*Nettavisen* Sport.

Derfor er han stjerne

Foto: Getty Images/All Over Press

Mario Gomez skulle til å byttes ut - da scoret han Tysklands vinnermål.

10.06.12 10:52

TYSKLAND - PORTUGAL 1-0:

EM har hittil fortonet seg som et spektakulært fyrverkeri. Åpningskampene fredag var ikke ventet å gi den helt store underholdningen, men kampen mellom vertsnasjon Polen og Hellas inneholdt det meste, og Russland lagde målkalas mot Tsjekkia. Lørdagens oppgjør mellom Nederland og Danmark ga oss den første EM-bomben, da danskene overraskende vant.

Så var det Tyskland og Portugal sin tur. Endelig et oppgjør av de virkelig store.

Ironisk nok ble kampen, med unntak av noen meget spennende sluttminutter, den hittil kjedeligste.

Ingen av lagene imponerte betraktelig, men forsvarte seg bra.

Tyskland vant til slutt 1-0 etter at Mario Gomez, som hadde vært totalt fraværende hele kampen og var i ferd med å bli byttet ut, tok av seg usynlighetskappen og ble matchvinner med et nydelig hodestøt.

Portugal imponerte bakover
Tyskland, som ikke avga et eneste poeng i kvalifiseringen til EM, menes av de aller fleste å være storfavoritt til å vinne mesterskapet, men veien mot finale blir på ingen måte lett for Joachim Löws hardtarbeidende stjerner. Tyskerne ble plassert i dødens gruppe med Nederland, Portugal og Danmark, og i åpningskampen lørdag møtte de en av verdens beste spillere; Cristiano Ronaldo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jeff Pachoud-Ap

Galleriet til Paulo Bento inneholder dessuten flere farligheter. Portugiserne hadde forberedt seg godt på den tyske taktikken, og João Pereira, Bruno Alves, Pepe og Fábio Coentrão forsvarte sitt eget mål ypperlig.

Søreuropeerne åpnet friskt og fosset fram på flere gode kontringer, og tyskernes mange forsøk på å spille gjennom spissene ble mesterlig brutt av det disiplinerte forsvaret. De store målsjansene lot som følge vente på seg.

Mesut Özil la opp til en god mulighet etter halvtimen spilt, men Lukas Podolskis skudd imponerte ingen (bortsett fra heldiggrisen på tribunen som fikk med seg en ekte EM-ball hjem).

På overtid i den første omgangen var Portugal grusomt nære 1-0, da Pepe smalt ballen i undersiden av tverrliggeren, og den spratt ned på krittstreken og videre ut i feltet. Ronaldo kunne selvfølgelig ikke skjønne hvorfor dommeren ikke gjorde endringer på måltavla, men Stéphane Lannoy hadde rett i at ballen aldri var inne.

Dermed sto det 0-0 til pause, og rettferdigheten rådet på den ukrainske arenaen.

Klose på vei inn - da scoret Gomez
Löw hentet fram eksplosivene i pausen og i den andre omgangen smalt tyskerne til fra start. Minuttet var ikke engang passert før de hvite hadde notert seg for en stor dobbeltsjanse. Thomas Müller la først inn til Podolski, men Köln-spissens skudd ble avverget. Müller fikk igjen tak i ballen, men det andre innlegget ble klarert.

Deretter roet det seg litt igjen. Det gikk tregere enn forventet med de angrepssterke lagene og villigheten til å ofre bakover for å ha nok kraft framover, manglet. I tillegg var altfor mange spillere usynlige.

Gomez, som skulle lage målkalas for Tyskland, var en av dem. Derfor var det ingen som ble overrasket da Miroslav Klose ble satt i oppvarming. Men Gomez, som scoret 26 mål for Bayern München forrige sesong, hadde ingen planer om å forlate EM-gresset, og da Klose var i ferd med å gjøre seg klar, scoret han tyskernes matchvinner.

Müller traff endelig med et innlegg, og i duell med Alves raget Gomez høyest. Et nydelig hodestøt endte opp i nettmaskene og Tyskland gikk opp i 1-0.

Klose gikk og satt seg igjen (men fikk komme inn ti minutter senere).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jeff Pachoud / Ap

Tyskland kan puste lettet ut
I jakten på poeng innså Portugal at de måtte fremover på banen, og med det ble det endelig spenning i kampen. Tempoet økte betraktelig og begge lag kom nærme scoringer.

1-0 holdt seg imidlertid til dommeren blåste av, og Tyskland fikk som ventet med seg tre poeng fra åpningsmatchen. De topper gruppe B sammen med Danmark, men ingenting er avgjort. Mange godbiter er trolig i vente fra den tøffe gruppa.

Annonsebilag