*Nettavisen* Sport.

Derfor er disse 13 spesielle for Høgmo

ERFARNE: André Hansen, Pål André Helland, Ole Selnæs, Alexander Søderlund, Moi Elyounoussi, Jo Inge Berget, Omar Elabdellaoui, Vegard Forren, Markus Henriksen, Stefan Johansen, Martin Linnes, Stefan Strandberg og Håvard Nordtveit har alle europacuperfaring denne sesongen. Veldig verdifullt, mener Per-Mathias Høgmo.

ERFARNE: André Hansen, Pål André Helland, Ole Selnæs, Alexander Søderlund, Moi Elyounoussi, Jo Inge Berget, Omar Elabdellaoui, Vegard Forren, Markus Henriksen, Stefan Johansen, Martin Linnes, Stefan Strandberg og Håvard Nordtveit har alle europacuperfaring denne sesongen. Veldig verdifullt, mener Per-Mathias Høgmo. Foto: Montasje (NTB scanpix)

Per-Mathias Høgmo mener det er en enorm fordel for Norge at flertallet av landslagsspillerne har spilt europacup denne høsten.

LILLESTRØM (Nettavisen): November har nemlig vært en skrekkmåned for det norske fotballandslaget når det skal spilles hjemmekamper.

Seks landskamper er spilt på Ullevaal i november, og fasiten er grusomme seks tap og totalt én fattig scoring.

Men frem mot torsdagens novemberkamp mot Ungarn har flertallet av de norske spillerne fått tøff matching gjennom hele høsten, noe som ikke har vært en selvfølge tidligere år.

I den norske troppen mot Ungarn har hele 13 spillere vært involvert i gruppespillet i enten Champions League eller Europa League denne høsten.

I tillegg har vi proffer i Premier League (Alexander Tettey) og Bundesligaen (Per Ciljan Skjelbred og Rune Jarstein) som denne høsten har fått matching på godt nivå.

- Veldig viktig

Det gjør landslagssjef Høgmo sikker på at Norge bryter «november-forbannelsen» mot Ungarn.

Fakta

Disse har spilt europacup i høst:

- Det er veldig viktig. Fra i fjor til i år er det over 10 spillere flere som har spilt europacup. Det gjør at man har en intensitet man drar med seg inn i kampen her. Også spillerne fra den norske ligaen har den erfaringen i år. Det gjør at denne novembermåneden bør kunne være god. Det har vi sett på treningene også, sier Høgmo til Nettavisen.

Ikke bare har de norske spillerne vært med på kampene, de har også fått mange oppturer gjennom spill i Europa.

Her er bare noen eksempler:

  • Mohamed Elyounoussi har vært fenomenal for Molde, og står med syv mål på ni kamper i Europa. Fikk en god opplevelse i sist kamp for Molde mot Celtic.
  • Vegard Forren og Martin Linnes har vært strålende i et Molde-forsvar som har sikret et imponerende avansement fra gruppespillet i Europa League. Fikk en god opplevelse i sist kamp for Molde mot Celtic.
  • Markus Henriksen har scoret fire mål i Europa for AZ siden august.
  • Omar Elabdellaoui er bankers på laget til Olympiakos, som har vunnet tre strake kamper i Champions League og fosser mot avansement.
  • Håvard Nordtveit spilte hele kampen da Mönchengladbach holdt Juventus til 1-1 i sist Champions League-kamp.
  • Jo Inge Berget var en nøkkel til at Malmö slo ut Celtic og kvalifiserte seg til Champions League.
  • Ole Selnæs har vist at han kan prestere på et høyt nivå også i Europa.
  • Alexander Søderlund scoret borte mot Lazio for under en måned siden.


- Dette er gøy, altså!

Høgmo er svært fornøyd med ståa før de avgjørende kampene mot Ungarn. Han snakker varmt om det han mener er «en utrolig energi» i spillergruppa.

- Jeg smilte godt da jeg gikk på trening sammen med resten av støtteapparatet. Dette er gøy, altså! Det er gøy å se gutta trene, det er så høyt nivå at selv du hadde slitt med å holde følge, Mini, fleipet Høgmo med den gamle landslagsspilleren på tirsdagens pressetreff.

Molde-stopper Vegard Forren er en av dem som har fått god matching gjennom kamper i Europa denne sesongen.

Senest mot Celtic tok han og Molde en sterk borteseier – og Forren var god i den kampen.

Han er enig med Høgmo i at det er en stor fordel at de norske spillerne har fått europacupmatching denne høsten.

- Det har mye å si, og er veldig positivt. Ikke minst erfaringsmessig, man får kjenne på hvordan det er å spille på topp internasjonalt nivå. Det er mange som er ute i Europa, og jeg tror det er veldig nyttig, sier Forren til Nettavisen.

- Veldig viktig

Han danner trolig stopperpar med Even Hovland mot Ungarn. Forren er glad han har fått bryne seg på tøff motstand i det siste.

- Gjennom spill i Europa får man vite hvor nivået ligger og hva som kreves. Det er veldig viktig, sier Forren.

Han får støtte fra lagkamerat Mohamed Elyounoussi, som også er blant dem som har fått verdifull erfaring gjennom spill i Europa denne høsten.

Og vingen har virkelig levert. «Moi» står i år med syv mål på ni kamper i Europa.

- Det er veldig bra at vi får erfaring internasjonalt, og det er mange som er i form om dagen. Det er bra for hele laget, sier han til Nettavisen.

Landslagssjef Høgmo røpet som vanlig lite da han møtte pressen tirsdag. Men han er svært fornøyd med ståa før de viktigste kampene på norsk jord på lang tid.

- Jeg er veldig godt fornøyd med de to øktene vi har hatt. Jeg registrerer at mange spillere er i veldig god form, og det relasjonelle sitter stadig bedre, mener Høgmo.

Det lover godt foran torsdagens kamp på Ullevaal, utvilsomt tiårets oppgjør på norsk jord.

Avspark 20.45.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.