*Nettavisen* Sport.

«Det er umulig å nyte disse kampene»

Foto: Carl de Souza (AFP)

- Det blir krig, og du blir skjelt ut på det groveste. Men det eneste du frykter, er å tape, sier Phil Neville før derbyet mot Liverpool.

28.10.12 13:48

- Kona mi vet at hver gang hun planlegger en tur ut på lørdagskveldene, avhenger det av hvordan kampen tidligere på dagen endte, sier Phil Neville.

- Taper vi, går vi ikke ut. Det er så enkelt som det. Da er jeg ikke god å ha med å gjøre.

Selv om den pålitelige midtstopperen har passert 35 år, er det ingen tvil om at han fortsatt gjør alt for å vinne fotballkamper. Og om noen likevel skulle tvile på motivasjonen hans, trenger ingen å bekymre seg foran søndagens kamp - når Nevilles Everton tar imot erkerivalene Liverpool på Goodison Park.

Etter 15 år i Manchester United, og de siste sju årene i Everton, er det nemlig én klubb som 35-åringen elsker å beseire.

- Skulle vi tape mot Liverpool, kan kona likegodt avlyse lørdagskveldene resten av måneden, sier Phil Neville til The Telegraph.

FØLG BYDERBYET LIVE FRA 14.30!

Liverpool-vennlig statistikk
Men skal vi tro statistikken, må Everton-kapteinens kone kanskje forberede seg på å tilbringe de neste lørdagskveldene hjemme i familiens hjem i Hale, sør for Manchester, i tiden fremover.

Liverpool har nemlig et solid grep om Everton i Merseyside-derbyene, selv på Goodison Park.

De ti siste årene har Liverpool vunnet sju av ti Premier League-oppgjør på Evertons hjemmebane - og ikke tapt et eneste et hjemme på Anfield. De siste fem årene har Liverpool vunnet fire av fem ligaoppgjør på Goodison Park.

Unntaket kom i 2010-11-sesongen, da Everton vant 2-0 etter scoringer av Tim Cahill og Mikel Arteta.

Av alle derbyene mellom Everton og Liverpool i Premier League de siste ti årene, har Liverpool vunnet tolv, mens fem av dem har endt uavgjort. Everton har kun gått seirende ut av tre oppgjør.

Likevel bør ingen bli overrasket dersom Everton skulle hente hjem tre poeng i søndagens kamp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ian Kington

- For tidlig å ta av
Laget, som vanligvis åpner sesongen svakt for så å komme tilbake etter jul, har dette året kommet godt i gang, og har bare ett tap på sine første åtte kamper. Liverpool på sin side har bare vunnet to kamper. Og sist sesong endte Everton foran Liverpool på tabellen.

Kan vi konstatere at Everton nå er best i byen?

- Det er alt for tidlig å si, mener Phil Neville.

- Jeg har spilt på lag som har vunnet ligaen, og sesongen tar ikke form før i desember, fortsetter han.

Likevel; enkelte Everton-fans har allerede begynt å drømme om en topp fire-plassering, som vil gi kvalifisering til Champions League neste sesong. Også det er alt for tidlig å snakke om, forsikrer veteranen.

- Jeg vil ikke bruke ordet mirakel, men det ville vært et mirakel om vi skulle kvalifisere oss for Champions League. Og Liverpool går gjennom en periode med endringer under den nye manageren. Men jeg synes han er fantastisk. Jeg tror de vil komme godt tilbake, hevder den tidligere United-spilleren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Glyn Kirk

Rivaleri, men respekt
Man skulle kanskje ikke regne med å høre dette fra en svoren Liverpool-motstander. Men bak rivaleriet mellom de to klubbene ligger det også respekt, mener midtstopperen - som er anvendelig også på back- og midtbaneposisjon.

- Hør, du kan ikke skjule det faktum at det er mye hat mellom de to lagene, sier Neville.

- Vi gjør hva som helst for å slå hverandre. Men når det er sagt, er det mye respekt også, forklarer han.

Han legger til at nettopp dette ble bevist da den nye Hillsborough-rapporten - som erklærte at Liverpool-fansen var uskyldig i ulykken som kostet 96 personer livet da tribunen kollapset mellom Nottingham Forest og Liverpool i 1989 - nylig ble offentliggjort.

Da Everton-fansen møtte Leeds borte i ligacupen like etter at rapporten ble fremlagt, sang nemlig Everton-fansen om «justice for the 96» gjennom hele kampen.

Frykter å tape
På tross av dette tror ikke Phil Neville at søndagens kamp blir av det vennlige slaget.

Til det er rivaleriet alt for viktig.

- Du ser frem til kampene, men du kan egentlig ikke nyte dem fordi det er så mye som står på spill, sier han.

- Du vet at det blir krig, du vet at du kommer til å bli skjelt ut på det groveste. Men det eneste du frykter, er å tape. Å vinne er fantastisk. Men å tape? Vi tapte her sist sesong. Det var grusomt, sier Evertons 35 år gamle kaptein.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.