RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ET GODT ÅR: André Hansen kan se tilbake på en svært solid sesong i Rosenborg-målet. Nettavisen mener keeperen har vært best i Eliteserien.
ET GODT ÅR: André Hansen kan se tilbake på en svært solid sesong i Rosenborg-målet. Nettavisen mener keeperen har vært best i Eliteserien. Foto: Bjørn Vegar Digre (Nettavisen)

Årets spiller i Eliteserien:

Derfor er ikke André Hansen som andre 27-åringer

Sist oppdatert:
Han er samboer, småbarnsfar, toppidrettsutøver og skriver masteroppgave i juss. Nå er André Hansen også årets spiller i Eliteserien.

BRAKKA (Nettavisen): Det er lett å la seg imponere av den travle og høyreiste keeperen vi treffer i Trondheim.

Han har invitert oss inn på den legendariske Brakka, og ett spørsmål flyr gjennom hodet mens han finner frem en kanne med kaffe til Nettavisens journalist og fotograf:

Hvordan i all verden har han tid til alt sammen?

- Det gikk greit frem til jeg ble småbarnsfar, sier han og smiler.

- Men det har vært et tøft år, nesten helt på grensa. De siste tre månedene har jeg sittet hver eneste kveld og studert. Da er det ikke mye energi til samliv igjen, legger han til.

Masteroppgaven leveres i slutten av desember, og da er Hansen ferdigutdannet jurist.

- Jeg sa det vel til fruen senest i går. Det blir spennende å se hvordan det blir når jeg er ferdig, om jeg sitter her i januar og kjeder vettet av meg. Det er begrenset hvor mange skjønnlitterære bøker og romaner man kan lese før det blir kjedelig, slår han fast.

Mens det helles varm kaffe i tre kopper går vi over til hovedårsaken for vårt besøk i Trondheim:

Nettavisen kårer Hansen til årets spiller i Eliteserien.

- Det er en stor anerkjennelse, sier han mens vi finner oss til rette rundt et bord inne i RBKs hovedkvarter.

Det er første gang en keeper vinner Nettavisen-prisen. Det er heller ikke vanlig at keepere stikker av med årets spiller-pris i noen sammenhenger. Til sammenligning må vi helt tilbake til 1990 for å finne sist en keeper vant Kniksen-prisen, den gjeveste i norsk fotball. Da stakk Erik Thorstvedt av med utmerkelsen.

LES: Disse vinner Nettavisen-prisen 2017

Han er en vinnertype, André Hansen. Selv om han kan se tilbake på en sesong med både seriegull og personlige utmerkelser, er det én ting som fortsatt irriterer 27-åringen.

«Sånn vil jeg ikke oppføre meg»

I Europa League-gruppespillet rotet Rosenborg to ganger bort poeng helt på slutten av kampene. Først mistet de seieren da Zenit utlignet til 1-1 to minutter på overtid på Lerkendal, og i neste kamp tapte de både kampen og mulighetene for avansement da Real Sociedad scoret vinnermålet etter 92 minutter og 55 sekunder.

«Typisk norsk», kalte han det etter den siste kampen.

Han blir både engasjert og kontant i svarene når vi ber ham utdype.

- Om vi skal gjøre det bra i Europa med Rosenborg og få landslaget til sluttspill mener jeg vi rett og slett må være mer drittsekker, og oftere drittsekker, sier han bestemt.

- Du trenger ikke være det i 40 kamper på rad, men i de avgjørende kampene må du faktisk gå litt utenfor det du kanskje aksepterer som en levenorm for deg selv. «Sånn vil jeg ikke oppføre meg, men i dag må jeg faktisk gjøre det», illustrerer han.

NETTAVISEN-PRISEN: André Hansen med det synlige beviset på at Nettavisen kårer ham til årets keeper i Eliteserien.

Hvis man ser bort fra Rosenborg under Nils Arne Eggen og Norge under Egil «Drillo» Olsen er eksemplene mange på at vi ikke er best når det gjelder, mener burvokteren.

- Hvor mange norske lag vinner de kampene man vinne for å gå videre? Mot Italia var Norge 17 minutter unna EM, og hva hadde andre lag gjort der? Se bare på APOEL mot oss i fjor. Da de fikk målet de trengte på slutten ble det nesten ikke spilt fotball etterpå. De drepte kampen, husker han.

Enig med Rekdal

Holdningen hans er krystallklar: Man må rett og slett være mer skitten for å ro i land disse seirene.

Han tar også en god dose selvkritikk.

- Jeg burde vært flinkere på å være kynisk selv. Skulle jeg brukt mer tid? Skulle jeg dratt på meg ufarlige gule kort innimellom? Skulle jeg banket ballen ut av banen i de siste minuttene? Det vet jeg Kjetil Rekdal er veldig opptatt av, for da får ikke motstanderen kontret og du kan forsvare deg i etablert, sier han.

