og er klare for å selge. Kjøpende klubb heter Hangzhou Greentown, og spiller i den kinesiske Superligaen.

Denne overgangen er starten på en ny trend. For fra 2013, og frem til i dag, er det solgt åtte angripere fra den norske Tippeligaen til kinesisk fotball. Foruten Angans overgang fra Molde, har Abderrazak Hamed-Allah, Aaron Samuel, Daniel Chima Chukwu, Vidar Örn Kjartansson, Abdurahim «Ibba» Laajab og Franck Boli forsvunnet fra den øverste divisjonen her til lands, og øst til Kina. Også Chukwuma «Bentley» Akabueze var en tur innom Kina, men hans kontrakt ble terminert ettersom klubben hadde flere utlendinger enn hva som var lov etter et nedrykk til nivå to.

LES OGSÅ: - Spillernes tankegang er 99 prosent lønninger og ett prosent eventyrlyst

Hele Skandinavia
Nettavisens fotballekspert, Joacim Jonsson, er ikke overrasket over det som skjer.

- Dette er ikke et fenomen bare i Norge. Svenskene har på en måte banet vei. Veldig mange fra Sverige har dratt til Kina med suksess. Også Hamed-Allah og Aaron Samuel har gjort det veldig bra der borte, sier han til Nettavisen.

EKSPERT: Joacim Jonsson er fotballekspert, og kjenner den norske Tippeligaen bedre enn de fleste. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Og nettopp der ligger nøkkelen til hvorfor kinesiske klubber ser mot Skandinavia, skal vi tro Jonsson. Spillere fra norsk og svensk fotball presterer nemlig nesten alltid fra første spark på ballen.

- Nesten alle har prestert
Hamed-Allah, som gikk fra Aalesund til Guangzhou R&F i februar 2014, har scoret 22 mål på like mange kamper i Kina. Han har også notert seg for fire assist.

Aaron Samuel forsvant til samme klubb, fra Sarpsborg 08, et halvt år senere, og står med åtte mål og seks assist på sine 16 kamper for sin nye klubb. Både Hamed Allah og Samuel har med det økt sine scoringssnitt direkte etter overgangene til kinesisk fotball.

Fakta

Spillere som har gått fra norsk fotball til Kina

- Spillere som har spilt i Skandinavia, tilpasser seg nye omgivelser veldig lett. De er vant til å jobbe hardt, og det er noe som går hjem i Kina. Spillerne presterer, og da vil klubbene hente flere herfra. Nesten alle som har dratt har prestert, faktisk. Det er litt som spillere fra Costa Rica i Norge, forteller Jonsson.

Overpriset?
Mange vil påstå at kineserne betaler overpris for spillere fra Tippeligaen. At en spiller som «Ibba», på 29 år, med ett år igjen av kontrakten, skal koste rundt seks millioner kroner, er uforståelig for mange nordmenn.

Også det at Aaron Samuel, som kom billig til Sarpsborg 08, på ett år, med ti mål på 26 kamper, skulle øke verdien til tolv millioner kroner, kan være vanskelig å forstå.

Men de kinesiske klubbene har mye penger. Og det å hente disse spillerne til slike priser, er kanskje bedre enn å hente spillere fra andre land til enda høyere priser. For det er liten tvil om at spillere i større ligaer, som i England, Italia, Tyskland og Spania, vil bli enda dyrere igjen.

- Klubbene i Kina betaler nok litt overpris i forhold til hva norske klubber kan få fra resten av verden, ja. Men kineserne mener de får mye for pengene. Skal de hente fra andre land enn Norge og Sverige, blir det enda dyrere, og når de skandinaviske spillerne gjør det bra, er det lett valg for kineserne, mener den svenske fotballeksperten.

Selv om de kinesiske klubbene føler de gjør en god deal, er det likevel liten tvil om at de norske klubbene som selger til Kina også føler de har gjort en god handel.

- Det er klart at det er veldig, veldig bra betalt for norske klubber som sliter økonomisk for tiden.

Bare starten
Jonsson er åpen for tanken på at denne trenden, hvor spillere går fra skandinaviske ligaer til Kina, er kommet for å bli. Han mener alt likevel avhenger av hvordan de spillerne som allerede er i Kina presterer.

- Om dette er en trend som er kommet for å bli, kommer an på hvordan man presterer der borte. Presterer spillerne som hentes, så er dette en trend vi vil se mer av fremover. Dette handler om prestasjoner.

Om Vidar Örn Kjartansson fortsetter storspillet som han viste i fjorårets Tippeliga, og om Franck Boli klarer å bøtte mål, skal vi altså ikke se bort fra enda mer handel mellom norske og kinesiske lag i fremtiden.

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

HTML EMBED
Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.