*Nettavisen* Sport.

Derfor kan Liverpool ta gull

Foto: Reuters/Scanpix

BLOGG:

På Anfield er pokalkabinettet breddfullt, men med unntak av en mesterligatriumf her, noen spredte cupseirer der, er det blitt sparsomt med det gjeveste trofeet av dem alle de siste årene - gull i Premier League. Vi må faktisk helt tilbake til 1989-90-sesongen for å finne forrige gang det skjedde. Det er med andre ord ikke blitt en eneste ligatriumf etter at Premier League så dagens lys (1992-93).

Erkerival Manchester United har til gjengjeld vunnet ligaen ti ganger siden da.

Liverpool leder Premier League etter ni serierunder. Det er selvsagt langt igjen, og selv de mest ihuga Liverpool-supporterne er skeptiske til om laget klarer å holde koken hele veien inn. Det skyldes ikke minst tidligere utgaver av laget, som i gode øyeblikk kan hamle opp med et hvilket som helst lag i Europa, men i kampen etter også kan prestere å tape for Bournemouth.

Sju seirer og to uavgjort er det blitt så langt denne sesongen. Liverpool fremstår med en vinnermentalitet, kløkt og trøkk det er lenge siden jeg har sett. Det er i det hele tatt flere faktorer som indikerer at sesongen 2008-09 faktisk kan bli Liverpools første ligagullsesong på veldig, veldig mange år.

* Liverpool fremstår som et bunnsolid lag defensivt. Jamie Carragher er en bauta av dimensjoner i midtstopperrekken, og hans lojalitet, innsats og ferdigheter smitter over på de andre. Organiseringen i de bakre rekker ser ut til å fungere godt. Chelsea klarte knapt å skape en eneste sjanse mot Rafael Benitez' menn i søndagens toppkamp på Stamford Bridge. Liverpool har bare sluppet inn seks mål. Keeper Jose Manuel Reina oser også av trygghet, som igjen smitter. Det skal med andre ord mye til for å klare å score på Liverpool.

* Rafael Benitez har tidligere måttet tåle mye kritikk for rotasjonssystemet han har forfektet. Innledningsvis har han ikke benyttet seg av dette i like stor grad. Det er mulig Benitez har gode resultater å vise til fra slik praksis tidligere, men jeg har ikke noe tro på systemet. Det handler om å skape trygghet i et lag, bygge relasjonelle ferdigheter, og de oppstår ikke når medspillerne du skal utvikle dem sammen med, er forskjellige fra kamp til kamp. Noe rotasjon må til, av flere årsaker, men jeg tror fraværet av det i samme skala som tidligere, er en suksessfaktor for Liverpool i år.

* Steven Gerrard. Mannen er et lag alene. Han er etter min mening en av verdens aller beste midtbanespillere, og han har et vinnerhjerte på størrelse med en romersk hærfører. Hvis Liverpool trenger et mål på overtid, og Steven Gerrard får ballen på 20 meter, kan du banne på at han smeller kula i mål. Jeg vil tro at et ligagull står øverst på Gerrards ønskeliste, og dersom han og laget får ferten av trofeet, tror jeg Gerrard vil få en av sine beste sesonger i karrieren. For så sterk er hans vinnervilje.

* Xabi Alonso var mye skadet i fjor. I år er han ikke det. Han har en av ligaens beste pasningsføtter, han har et klokt fotballhode, men er avhengig av jevnlig matching. Det fikk han ikke i fjor. I år virker det å være annerledes. Så langt har han vært strålende. Gerrard og Alonso på midtbanen - i form - er en duo det lukter svidd av. Hvis de i tillegg får hjelp av Javier Mascherano i det defensive arbeidet, blir Liverpools midtbane vrien å penetrere.

* Albert Riera har vært en fin tilvekst på venstrekanten. Han har bidratt til at Liverpool har utviklet sitt offensive spill. Samtidig virker Dirk Kuyt mer komfortabel med sin kantrolle på motsatt side enn han var i fjor. Det virker som han har funnet seg bedre til rette i år. Han har ikke det samme presset på seg som før om å score mål (han ble jo kjøpt inn som spiss), hvilket ser ut til å gjøre ham godt.

* Liverpool har scoret 14 mål hittil i sesongen. Selv om han har vært skadet den siste tiden, er Fernando Torres allerede oppe i fem nettkjenninger. Torres er en av verdens desidert beste spisser, og han har bare så vidt begynt med å hente ut sitt potensial i den røde trøyen. En som foreløpig ikke engang har skrapt i overflaten av sitt potensial, er Robbie Keane. Han har faktisk vært direkte svak hittil, og langt unna det nivået han lå på i fjor da han spilte for Tottenham. Hvis han finner tilbake til sitt gode, gamle jeg, blir Liverpool enda farligere offensivt. Og det til tross for at de allerede har vist sterkere takter framover på banen i år enn tidligere sesonger.

Det er nok av andre spennende spillere i Liverpool også, men det tar for mye plass å gå igjennom alle. Jeg vil bare avslutte med å si at Liverpool har hatt bra med flyt innledningsvis. De har avgjort en rekke kamper med mindre enn ti minutter igjen å spille, de har til og med snudd et par kamper (Middlesbrough og Manchester City) innenfor samme tidsramme, og en slik flaks - hvis man kan kalle det det - vil ikke vedvare gjennom en hel sesong. Det vil komme en tid og en kamp da det motsatte skjer, for flyt har en tendens til å jevne seg ut over en sesong.

Men det er et enormt potensial i laget. Det er en helt annen trøkk og seiershunger å spore i laget enn tidligere. Jeg tviler ikke på at den har vært der før også, men ambisjonene har ikke stått i stil med evnene.

Det gjør de i år.

Og det kan det bli gull av.

THOMAS ENGER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.