Forrige sesongs europanedtur mot APOEL sitter fortsatt friskt i minnet. Hansen mener den illustrerer det som er norsk fotballs største problem i Europa:

Mangelen på kynisme.

- Vi er videre og kampen går mot slutten når de får et innkast. De tar innkastet og ender med å score. Da lå vi med fem mann foran han som skulle kaste, og fem mann bak. Og det var tre minutter igjen av kampen. Hvorfor lå ikke ti mann bak ballen? Da eksponerte vi oss for APOEL, og de scoret målet de trengte. Det tror jeg ikke mange italienske lag hadde gjort, sier han.

FLERE JERN I ILDEN: André Hansen er langt på vei lovet juristjobb hos advokatfirmaet Bjerkan Stav når han leverer masteroppgaven i desember. Han har valgt byggherreforskriftene som tema for oppgaven.

Ble trent av TV-profil

Den langstrakte målmannen strekker seg 189 centimeter over bakken. Det er lett å se at han er keeper.

Men det har ikke alltid vært åpenbart at han skulle bli en toppkeeper på øverste nivå.

I de tre årene før han gikk til Skeid som 15-åring ble han trent av TV-personligheten Morten Langli på Bjerkealliansen, og det tok en god stund før Langli fikk tro på at dette var en spesiell spiller i emning.

- Da André kom til oss kunne han omtrent ikke stå i mål, forteller han når Nettavisen slår på tråden.

- Jaha?

- Man så han var god til å stoppe skudd, men det var lett å se at han ikke hadde fått noe veiledning i keeperfaget. Den første kampen han spilte sto han utelukkende inne på streken uansett hvor ballen var på banen. Det var sånne ting vi måtte begynne å jobbe med. «Når vi er i angrep, kan du gå ut til 16-meteren». Men han utviklet seg voldsomt, forteller Langli.

TRENTE HANSEN: Viasat-ekspert Morten Langli.

André Hansen, som aldri var på noe kretslag som ung, flirer når han hører beskrivelsene fra sin gamle trener.

- Det er riktig, det. Han gjorde en bra jobb, kunne mye om fotball. Selv om han ikke akkurat er utdannet keepertrener, var han med på å skolere meg, sier Hansen.

- Fortjener masse ros

TV-kommentatoren, hestemannen og bettingeksperten Langli beskriver sin tidligere elev som treningsvillig, dedikert og en person som hadde lett for å ta til seg læring.

Men han likte også å spille ute, og ifølge Langli «bøttet Hansen inn mål» som spiss for klubbens andrelag.

- Men det var vel først da han nærmet seg 16 år jeg tenkte at han kunne bli en toppkeeper. Utviklingen gikk veldig fort, husker Langli.

- Han fikk også tett oppfølging av faren sin, som fulgte ham opp 100 prosent på alle områder. Han fortjener masse ros, sier Langli.

STIKKER SEG IKKE MEST UT: - Som fotballspiller er det slik det er, gjør man noe litt utenfor boksen eller litt dumt, så er det i avisa med en gang. Det kan føles som litt unødvendig at dette skal følge med fotballen og det livet man lever, alt skal følges med på og kontrolleres. Jeg spiller fotball fordi jeg synes det er gøy, fordi jeg vil vinne noe og få anerkjennelse for det jeg driver med. Men det holder med det for min del, sier han.

Og Hansens far Knut, en mann med et navn det er et par stykker av i telefonkatalogen, minnes sønnens barndomsår med glede når Nettavisen omsider finner riktig nummer.

Knut Hansen var tett på sønnen både som trener og lagleder fra 6- til 16-årsalderen.

- Når skjønte du at sønnen din kunne bli proff?

- Egentlig ikke før Skeid inngikk et samarbeid med Lillestrøm, og Frode Grodås begynte å snuse på ham. Da skjønte jeg at noe var i gjære, sier han.

Så sønnen tabbe seg ut på TV

Som ung keeper fikk Hansen erfare hvor nådeløs og brutal toppfotballen kan være. I ungguttens første kamper for Lillestrøm i Eliteserien gjorde han først en halvtabbe mot Brann i Bergen, før han reiste til Kristiansund og opplevde alle keeperes mareritt i kampen mot Start.

Tabben var nemlig av den gigantiske sorten. John Anders Bjørkøy spilte en ball tilbake til egen keeper, men ballen spratt på en gresstust over beinet til André Hansen og i mål.

Hjemme i Groruddalen satt pappa Knut og så kampen på TV. Det glemmer han aldri.

- Det var ikke så veldig hyggelig for en far å se dette på TV, jeg skal innrømme det. Men han sto rakrygget i det, og det skal han ha all ære for, sier pappa Knut i dag.

