RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor snakker de aldri fotball sammen


FAR OG SØNN: Lars Arne Nilsen og Sivert Heltne Nilsen.
FAR OG SØNN: Lars Arne Nilsen og Sivert Heltne Nilsen. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)
Lars Arne og Sivert Heltne Nilsen avslører hemmelighetene bak å lykkes som far og sønn i samme klubb.

VIKING – BRANN 0-1:

VIKING STADION (Aftenbladet): Det ble hevet noen øyenbryn da Sivert Heltne Nilsen (23) i fjor sommer signerte for Brann, klubben hvor pappa Lars Arne er trener.

De to hadde hatt flere suksessfulle år bak seg sammen i Hødd – men dette var en ny, større klubb. Et steg opp fra Ulsteinvik. Fallgruvene knyttet til å hente sønnen til Bergen var store og mange.

Kunne gått til Viking
Det var Lars Arne Nilsen klar over – og ikke redd for å innrømme. Far og sønn hadde alt å tape. Likevel vraket Heltne Nilsen et tilbud fra Viking, som han var med å slå onsdag, og gjennomførte overgangen til Brann.

- Jeg var veldig nær å gå til Viking. Men hjertet mitt lå i Brann. Og det hjalp at pappa var her. Jeg visste hvilken fotball han ønsket å spille og hvilken rolle jeg ville få. Det var et tøft valg der og da, men jeg angrer ikke på det nå, sier Heltne Nilsen.

Det har han heller ingen grunn til.

Heltne Nilsen har vært solid helt siden han kom til Brann, og er blitt fast inventar på laget. Ikke en eneste journalist har fått anledning til å stille spørsmål ved kjøpet av trenerens sønn.

De har fått det til å fungere denne gangen også. Men hvordan?

Hemmeligheten er sammensatt. Samtidig er den såre enkel, og kan deles opp i tre viktige punkter: 1: De snakker aldri fotball sammen. 2: De kjenner hverandre inn og ut. 3: De legger igjen far og sønn-rollene hjemme.

1. Snakker aldri fotball sammen
På privaten har de to en uskrevet regel: de snakker ikke om fotball sammen.

- Nei, vi snakker overraskende lite om fotball. Når han er på middag hos oss, går praten i alt annet enn det, sier Lars Arne Nilsen til Nettavisen.

Hadde de bombardert hverandre med Brann-relaterte diskusjoner også på fritiden, hadde det fort blitt for mye. For intenst. Heldigvis er de to skjønt enige om å la være.

- I hverdagen er det fotball og Brann fra tidlig på morgenen til ettermiddagen. Når vi er sammen på fritiden er vi mette. Da er det fint å snakke om andre ting, sier Sivert, som bor i egen leilighet sammen med kjæresten.

2. Kjenner hverandre inn og ut
Lars Arne og Sivert har hatt et tett forhold hele livet. Både på og utenfor banen. Det har selvfølgelig sin innvirkning på at de fungerer så bra sammen.

- Vi har ikke behov for å diskutere så mye taktisk. Han vet hvordan jeg tenker, og vice versa, sier Lars Arne.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FØLGER REGLER: Sivert Heltne Nilsen snakker om forholdet til faren.

- Jeg vet hvordan han vil ha det, ja. Det er nok en fordel, bekrefter Sivert.

3. Ikke far og sønn på treningsfeltet
For de fleste på utsiden høres det kanskje spesielt ut å ha sin egen far som trener på et så høyt nivå. For Sivert Heltne Nilsen er det blitt normalen.

Hans første erfaring med faren som trener kom allerede som guttespiller i Volda. Deretter ble det fire år i Hødd med pappa som sjef. Det resulterte blant annet i NM-gull i 2012.

Heltne Nilsen er blitt vant til at far/sønn-rollene legges bort når fotballtøyet tas på.

Da er Sivert spiller, og Lars Arne trener. Det er begge tydelige på. Og de er blitt så vant til det at det er helt naturlig for dem. De fikser det uten problemer.

- Jeg tenker ikke på at han er faren min når jeg spiller. Da er det fotball som er fokuset, og da er han ikke først og fremst faren min, men treneren min. Det virker kanskje rart for andre, men vi har et profesjonelt forhold, sier Heltne Nilsen.

I garderoben og på feltet blir Sivert snakket til som hvilken som helst annen spiller i gruppa. Vel – noen ganger hakket krassere enn resten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

TRENER OG PAPPA: Brann-sjef Lars Arne Nilsen.

- Jeg prøver å behandle ham akkurat som alle andre. De gangene jeg har fått kjeft, er det for å ha vært for streng med ham, innrømmer Lars Arne.

Sitter ikke sammen på bussen
Brann-treneren fikk se sønnen levere en ny god kamp for de rødkledde da Viking ble slått 1-0 borte onsdag. Etter seieren ventet en fem timers busstur hjem til Bergen.

- Setter du deg ved siden av faren din i bussen?

- Nei, det gjør jeg ikke. Det er nok uaktuelt, ler Sivert Heltne Nilsen.

For det er jo ikke normalt å sette seg ved siden av treneren. Og det er det Lars Arne Nilsen er. Helt til de kommer hjem, og tar av seg tøyet. Da kan de sette seg ned som far og sønn, spise middag og prate sammen.

Men onsdagens deilige seier over Viking blir ikke diskutert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere