RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det skulle ikke være mulig

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Spania sto med ett tap på fire år. Nå står de med to.

SPANIA-SVEITS 0-1:

Det var europamesterne mot Sveits.

Det var et Spania som kun sto med ett tap siden november 2006.

De møtte et Sveits som ikke hadde vunnet én eneste kamp i 2010. De møtte et Sveits som ligger bak Norge på verdensrankingen, og som tapte for Norge rett før jul. De møtte et Sveits som rett før VM tapte for både Costa Rica og Uruguay. De møtte et Sveits som manglet sin kanskje viktigste spiller, kaptein Alexander Frei.

Det skulle altså vært kattens lek med musen.

I stedet ble det VMs største sensasjon til nå, og en av de største i den moderne fotballhistorien.

Svennis-favoritt
St. Etienne-spiller Gelson Fernandes, 23-åringen Sven-Göran Eriksson kalte «Den beste unge spilleren i Sveits» før han hentet ham til Manchester City, avgjorde sju minutter etter pause.

Om det var fortjent?

Vel, Spania spilte egentlig 90 minutter i power play mot Ottmar Hitzfelds menn, men de møtte en voldsom forsvarsmur og før hvilen skapte spanjolene kun én stor sjanse. Barcelonas Gerard Pique fintet bort sin oppasser inne i feltet, men Sveits-keeper Diego Benaglio leverte en strålende redning.

Her kan du se utviklingen i kampen fra fra minutt til minutt.

To kjempesjanser
Etter hvilen traff Real Madrids Xabi Alonso tverrliggeren med et knallskudd, men ellers ble det altfor mye nesten for spanjolene. Fernando Torres, som startet på benken, var nær et par ganger. David Villa likeså, Jesus Navas hadde et par skuddforsøk, men ingen av dem lykkes i gode posisjoner.

I stedet var Sveits nære ved å øke ledelsen da Eren Derdiyok lurte både Pique og Carles Puyol, før han tuppet ballen i stolpen kvarteret før full tid.

I sluttminuttene presset Spania selvsagt voldsomt, men uten å få uttelling.

Vanskelig 8. delsfinale
Dermed ligger Sveits og Chile best an i kampen om gruppeseieren i gruppe H, og det er bare å gjenta følgende: Vinneren av gruppa møter nummer to fra gruppa med Brasil, Portugal og Elfenbenskysten, mens nummer to må ut mot gruppevinneren fra samme gruppe.

Sånn sett bør ikke tapet bety så altfor mye. Skulle de vinne sine to siste kamper, så vil det uansett bli en vanskelig 8. delsfinale.

Kampen viste imidlertid at Spania ikke er uslåelige, og Zinedine Zidanes sitat fikk seg en alvorlig trøkk. Han har tidligere uttalt at så fort Spania lærte seg å vinne, så kom de aldri til å stoppe med å vinne.

Det har lenge sett ut til å være en sannhet, men så er det den berømte historien med Spania og fotball-VM.

I Tyskland, for fire år siden, røk de ut allerede i 8. delsfinalen for Frankrike. I Sør-Korea for åtte år siden tok det slutt mot vertsnasjonen i kvartfinalen, og i Frankrike for 12 år siden kom de seg ikke en gang videre fra gruppespillet.

Kanskje er det også en EM-forbannelse som hviler over spanjolene. Da Frankrike vant EM i år 2000, ble de slått ut av VM i gruppespillet to år etter. Hellas, som vant EM i 2004, kom seg ikke en gang til VM i 2006, og nå fikk altså Spania verst tenkelige start på sitt første VM etter at de vant EM sist.

Trøsten nå får være at de fortsatt kan avansere i Sør-Afrika, men da må Spania trolig vinne sine to siste kamper mot Chile og Honduras.

Hva synes du om Spanias prestasjon? Si din mening i kommentarfeltet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere