RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor har flust av Premier League-stjerner disse flekkene på drakta

BRUKER KREMEN: Daniel Sturridge er en av mange Premier League-spillere som benytter seg av Vicks VapoRub-salven.
BRUKER KREMEN: Daniel Sturridge er en av mange Premier League-spillere som benytter seg av Vicks VapoRub-salven. Foto: Peter Byrne (Pa Photos)
Sist oppdatert:
Du har sikkert lagt merke til det på TV. Her er forklaringen bak de bløte flekkene som stadig dukker opp på spillernes bryst.

For å ta det med en gang: Nei, det er ikke svette som er årsaken.

De bløte flekkene skal i all hovedsak skyldes et produkt som heter «Vicks Vaporub», en mentolsalve som skal bidra til at man får åpnere luftveier og på den måten puste lettere.

Salven, som egentlig er designet for å motvirke forkjølelse, skal ifølge ESPN være svært populær hos en rekke fotballspillere verden over.

- Som Tigerbalsam

I omtrent hver Premier League-kamp man ser på TV er det lett å oppdage flekkene som er påsmurt brystområdet utenfor drakta.

ESPN hevder det var den tidligere Arsenal-stjernen Patrick Vieira som i 2001 startet det de kaller en «Vicks-bevegelse» i engelsk fotball.

Han var først ute med å smøre salven utenpå drakten, og fikk snart følge av en rekke Arsenal-lagkamerater som Sol Campbell og Fredrik Ljungberg.

Senere har spillere verden over latt seg inspirere, og nå er det ikke lenger et uvanlig syn.

Men ikke alle er like overbevist om nytteeffekten.

- Dette er en ny utgave av Tigerbalsam, med så å si de samme ingrediensene i ny innpakning, hvor det aktive virkestoffet er Camphor, sier Kjetil Nord-Varhaug til Nettavisen.

Han er fysioterapeut og daglig leder på Apexklinikken og har lang erfaring i behandling av idrettsutøvere.

Han har sett nærmere på salven som stadig brukes av en rekke spillere i Premier League.

- Camphor er ikke et legemiddel, det står ikke på legemiddellisten i Norge, og det står heller ikke på dopinglisten så langt jeg kan se. Det må anses som naturmedisin, og primært ha en psykologisk effekt på spillerne, tror eksperten.

Han mener salven kan ha en viss stimulerende effekt, slik Tigerbalsam er kjent for.

HER ER SALVEN: Vicks VapoRub skal være salven som brukes av spillere i toppfotballen.

Og han tror ikke det er en tilfeldighet at det smøres på brystet.

- Da kan man kjenne det i nesa, og det kan oppleves som at det åpner opp litt, uten at det har noen medisinsk effekt, sier Nord-Varhaug.

- Et fenomen

Flere av ingrediensene i salven gir en kjølende følelse i huden da de binder seg til blant annet kulde og smertereseptorer i huden.

Det kan fungere som en lokal smertestillende og kan forstyrre impulser på smerte, i tillegg til at lukten (som eucalyptisk menthol) fungerer nesten som godt, gammelt luktesal, opplyser Nord-Varhaug.

- Dette er fenomen som dukker opp i ny og ne. Som det neseplasteret som mange brukte en periode. Mitt tips er at det kan skyte litt fart nå, ettersom det brukes av Premier League-spillere, men at det kun vil være populært, eller la oss si trendy, i en kort periode, sier Nord-Varhaug.

- Er det noen åpenbare ulemper med å bruke denne salven?

- Det er nok ikke grunn til å fraråde bruk, men det man skal være klar over er at naturmedisin kan ha ulik effekt i kroppen hvis det interagerer med andre medisiner man bruker. Så det er alltid lurt å konferere med legen sin om man bruker andre medisiner, sier Nord-Varhaug.

Salven kunne man senest observere på drakten til Kyle Walker i søndagens kamp på Old Trafford. Og man vet jo alle hvordan det gikk ...

FØRST UTE: Arsenals Patrick Viera med salven på brystet.
BRUKTE SALVEN: Arsenals Fredrik Ljungberg.

BRUKER TROLIG SALVEN: Manchester Citys Kyle Walker ble observert en bløt flekk på brystet under søndagens kamp mot rivalene United.

STOR FORBRUKER: Gervinho, her i Roma-drakt.

FLITTIG BRUKER: Tidligere Liverpool-spiller Glen Johnson.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere