Gå til sidens hovedinnhold

- Det vil være en sensasjon

Men nå kan faktisk fotball-mirakelet skje i Finnmark.

Fotball-historie.

Det er det de er i ferd med å skape i Alta.

Aldri tidligere har finnmarkingene tatt så mange poeng som de allerede har i årets 1. divisjon.

Aldri før har de hatt en spiller som har kjempet om toppscorertittelen i 1. divisjon. Det gjør Vegard Braaten i år.

Aldri tidligere har Alta vært helt oppe på på 5. plass - som de var før den pågående 1. divisjonsrunden.

Finnmarkingene har faktisk aldri tidligere klart å holde seg i 1. divisjon når fire lag har rykket ned.

I år kan de ikke bare klare det.

De har faktisk også en sjanse til å rykke opp.

- Uvirkelig
I så fall blir Alta tidenes første Tippeliga-lag fra Finnmark. Ti serierunder før slutt er det bare tre poeng som skiller Aasmund Bjørkans lag fra kvalifisering om spill til Tippeligaen.

- Tippeligaen? Det vil være en sensasjon om Alta klarer det, sier finnmarking Morten Gamst Pedersen til Nettavisen.

- Det er egentlig helt utvirkelig å i det hele tatt snakke om opprykk, sier Tore Reginiussen – Tromsøs A-landslagsspiller som selv startet karrieren i Alta.

De to er nå av Finnmarks største fotballhelter.

Begge maner imidlertid til forsiktighet.

- De trenger nok litt mer økonomiske ressurser for å komme helt opp i toppsjiktet, sier Gamsten.

- Nå handler det nok først om å etablere seg. Da blir veien opp enklere senere. Da kan man beholde spillerne, og man kan hente inn nye spillere for å forsterke. Rykker man derimot ned, mister man kanskje heller flere av de gode spillerne, sier Gamsten.

Det er ikke vanskelig å skjønne nøkternheten. Én ting er historikken. En helt annen ting er rammevilkårene. Hele, store Finnmark fylke har bare så vidt litt flere innbyggere enn Tromsø by. Alta derimot er en by med drøyt 15.000 innbyggere.

Men hva om Alta virkelig skulle rykke opp? Eller om de i alle fall klarer å etablere seg som et topplag i 1. divisjon?

Ja, hva da?

- Stolthet
Da handler det om stolthet, identitet, rekruttering og kanskje også et næringsliv som i enda større grad vil følge opp.

- Fotball handler mye om stolthet, sier Alta-trener Aasmund Bjørkan.

- Jeg merker hvor stolte folk er allerede nå. Et opprykk til Tippeligaen vil derfor kunne bety kolossalt for hele Finnmark. Det vil vise at vi kan få til like mye her opp som det man kan ellers i Norge, legger han til.

Tore Reginiussen tror også det betyr mye for rekrutteringen. Da han vokste opp var Sigurd Rushfeldt det store - og delvis eneste - lokale forbildet. Nå kan oppvoksende finnmarkinger se opp til både Rushfeldt, Gamst Pedersen, Reginiussen, Lars Iver Strand, Trond Fredrik Ludvigsen - og også spillere på Alta.

Imponerer på flere fronter
Roger Finjord, som er Norges U23-landslagstrener for kvinner, men også sentral i talentutviklingen i Finnmark, påpeker at det ikke bare er Altas herrelag som imponerer. Altas kvinnelag kjemper også om opprykk til toppserien, og det nesten med et lag kun bestående av spillere fra Finnmark.

- Stabæk fikk jo også et kvinnelag i år, men frem til det skjedde var Alta eneste lag som har vist at det går an å satse på topplag både på herre- og kvinnesiden, sier han.

- Akkurat det gjør noe med jenter og gutter i Finnmark. Det handler om å være god. Det handler om en stolthet om at det går an å bli god i Finnmark – ikke bare om man kommer herfra. Vi kan spille i toppen og konkurrere med resten av Norge selv med nesten bare finnmarkinger på laget, fortsetter han.

- Så får vi bare håpe næringslivet ser betydningen av dette i enda større grad fremover, legger han til.

Mangler rike onkler
Kåre Simensen, andrekadidat til stortinget fra Arbeiderpartet i Finnmark, innrømmer at økonomien er en utfordring.

- Andre lag har budsjett på 20 millioner og rike onkler. I Alta er det marginale budsjetter. Men vi håper at vi her oppe også kan være attraktivt for nasjonale firmaer. Det må jo være gjevt å kunne sponse verdens nordligste eliteserielag? Og vi har jo allerede vist at vi her oppe kan utvikle spillere med millionverdi, sier han.

Simensen, som også er Fylkesråd for kultur, næring og samferdssel, er uansett klar på at lokalt så er Altas fotballsuksess av stor betydning.

- BBC har vært her. Det gjorde underverker for reiselivsbransjen, sier han.

- Nå er det du som ringer. Det betyr at du har registrert at det skjer ting her oppe. Du setter fokus på fotballen. Media er med på å belyse mange av de positive tingene som skjer her i fylket, fortsetter han.

Og understreker:

- Noe av det viktigste, og dette må du få med deg, er at Alta har utviklet seg til å bli hele Finnmarks lag. Hele fylket følger med. Vi-følelsen vokser frem, sier han.

- Alt er mulig
Men hva er årsaken til suksessen?

- Grunnen til at det går bra, er at det rett og slett er mange gode fotballspillere i Alta, sier trener Bjørkan.

- Alle andre klubber mener vel fortsatt at de skal slå oss både hjemme og borte, men jeg har ikke møtt et eneste lag i år som har bedre spillere enn oss. Så teller også finanskrisen en del. Alta er en klubb som har drevet sunt i mange år. De fleste spillerne jobber ved siden av. Lønnsbudsjettet er på to millioner kroner. Nå tvinges andre klubber til å justere ned. Det er også en forklaring på at vi nå hevder oss bedre, fortsetter Alta-treneren.

Men før tirsdagens kamp mot Kongsvinger, og med Altas historie friskt i minnet, tør han imidlertid ikke snakke for mye om opprykk allerede.

- Ja, det ville vært vilt om vi rykket opp til Tippeligaen. Men da handler det mest om historikk og rammevilkår. Og at det er så uhyre jevnt i 1. divisjon i år. Én seier er forskjellen mellom topp- og bunnstrid.

- Men når det gjelder kvalitet på laget, så kan det like gjerne bli oss som noen andre som rykker opp, sier han.

Og første steg på veien mot Tippeligaen, er i alle fall kamp borte mot Kongsvinger tirsdag kveld.

Følg kampen fra minutt til minutt i Nettavisens livesystem.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar