Gå til sidens hovedinnhold

- Det er feil lag i VM

Fire tap og én uavgjort. Afrikas fasit så langt i VM. To norske eksperter mener å vite hvorfor det har gått galt.

Dagens VM-kamper - sjekk her

Hvert fjerde år de siste 15-20 årene har vi ventet på det. At et afrikansk land skal overraske i VM. Det har skjedd. Men man har også ventet på at afrikanske land skal ta et skritt videre. At de skal etablere seg blant verdens aller beste landslag. Det har ikke skjedd.

Men hvorfor står Afrikas deltakere med kun ett poeng etter fem VM-kamper?

- Feil lag i VM
Elfenbenskysten-ekspert Stig Torbjørnsen og forfatter Jon Michelet har sin mening om de skuffende resultatene.

- Det er feil afrikanske land som er i VM, sier RBK-speider og Elfenbenskysten-ekspert, Stig Torbjørnsen, til TV 2 Nettavisen.

Torbjørnsen mener fire lag er i en særklasse best i Afrika, men at bare ett av dem er i VM - Elfenbenskysten.

- Kamerun, Nigeria og Senegal mangler. De er i utgangspunktet bedre enn Angola, Ghana, Togo og Tunisia, mener Torbjørnsen.

- Men hvorfor er ikke Kamerun, Nigeria og Senegal da i VM?

Nigeria hadde like mange poeng som Angola i sin VM-kvalifiseringsgruppe, og bedre målforskjell, men kom ikke til VM på grunn av tap og uavgjort mot Angola i innbyrdes oppgjør. Nigeria tapte blant annet poeng mot lille Rwanda.

Kamerun slo Elfenbenskysten i begge innbyrdes oppgjør i VM-kvalifiseringen, men endte likevel poenget bak til slutt. Rotet blant annet bort poeng mot Sudan.

Senegal ble nummer to i gruppa til Togo i VM-kvalifiseringen.

- Stjernespillerne i de landene (Kamerun, Senegal, Nigeria) gidder ikke alltid å reise hjem for å spille kvalifiseringskamper. Dermed kom de litt gærnt ut i kvalifiseringen. Det handler litt om undervurdering. For spillerne vil jo spille i VM. Men en del stjerner droppet å spille i en del kvalifiseringskamper. For eksempel på bortebane. De var ikke så opptatt av å spille kamper i Sudan, Mosambik, Angola eller å reise til et Kongo som er i krig. Derfor kom feil lag til VM, sier Torbjørnsen.

- Så den afrikanske fotballen er ikke blitt dårligere?

- Nei. Det er store fremskritt på kontinentet, sier Torbjørnsen.

Og ramser opp en haug med stjernespillere i europeiske toppklubber som et eksempel på det.

- Må skjerpe seg
Jon Michelet er mye enig med Torbjørnsen.

- Afrikansk fotball som helhet er ikke blitt dårligere. Problemet er at Afrika ikke har utviklet stabile topplag som Europa og Sør-Amerika har. Det ser vi i dette VM. Det er fire debutanter fra sør for Sahara, og bare Tunisia med VM-erfaring. Jeg trodde en stund at vi skulle få noen afrikanske fotballstormakter, som Nigeria og Sør-Afrika, men når de feiler i kvalifiseringen så blir det også merkbart på innsatsen i VM, sier forfatteren.

- Det viktige nå er at Afrika løfter seg før VM i Sør-Afrika om fire år. Til da må de skjerpe seg, legger han til.

- Ingen tilfeldighet
Elfenbenskysten har spilt best av de afrikanske landene hittil i VM, men tapte 1-2 for Argentina. Torbjørnsen påpeker at baklengsmålene ikke kom som en tilfeldighet.

- Nei. De mangler en midtstopper med klasse ved siden av Kolo Toure. De møtte Spania før VM og ledet 2-1, men tapte 2-3 til slutt. De spilte også 1-1 mot Italia. Da kom baklengsmålet helt ut av ingenting. En konsentrasjonssvikt. De er for slurvete bakover, påpeker han.

Uten at han helt vet hvorfor.

- Eboue og Toure spilte jo for Arsenal som kom til Champions League-finalen. Da man setter afrikanske spillere sammen med europeiske spillere så er de toppskjerpet hele tiden. Setter man fire afrikanere sammen, så skjer det noe psykisk.

Torbjørnsen lurer på det hele kan ha noe å gjøre med en iboende afrikansk mentalitet fra tidligere.

Michelet gir for øvrig ikke helt opp.

- Alt kan fortsatt skje i dødens gruppe. Elfenbenskysten kan gå videre. Tunisia har også lange tradisjoner, og fikk med seg ett poeng fra åpningskampen. De bør komme seg videre, sier han.

Les her:Didier Drogbas utrolige historie
Les her:Baby Kanu for Togo

Fredag kveld kan du se om det går Afrikas vei i 2. runde i VM. Da møter Elfenbenskysten Nederland (18.00), mens Angola møter Mexico (21.00).

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken