*Nettavisen* Sport.

Derfor er El Clásico et hatoppgjør

STORKAMP: Lørdag klokken 18 sparkes sesongens første El Clásico i gang.

STORKAMP: Lørdag klokken 18 sparkes sesongens første El Clásico i gang. Foto: Gerard Julien (Afp / NTB scanpix)

Det handler om mye mer enn fotball da Real Madrid og Barcelona møtes.

Lørdag kveld klokken 18.00 sparkes kanskje verdens største klubbkamp i gang.

Det er klart for lidenskap og sesongens første El Clásico.

Oppgjørene mellom Real Madrid og Barcelona pleier å være meget dramatiske, og det er stor rivalisering mellom to klubber som ikke liker hverandre særlig godt.

Før lørdagens kamp i den spanske hovedstaden, Madrid, står vertene med 70 seiere lagene i mellom, mens Barcelona står bokført med fire færre.

For å finne ut hvorfor de to klubbene hater hverandre så intenst, må vi tilbake til tiden etter den spanske borgerkrigen på 1930-tallet, og til da Franco overtok makten.

Katalansk kultur
Franco gjorde all katalansk kultur forbudt i Spania, noe som ikke ble særlig godt mottatt i Barcelona.

Mange hevdet også at Franco var Real Madrid-supporter.

- Katalonias ønske om løsrivelse ligger som et bakteppe her, og at Real Madrid, om ikke var Francos lag, så ble de støttet massivt av Franco. Alle som spilte på Barcelona på den tiden, selv etter Francos død, forteller at Real Madrid kunne få 35 straffespark i en sesong, mens Barcelona kun fikk fem, sier Josimar-redaktør Frode da Costa-Lia til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Josimar-redaktør Frode da Costa-Lia. Foto: (Privat)

Først etter Francos død i 1975 ble katalansk kultur tillatt igjen, men det har ikke bøtet noe på forholdet mellom klubbene.

- Det hele handler om en historie fra 20-tallet og fremover. Selv om det politiske ikke er like fremtredende i dag, så er historien om Madrid-sentraliseringen og Franco et bakteppe som ligger der, fortsetter da Costa-Lia.

Ved på bålet
- I tillegg så har jo Real Madrid også hatt en trener de siste årene, i Jose Mourinho, som har fyret opp ekstra mye i forkant av oppgjørene, særlig egne spillere. Det har gjort at temperaturen har økt mellom enkeltspillere i tillegg.

Mourinho er ikke lengre trener for Real Madrid, men sesongene med portugiseren som manager i hovedstadsklubben gjorde sitt til at hatet mellom klubbene blusset litt ekstra opp igjen.

Scoringsrekord?
Lørdag kan også Lionel Messi sette scoringsrekord i den spanske serien.

Barcelonas superstjerne står bokført med 250 mål i La Liga, noe som er ett fattig mål bak rekorden i den spanske toppdivisjonen, som Telmo Zarra satte fra midten av 1950-tallet.

Messi selv har uttalt at han ikke ser på rekorden som det viktigste, men at laget spiller godt og vinner.

Klikk på bildet for å forstørre.

AMPERT: Det er ofte ampert da Real Madrid og Barcelona møtes. Foto: Pedro Armestre (Afp / NTB scanpix)


Ronaldo eller Messi?

Duellen mellom Messi og Cristiano Ronaldo vil også bli fulgt med argusøyne lørdag.

De to, som er verdens to beste spillere, har bøttet inn mål for hvert sitt lag de siste sesongene, men da Costa-Lia er ikke i tvil om hvem han mener er den beste av de to.

- Jeg mener Messi er verdens aller beste spiller, kanskje gjennom tidende. Men det er ingen tvil om at Ronaldo, hvis du ser de siste tolv månedene, har vært bedre i La Liga enn Messi. Og han vant fortjent gullballen nå sist, forteller han.

Suarez-debut
Mange har snakket om at lørdagens storkamp er tidendes El Clásico-oppgjør.

Det er to stjernespekkede mannskap som møtes, og kanskje har ingen av lagene noen gang hatt en like offensivt slagkraftig tropp som de har denne sesongen.

På toppen av det hele, så kan Luis Suarez komme til å gjøre sin debut for Barcelona, etter at han meldte overgang fra Liverpool tidligere i sommer.

Uruguyaneren har vært utestengt i tre måneder for biteepisoden under fotball-VM i Brasil, som vi vel ikke trenger å gå nærmere inn på, og han er først klar for spill igjen til lørdagens kamp.

Får man mer dramaturgi enn dette på forhånd, spør du deg kanskje?

- Alle El Clásico-oppgjørene er til enhver tid den største gjennom tidende. Tilleggsdimensjonen lørdag med at Suarez antageligvis vil få spilleminutter, og målrekorden til Messi, gjør det hele litt spesielt.

Da Costa-Lia tror på en målrik affære lørdag.

- Jeg tror Barcelona vinner 3-4. Keeperen til Real Madrid (Iker Casillas) skremmer ingen lengre, avslutter han.

VI FØLGER EL CLÁSICO LIVE FRA KLOKKEN 18.00


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.