Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det verste som finnes i fotball

Foto: Erlend Aas/Scanpix
Sist oppdatert:
BLOGG: Thomas Enger om usportslig opptreden på fotballbanen.

Fotball kan på sitt beste være en estetisk nytelse. Ordløs poesi. Det kan fremkalle følelser som tar tak i deg og aldri forlater deg, samtidig som det kan forarge og sende deg ut i hatets mørke avgrunn. Og alt på grunn av en ball, en fløyteblåser, et par nett, noen streker på en gressmatte og 22 mer eller mindre talentfulle aktører.

Det er mye som er bra og fint i fotball. Lagarbeid, fellesskap, langskudd i vinkelen, raske angrep, entouchspill i lengderetningen, innlegg fra siden etterfulgt av en praktheading, enhåndsredninger, oppofrende forsvarsspill, penetrerende og forsvarsåpnende gjennombruddspasninger - jeg kunne fortsatt og fortsatt og fortsatt. Men det er ikke alt det fine ved fotballen som er mitt hovedanliggende denne gangen. Jeg bare begynner på denne måten for å ha skrevet noe hyggelig også. For det er ikke hyggelige ting jeg skal snakke om i dag.

Jeg skal nemlig skrive litt om det jeg mener er det absolutt verste som finnes i fotball. Det er garantert delte meninger om hva det kan være, men for meg finnes det ikke noe verre enn sabotasje. Spillere som, når det gjenstår tre minutter igjen å spille, på stillingen 1-0, blir liggende og vri seg i smerte etter en «takling», når smerten bare finnes i spillerens hode. Spillere som smeller vekk ballen etter at dommeren har blåst, for så å opptre oscarvinnende og hoderystende når det gule kortet kommer - «men jeg hørte jo ikke fløyta di!!!». Spillere som stiller seg foran ballen når motstanderen har fått frispark. Holding i trøya. Generell uredelig oppførsel ute på banen for å tilrive seg og sitt eget lag fordeler de ikke har krav på - det hisser meg blodkarsprengende opp, og jeg skulle gjerne sett strengere regler og en strengere håndhevelse. Svin! Meld dere på Paradise Hotel isteden! Der er det nemlig helt greit og LOV å oppføre seg som skamløse eksempler av homo sapiens.

Rekk opp hånda den som har sett en situasjon på banen der en spiller har blitt taklet hardt, kanskje til og med unødvendig hardt, og så oppstår det tumulter, spillere dytter til hverandre og bryner nebb (hva er det for slags dustegreie, egentlig? Stå helt oppi ansiktene til hverandre, (Hvordan skal man da kunne føre en fornuftig debatt?), og så plutselig faller en spiller til bakken, tilsynelatende på vei mot de evige jaktmarker, etter et bitte lite dytt med pannen fra vedkommende motnebbebryner. Jeg har ennå til gode å se en real nedskalling i beste Michael Persbrandt-stil på fotballbanen. Likevel har jeg en klar erindring av opptil flere «ofre» som frivillig ruller seg rundt blant kritt og spyttklaser og bøyde gresstuster med hendene foran ansiktet.

Jeg vet forresten hvorfor de gjør det. De skjuler at de egentlig flirer vettet av seg, for nå har de kanskje klart å lure dommeren til å tro at det faktisk var kontakt, at det faktisk gjorde så inni garderoben vondt, slik at det eneste mannen i sort/rødt/gult/mahognibrunt kan gjøre da, er å bla opp det røde kortet.

Skam dere! Hvem lærte dere at det var sånn dere skulle opptre på en fotballbane!?

Men det er en annen gruppe jeg vil til livs også, og det er alle de andre som - i samme situasjon - iherdig påpeker ovennevnte situasjon for dommeren, med henblikk på å oppnå samme resultat - rødt kort til den påståtte forulemperen. For meg er det like uredelig som faktisk å falle teatralsk til bakken etter en panneklem. Hadde det vært opp til meg, skulle alle som forsøker å påvirke dommeren i slike situasjoner, fått saftige bøter. Det har null og niks med fotball å gjøre.

Jeg vil sende en uforbeholden støtteerklæring til dommerstanden, stakkars jævler, som i løpet av noen hektiske sekunder faktisk må prosessere all denne propagandaen, fremført av kanskje ti-femten frådende, fistelskrikende og armveivende fotballspillere med samme agenda - skaffe sitt lag en fordel de ikke har krav på.

Vis meg piplende blod eller en nese som ligner på en kløyvd slalåmport, så skal jeg godta at man appellerer til dommerens baklommegraving. Hvis ikke: hold dere for helvete på beina, slutt å syt og gjør opp dere imellom på en måte millionlønningene deres skulle tilsi at dere hadde vett til!

THOMAS ENGER

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!