Video: Hansen forteller om marerittstarten på toppkarrieren:

Sønnen kom seg raskt på beina, og siden den gang har han omtrent ikke sett seg tilbake. Åtte år etter tabben i Kristiansand er André Hansen Eliteseriens desidert beste keeper.

Tilbake på Brakka treffer vi Kåre Ingebrigtsen. RBK-treneren mener det bortimot må være første gang en Rosenborg-keeper blir kåret til årets spiller.

- Det pleier å være keepere som står på dårlige lag og får 400 skudd mot seg som får anerkjennelse. André har vært en matchvinner for oss og hatt sin beste sesong, sier Ingebrigtsen til Nettavisen.

Vi nevner for RBK-sjefen at det er ganske oppsiktsvekkende at ennå ingen storklubber har lagt tre millioner euro på bordet for Hansen. På den måten er man jo sikret en kvalitetskeeper i mange år fremover for en relativt billig penge.

La oss bare si at Ingebrigtsen da leverer sin egen versjon av Thomas Gills uforglemmelige respons da han ble spurt om interessen fra en tysk klubb:

Ingen kommentar, men det stemmer.

Selv mener Hansen det ikke er fullt så enkelt.

- Jeg ser poenget, men det er klubber fra Nederland, Belgia og ligaer under de aller største som pleier å lete etter spillere i Norge. Der er økonomien litt dårligere enn i de største ligaene, og da bruker de kanskje tre millioner euro på en spiss i stedet, sier han.

ROBUST KEEPER: André Hansen med en av mange redninger i Eliteserien 2017.

Hansen mener man dessuten ser en dreining når det gjelder keeperes alder, og at det virker som det satses mer og mer på yngre keepere.

Han tror ikke det er realistisk å gå direkte en av de beste ligaene i verden.

Da vil han heller ta et mellomsteg, og trekker frem Brede Hangeland som et godt eksempel. Han gikk via FC København før han etablerte seg på Fulham og ble en av ligaens beste midtstoppere.

Hansen tar uansett ikke det første og beste tilbudet som dukker opp.

- Jeg synes ikke det er vits å gå til en klubb som sliter i bunnen i Belgia eller Nederland. Da spiller jeg heller for å vinne seriegull så ofte som mulig med Rosenborg, det gir meg mye mer, sier han.

Fikk SMS fra Langli

Morten Langli er blant dem som mener 27-åringen er klar for et utenlandseventyr.

Og det har han gitt klar beskjed om.

- Jeg sendte André en SMS nylig, og da sa jeg at «kommer det en Premier League-klubb på banen får du ikke lov til å si nei», sier Langli og humrer.

- Jeg skjønner tankegangen hans, men det er morsomt å spille fotballkamper. Det er det som gjelder. Skulle man være så heldig at en Premier League-klubb ønsker deg, da er det ikke så mye å vurdere, men jeg tviler på at det skjer, sier Hansen.

OSLOGUTT: Hansen trives godt i Trondheim og har slått seg til ro i byen. Men 27-åringen glemmer ikke hvor han er fra. Hansen, som er oppvokst på Veitvet i Groruddalen, sier fortsatt «Selnæsen» og «Gersbachen».

Enn så lenge trives han uansett bra i norsk fotball, men han har også sterke meninger om hvordan ligaen kan bli mer attraktiv for publikum.

- Før sang dem «Iversen er tjukk»

For å ta et eksempel:

Det ble bråk da Rosenborg-spillerne etter gullet i 2015 sang «hater, hater, hater Molde by» for full hals sammen med supporterne på gullfesten. Det hele endte med at RBK beklaget oppførselen.

Hansen mener vi må passe oss for å ikke bli for kjedelige i norsk fotball. Om det er for ille å synge slike sanger om rivalene, kan man «legge ned fotballen», som han sier.

- Vi må ha tilskuere som trøkker til litt. Men nå er det ikke så mye harselering lenger, og supportere synger ikke så mye om motstandernes spillere. Før sang dem «Steffen Iversen er tjukk», men du hører ikke noe sånn i dag. Jeg mener det må være litt fyring i norsk fotball, sier Hansen.

- Du savner det?

- Ja, jeg synes det bør være mer av det, sier han.

- Er du supporter, eller er du ikke supporter?

Én ting er at han savner mer show og balluba på supporternivå, han mener norske fotballfans også kan være litt bortskjemte.

Den tidligere Odd-keeperen bruker kampen mellom Odd og Dortmund som et eksempel. Den spektakulære 3-4-kampen ble spilt foran fullsatte tribuner på Skagerak Arena.

- Jeg har venner i Skien som hyller den kampen og mener det var fantastisk å være på stadion. Men søndagen etterpå er dem ikke der. Du kan skape den samme stemningen selv om det ikke er mot Dortmund, det handler om å gidde. Ja, det er så klart lettere når laget leverer, men det er ganske mange lag i Europa som gjør det dårlig og har supportere som skaper trøkk på tribunen, sier han.

- Hva tror du er grunnen til at det kan være litt tamt på tribunen i Norge?

- Jeg tror det handler mye om at vi har det så godt i Norge, og det er kanskje derfor vi ikke er råere i fotball generelt også. Vi klarer ikke hente ut det siste lille fordi vi sjelden blir stilt overfor utfordringer i et samfunn vi har det godt i, sier han.

Går det skeis på søndag, vet man at man uansett har en jobb på mandag og en familie å komme hjem til, tenker Hansen.

- Spiller man i Moldova er man kanskje kastet ut av klubben dagen etterpå, det er andre forhold. Sånn er det kanskje på supportersiden også. Går det bra, da er man på plass, og går det dårlig, så «nei, da gidder jeg ikke møte opp». Se bare på tilskuertallene i Skien i år, det har gått drastisk ned. Ja, laget har hatt en mellomsesong, men kom igjen, er du supporter, eller er du ikke supporter? sier han engasjert.

Så lenge kropp og hode henger med, spiller Hansen gjerne fotball til han er 40.

Det hjelper at han fortsatt elsker å trene, og han er blant det han tror er et fåtall i hans alder som synes det er like gøy å gå på trening som å spille kamper.

Nei til Norge

Men han merker at han blir eldre, og for kort tid siden tok 27-åringen det drastiske valget om å ta en pause på landslaget.

Etter fem og et halvt år som andre- eller tredjekeeper sa det stopp. Han finner ikke lenger motivasjonen som skal til.

- Er ikke dette fryktelig risikabelt? Én skade på Rune Jarstein så står du plutselig EM-kvaliken for Norge?

- Jeg har tenkt den tanken selv. På en måte er det lang vei, men på en annen måte er det kort vei inn, sier han.

Han mener han uansett hva som skjer kan se tilbake på fem fine år på landslaget og mange opplevelser. Blant høydepunktene trekker han frem bortekampene Norge spilte på Wembley og Stade de France.

- Men jeg spilte min forrige landskamp i 2016, og før det spilte jeg sist i 2013. Da gir det deg ikke så mye lenger, innrømmer han.

GIR SEG PÅ LANDSLAGET: André Hansen.

Hansen har faktisk aldri sluppet inn mål for landslaget på de tre kampene han har spilt. Både mot Finland (2-0-seier), Makedonia (2-0-seier) og mot Zambia (0-0) gikk han av banen uten baklengs.

- Jeg har skole, familie, Rosenborg og en kropp jeg skal ta vare på. Når man setter sammen alt dette, og jeg har spilt to og en halv landskamp på fem år, er det på tide å gi seg, sier Hansen som påpeker at han har full respekt og forståelse for at Jarstein er førstekeeper for øyeblikket.

Han har også stor tro på det Lars Lagerbäck har satt i gang med laget, og tror Norge kan lykkes med svensken bak roret.

- Orker ikke tanken

Men han klarer bare ikke å finne motivasjonen som trengs for å kunne representere Norge på den måten han ønsker. Etter at han ble far datteren Lova i desember i fjor, reiste han så mye at han fortsatt får dårlig smak i munnen.

På de 14 første ukene så han datteren sin bare seks av dem.

- Det siste året har det vært samlinger hvor du nesten ikke orker å tenke tanken på å reise. Nå er det lenge til neste gang Norge kan komme til et sluttspill, og jeg orker nesten ikke tanken på å reise rundt og være andre- eller tredjekeeper, forteller han.

Han har også følt mer og mer på dårlig samvittighet overfor samboeren Marlene, som han møtte i Skien under Odd-tiden.

Siden de ikke har familie i Trondheim blir hun sittende mye alene med ansvaret.

- Hun har vært helt utrolig!

Han gleder seg til å bidra mer hjemme. Nå som både landslagsspill og masteroppgave snart er ute av verden, blir det enklere.

Mens intervjuet går mot slutten, og vi beveger oss ut av Brakka for å ta noen bilder, takker han igjen for prisen som årets spiller i Eliteserien.

- Det er hyggelig å bli lagt merke til. Vi keepere får jo mest oppmerksomhet når vi gjør noen feil, sier han med et smil.

De har det vært få av i år.

FAKTA: Nettavisen-prisen som årets spiller i Eliteserien:

Tidligere vinnere:

2014: Vidar Örn Kjartansson
2015: Ole Selnæs
2016: Jonas Svensson
2017: André Hansen

LES OGSÅ: Disse vant Nettavisen-prisen i 2014

LES OGSÅ: Disse vant Nettavisen-prisen i 2015

LES OGSÅ: Disse vant Nettavisen-prisen i 2016

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere