RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor rører ikke Glimts stortalent alkohol: - Jeg har én sjanse til å bli god


VIL TA STEG: Jens Petter Hauge ble assistkonge i OBOS-ligaen i fjor, i en alder av 17 år. Nå vil han leke med de store gutta i Eliteserien.
VIL TA STEG: Jens Petter Hauge ble assistkonge i OBOS-ligaen i fjor, i en alder av 17 år. Nå vil han leke med de store gutta i Eliteserien. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Jens Petter Hauge tok Obos-ligaen med storm i fjor, og ble assistkonge. Nå vil 18-åringen ta steget opp blant de store gutta.

TABELLTIPSET: 13. PLASS - BODØ/GLIMT
(I fjor: 1. plass i OBOS-ligaen)

MARBELLA (Nettavisen):  - Han har noe unorsk over seg. For det første, så har han et fotballhode som er veldig ekstremt. Forståelsen av spillet, ferdighetsnivået. Du kan på godt og vondt sammenligne ham litt med Martin Ødegaard. Han kan ta seg ut av situasjoner som er helt sinnssyke.

Ordene som Bodø/Glimts nye hovedtrener, Kjetil Knutsen, kommer med til Nettavisen er krystallklare. Bodø/Glimt har et sjeldent talent i sine egne rekker.

Ønsket utenlands

Jens Petter Hauge har rukket å bli 18 år gammel, han debuterte i Eliteserien for to år siden, hvor han totalt var involvert i 20 kamper. Forrige sesong var han sentral i Glimts opprykk.

Unggutten ble assistkonge på nivå to. 12 ganger var han nest sist på ballen, og han noterte seg for to nettkjenninger.

Men sesongen var ikke knirkefri for stortalentet.

- Den sesongen er ganske blandet. Jeg fikk ikke spilt så mye som jeg håpet på, for jeg slet med sykdom. Samtidig, når jeg spilte, så klarte jeg å prestere på et høyt nivå. At jeg ble assistkonge, det viser bare at jeg har gjort en bra sesong. Jeg hadde ikke sett for meg det foran sesongen, forteller Hauge til Nettavisen.

Prestasjonene til Hauge har allerede blitt bemerket utenfor de norske landegrensene. Klubber fra flere land, blant annet Belgia, Nederland og England har allerede snust på 18-åringen, men enn så lenge vil han fortsette i Bodø/Glimt. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

TALENT: Jens Petter Hauge avbildet utenfor hotellet til Bodø/Glimt på Marbella.

Det har han aldri vært i tvil om.

- Ja, det har vært litt interesse, uten at jeg skal inn på konkrete klubber. Men klubber følger med, og jeg skal bare stå på og gjøre et bra år, så er jeg sikker på at jeg får noen muligheter.

- Akkurat nå er jeg ikke i tvil. Det var aldri noe aktuelt å flytte på meg i sommer. Så får vi bare se. Hvis jeg tar gode steg og leverer en god vårsesong, så skal du aldri utelukke noe til sommeren. Men det er ikke noe jeg har fokus på. Jeg er Glimt-spiller, og vi bidra til at vi får en god sesong, forteller Hauge.

Mental utfordring

Og Glimt-sjef Knutsen er ikke i tvil om at unggutten klarer å holde fokus på egen utvikling og spill i Glimt. Men samtidig er han meget spent på hva unggutten kan utrette den kommende sesongen.

Knutsen mener den største utfordringen for spillere som har ekstremferdigheter og som tidlig har fått debutere på toppnivå, er den mentale biten.

- Det å faktisk få hode som er med i forhold til å kunne håndtere alt rundt dette, og når det kommer til stykket, så er det hardt arbeid hver dag som betyr noe. Utfordringen med Jens Petter er å få han mentalt der han skal være, i forhold til potensialet han har. Jeg er optimist, men nøktern optimist, smiler Knutsen.

Vil utvikle ekstremferdighetene

At Hauge har den indre motivasjonen til å lykkes, er det umulig å ikke forstå når man setter seg ned og snakker med ham.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OFFENSIV: Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen er offensiv i hodet foran Eliteserie-returen for bodøværingene. Her er han under treningsleiren på Marbella.

Det lyser vilje til å utvikle seg som fotballspiller i øynene hans.

Og når fellesøktene er over, legger ikke Hauge seg ned på sofaen og slapper av. Da tar han med seg fotballutstyr og terper for seg selv. 

- Det er noe jeg bare bestemte meg for, at jeg ville utvikle meg som fotballspiller på de ekstremferdighetene jeg har. Det å komme inn i mellomrom, få løsnet skudd og sette opp andre. Da tar jeg med et ballnett, setter opp noen kjegler og trener på finter og avslutninger. Man ser at det gir resultater.

- Hvor mange timer ekstra blir det i uken?

- Det blir 3-4 timer. Øktene pleier sjeldent å være lenger enn en time når jeg holder på på egenhånd. Er du en time alene på feltet så får du gjort nok. Det er viktig at du fortsatt klarer å opprettholde kvaliteten i det du gjør, ikke stå der i tre timer. Det du gjør på 90 prosent blir du ikke bedre av, så det er bedre med en time med hundre prosent, forteller 18-åringen.

Det er ikke bare ekstraøkter 18-åringen gjennomfører for å bli en bedre fotballspiller.

Holder seg unna alkohol

Mens kompisene tar seg en fest med noe godt i glasset, holder han seg langt unna drikkevarer med alkoholprosent høyere enn null.

- Jeg holder meg unna det. Jeg har aldri rørt det. Det frister ikke. Det er et valg jeg har tatt. Dette er den ene sjansen jeg får til å være fotballspiller, og da skal ikke jeg la alkohol og andre ting gå utover meg. Jeg har vært på en fest innimellom, men jeg rører aldri alkohol, sier han.

- Har de rundt deg forståelse for valget ditt?

- Det er et lite press, og mange sier «herregud, det har ikke noe å si, ta deg en slurk». Men det er bare det at jeg må være tøff med meg selv, være dedikert med det jeg vil, og det er ikke noe problem for meg, smiler unggutten.

I 2016 fikk han som nevnt sine første kamper i Eliteserien, allerede som 16-åring.

Nå er to år gått, og Hauge mener han er en annen spiller nå.

- Jeg har blitt to år eldre, så jeg har fått spilt nesten 30 kamper i Obos-ligaen. Noen fra start og litt som innbytter, så jeg har fått litt erfaring derfra. Det var en tøff liga, så jeg har kanskje blitt en fysisk tøffere spiller. Jeg har også utviklet meg mer som fotballspiller, og jeg er nok en bedre fotballspiller nå, så jeg tror det blir et artig år, sier Hauge offensivt.

Glimt-trener Knutsen vil ikke stresse med å slippe til Hauge i Eliteserien.

- Vi er tålmodige med ham, og det er fordi vi vil utvikle hele spilleren. Det jeg er livredd for, hvis ting går for fort og han er inne i en dårlig periode og skal inn og spille, så kan det ta vekk litt av de ekstreme kvalitetene hans. Det ønsker vi for alt i verden ikke. Det handler om at han får videreutviklet sine X-faktorer. 

- En ting er å utvikle Eliteserie-spillere, men jeg mener vi tørre å si at vi skal utvikle spillere som skal ta steget ut i store ligaer. Hvis vi ikke tenker og ønsker det, så blir norsk fotball det som det er i dag. Vi ligger på 56. plass (FIFA-rankingen) og er en jævla middelmådig liga, middelmådig landslag. Ting henger sammen. Vi ønsker på en måte å utvikle han, finne tempoet som er riktig for ham, avslutter Knutsen.

Analyse av Bodø/Glimt:

For undertegnede som har fulgt HamKam gjennom hele livet, er det ikke vanskelig å se for seg hvordan det er å være supporter av Bodø/Glimt. 

En tilværelse som varierer mellom de øverste nivåene er normalt, og det er noe av gleden ved det hele.

