Dessverre – det var nok ikke uflaks

Foto: Keld Navntoft (Scanpix)

KOMMENTAR: Sløseriet kan bli Stabæks bane.

FC KØBENHAVN – STABÆK 3-1:

«Sejren kom i hus etter en kamp, hvor nordmændene vurderet ud fra spil og chancer burde have fået mer ud av anstrengelsene, men hvor hjemmeholdet i flere tilfælde havde heldet med sig.»

Slik beskriver danske Ekstra Bladet det som skjedde i Parken i København onsdag kveld. Og beskrivelsen er temmelig presis.

Stabæk vant sjansestatistikken 8-6, men tapte som kjent 1-3.

Om noen skulle være i tvil; det er målene som teller i fotball.

Skuffende resultat
Før kampen var det få som levnet Stabæk særlig sjanser. Undertegnet var mer optimistisk på bæringenes vegne enn de aller fleste.

«Selvfølgelig kan Stabæk klare det», var tittelen på kommentaren jeg skrev etter at Tirana var feid av kunstgresset i Telenor Arena i forrige uke.

Jeg dristet meg også til følgende påstand: «Sannsynligvis er Stabæk akkurat nå et bedre fotballag enn FC København!»

De fleste ble styrket i sin tro på Stabæk-avansement etter gårsdagens kamp, fordi de av en eller annen grunn trodde det danske mesterlaget skulle være så fryktelig mye bedre enn det norske.

Min tro ble dessverre svekket.

Spillemessig var Stabæk riktig nok enda bedre enn jeg hadde trodd. Etter ti minutter skjønte de at det ikke var Real Madrid som sto på motsatt banehalvdel, og i resten av kampen var Stabæk rett og slett best.

Men resultatet ble likevel dårligere enn jeg hadde håpet.

Var det uflaks?
Det er ganske ofte sånn i fotball at resultat ikke står i forhold til spill og sjanser. Ganske ofte er det også tilfeldigheter som avgjør.

Dessverre har jeg en følelse av at onsdagens kamp i Parken ikke ble avgjort av tilfeldigheter.

Det er nemlig ikke første gang i år at Stabæk sløser med ammunisjonen. Ifølge VGs utmerkede statistikkdatabase, har Stabæk en uttellingsprosent på 29 i de 19 første seriekampene. Det plasserer dem nesten på bunn i Tippeligaen. Bare Aalesund (28%), Strømsgodset (28%) og Fredrikstad (25%) har hatt dårligere uttellingsprosent.

- Det kjennes som om jeg har tatt vaksinering mot å score mål, sa fjorårets toppscorer Daniel Nannskog selv etter onsdagens kamp.

Samtidig har FC København vist en imponerende scoringsform innledningsvis i sin sesong. Etter onsdagens kamp, står de med 22 mål på fem obligatoriske kamper. Man trenger ikke være spesielt god i matte for å regne seg fram til at det gir et snitt på over fire mål per kamp!

Kanskje er det ikke så rart, heller, når man ser ferdighetene til en spiller som Cesar Santin. I duell med Vegard Eggen Hedenstad og resten av Stabæk-forsvaret viste den sterke, raske og teknisk gode brasilianeren at det er forskjell på gutter og menn når det handler om spill i Champions League.

Kunstgress gir håp
Selvfølgelig kan Stabæk fortsatt klare å gå videre. At FC Københavns egen medieavdeling allerede før kampen i Parken begynte å intervjue FCK-trener Ståle Solbakken om hvordan det blir å spille returkamp på kunstgress, viser at dette er noe danskene ikke gleder seg til.

Faller de for fristelsen til å se hva slags fotball Stabæk kan varte opp med i sin nye lekestue, samtidig som de har Parken-kampen i bakhodet, er det faktisk lov å håpe at det er et FCK-lag med et snev av angst som entrer banen i Telenor Arena onsdag til uka.

Det gir Stabæk muligheter.

Samtidig er det ikke til å komme fra at danskene har to mål å gå på. Det betyr at Stabæk må spille angrepsfotball med høy defensiv risiko, mens gjestene kan ligge kompakte og vente på at kontringsmuligheten byr seg.

For muligheten vil by seg. Og FCK kontrer godt. Sjansen er derfor stor for at de også scorer på Fornebu.

I så fall må Stabæk score minst tre. Da tåler de neppe en uttellingsprosent på 29.

Langt mindre en uttellingsprosent på 12,5, som tilfellet var i Parken onsdag.

Les flere sportskommentarer her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.