Men denne sesongen virker det som om Glimt har noe spennende på gang, noe som kan bite seg fast i Eliteserien, og som sørge for å holde laget der en stund framover.

Bodø/Glimt var suverene i OBOS-ligaen forrige sesong. De vant ligaen med 16 poeng ned til Start på 2. plass. Laget scoret soleklart flest mål av alle i ligaen. 83 ganger måtte motstanderne hente ballen ut av eget nett forrige sesong, mens Glimt kun slapp inn 33 scoringer.

Nå skal vi ikke legge altfor mye vekt på baklengsmålene fra i fjor, for det er klasseforskjell på mye av det Glimt står overfor denne sesongen, kontra i 2017.

Glimt spiller i sin sedvanlige 4-3-3-formasjon, slik de har hatt for vane for å gjøre. Men forrige sesong begynte de å endre litt av tilnærmingen i systemet sitt.

Fra å ligge mer bakpå i banen og satse på kontringer, har Glimt forsøkt å endre tilnærmingen til å styre mer av kampbildet. Laget ønsker å evne å kunne endre kampbildet, forsterke kampbildet, og samtidig har de ønsket å få inn mer ferdigheter i laget enn hva som har vært tilfellet de forrige besøkene klubben har hatt i Eliteserien.

Glimt ønsker samtidig å ha et høyere press på banen nå, enn hva de har hatt tidligere. Det kan naturligvis slå begge veier.

Dessuten er spillerlogistikk en utfordring for Glimt. Bodø-klubben er blant de i Eliteserien med de minst økonomiske musklene, og de har ikke råd til feilskjær når det gjelder signeringer av nye spillere. 

Åsmund Bjørkan, forrige sesongs hovedtrener, har denne sesongen gått over i rollen som sportslig leder, og han leder jobben med å finsikte nye signeringer hos Glimt. 

La oss begynne på keeperplass. Zoran Popovic er hentet inn fra Vozdovac. Sisteskansen virker meget solid, og har stått noen gode kamper i vinter. Bak ham kommer brasilianske Ricardo Henrique Schuck Friedrich i enorm utvikling. Rapporter skal ha det til at brasilianeren tar store steg hver eneste dag på treningsfeltet, og at han i løpet av kort tid kan banke på døra om en fast plass mellom stengene. 

I backfireren er det mye som taler for at det er Martin Bjørnbak, Brede Mathias Moe danner stopperpar. Det er to meget solide spillere, som blir vanskelige å bryne seg mot for motstanderne denne sesongen. 

På backplass er det mye som taler for at Fredrik Andre Bjørkan inntar venstresiden. På høyresiden står det mellom Thomas Jacobsen og nysigneringen Jose Isodoro, som ble hentet fra spanske Almeria i Segunda Division foran denne sesongen. 

Bak disse ser det litt tynt ut, og dersom Glimt får skader på sine sentrale forsvarsspillere, er de avhengige av at de som kommer opp bakfra, tar store steg og viser at de hører hjemme på Eliteserie-nivå.

På midten er det Vegard Leikvoll Moberg, Jose Angel og Ulrik Saltnes som fort danner en trio. Det er en trio som fort kan være litt undervurdert. De har et veldig høyt toppnivå, men har noen utfordringer når det kommer til forflytning. De kompenserer imidlertid dette med høy spilleforståelse.

I den fremste rekken inntar Amor Layouni fort høyrekanten. En meget spennende spiller, som fort kan få sitt gjennombrudd i Eliteserien denne sesongen. Svensken ble hentet til Glimt fra Elverum forrige sesong, og fikk 435 minutter på høsten.

Veteran Trond Olsen tar venstreplassen, mens det fra start av på sesongen ser ut til at Endre Kupen inntar spissplassen, mens Kristian Fardahl Opseth trener seg tilbake i kampform.

Fardahl Opseth måtte operere begge lyskene etter forrige sesong, og det er tvilsomt om han rekker tilbake i form til sesongstarten. Glimt er fort avhengige av å få tilbake Fardahl Opseth i scoringsform denne sesongen.

I fjor viste 28-åringen fantastisk scoringsform, og fikk 28 nettkjenninger på 30 kamper. Småpent. 

I tillegg har Glimt 18-årige Jens Petter Hauge som kan komme inn og snu kampbildet. Unggutten herjet da han fikk sjansen i OBOS-ligaen i fjor, og har hatt en sesongoppkjøring uten sjukdom og skader. 

Dersom han fortsetter utviklingen, kan han fort bli en spiller som nyter tillit hos Knutsen allerede i 2018. 

Dessuten er det grunn til å tro at Glimt fortsatt jakter en forsterkning eller to foran sesongstarten. Spesielt på kantplass kan det fort hende at bodøværingene henter inn en ny spiller før overgangsvinduet stenger. 

Glimt har ikke hentet mange nye spillere i vinter. Kun fire nye spillere er så langt hentet inn, mens to er forsvunnet fra opprykkssesongen i fjor. 

Kontinuitet er et sentralt ord for Knutsen og Bjørkan. 

Forrige sesong fikk Bjørkan og Knutsen inn mye av den kulturen de ønsket i spillergruppen. Glimt ønsker å være uredde uansett motstander denne sesongen, forteller Knutsen.

- Vi er nyopprykket, vi hadde en veldig god sesong i fjor og fikk satt mye av den kulturen vi ønsket, vi fikk jobbet veldig mye med spillestil. Og så har vi i år, kontra andre år, vært opptatt av å ha kontinuitet i spillergruppen og sentrallinjen, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SPENNENDE: Amor Layouni har allerede markert seg i Bodø/Glimt-drakta, og kan få sitt store gjennombrudd i Eliteserien denne sesongen.

Plusser:

+ Veldig spennende lag offensivt, som kan markere seg stort i årets sesong.

+ Solide midtstoppere, god og kanskje litt undervurdert midtbanetrio.

+ Rød tråd i klubben når det gjelder spillestil. 

Minuser:

- Mange spillere uten særlig erfaring på toppnivå

- Noe tynn stall, sårbare for skader

- Lite økonomiske muskler til å forsterke laget i sommer, dersom laget trenger det.

Se opp for: 

Amor Layouni. Ble hentet inn til Bodø/Glimt fra Elverum i fjor sommer. Fikk en del spilletid utover høsten, men har tatt store steg i vinter. Leken type, som kan utrette ting på egenhånd dersom han har dagen. Layouni er rask, teknisk begavet og noe uortodoks i spillestilen sin.

Kjetil Knutsen om Nettavisens tips (13. plass):

-Først og fremst så tenker jeg at dere har en ganske vanskelig jobb med å tippe Eliteserien. Et lag som er heldig med skader, kan overraske veldig. Det er så tett. Hvis du ser tabellen i fjor, så ble Odd nummer 6 med 42 poeng, og Sandefjord ble nummer 13 med 36 poeng. Det å tippe i det sjiktet der er kjempevanskelig. Bare det med skader kan være helt avgjørende for om du blir nummer seks eller 13. Vi ønsker kanskje å overraske litt, men samtidig har vi respekt og forståelse for at folk tipper oss omtrent i det leiet der. Men vi vet, det er små ting som avgjør. VI kan bli nummer 13, og dere får rett, men vi håper på litt høyere. 

Overganger siden forrige sesong:

INN:
Endre Kupen (Florø)
José Isidoro (Almeria)
Eirik Wollen Steen (Åsane)
Zoran Popovic (Vozdovac)

UT:
Erlend Dahl Reitan (tilbake fra lån, Rosenborg)
Daniel Edvardsen (Sandnes Ulf)

Bodø/Glimts treningskamper:

Bodø/Glimt - Mjølner 3-0

Strømsgodset - Bodø/Glimt 2-1

Molde - Bodø/Glimt 1-2

Djurgården - Bodø/Glimt 3-1

Bodø/Glimt - Sandefjord 2-1

Bodø/Glimt - Start 1-0

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere