*Nettavisen* Sport.

Dette bør bekymre Manchester United

BUNNLAG: U18-laget til Manchester United er milevis bak rivalene. Foto: (Getty Images / Wikipedia)

På dette området blir storklubben overkjørt av rivalene.

22.01.16 15:22

Manchester Uniteds suksess under sir Alex Ferguson på 1990- og 2000-tallet kom mye takket være godt ungdomsarbeid i klubben.

Den berømte 92-klassen med folk som Paul Scholes, David Beckham, brødrene Gary og Phil Neville, Nicky Butt og Ryan Giggs, for å nevne noen, var en helt sentral grunn til suksessen Manchester-laget hadde.

Fra 1993 til 2013 vant klubben 13 ligamesterskap. Den vant Champions League to ganger og tok også med seg en rekke andre pokaler.

Bare noen få år etter at sir Alex Ferguson takket for seg i klubben, ser det ikke fult så lyst ut med tanke på klubbens unge talenter.

Har blitt forsømt
En sak hos Daily Mail fredag tar nemlig for seg hvordan Uniteds akademi på treningsanlegget Carrington nå er i ferd med å seile akterut.

Avisen skriver at anlegget er i ferd med å bli utdatert og at United er milevis bak nabo Manchester City når det kommer til ungdomsarbeid. City bygde nylig et av de mest moderne akademiene i verden.

Ser man på resultatene til byens to U18-lag ser man også en stor forskjell. Uniteds U18-gutter har tapt sine ti siste kamper, mens Manchester City topper tabellen i avdeling nord av Premier Leagues U18-mesterskap.

Citys gutter står med 41 poeng etter 19 kamper og har kun tapt to ganger i ligaen. Uniteds gutter har 11 poeng etter 17 kamper og ligger nest sist.

For å gjøre vondt verre, er det Uniteds erkerival Liverpool som følger City på tabellen. Merseyside-guttene er kun ett poeng bak de lyseblå.

Bruker for lite penger
Ifølge Daily Mail er det mangel på midler som er noe av grunnen til at Uniteds akademigutter nå begynner å falle etter. Der City pumper 12 millioner pund inn årlig på ungdommene, bruker United 3,5 millioner.

Ungdomstrenerne i United skal også kun ha halvparten av den lønnen som steinrike City kan tilby sine trenere på yngres nivå.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

FRA 2003: Uniteds akademi på carrington har ikke forandret seg mye de siste 13 årene. Foto: (Getty Images)

Dette bør selvsagt bekymre United voldsomt, fordi City nå står først i køen hver gang det er et stort talent må ta et valg mellom de to lagene.

De siste årene har unge talentfulle spillere i større og større grad valgt City, foran United. En rekke spillere i United, som blant andre Robin van Persie, valgte også Citys akademi for sine unge, da han bodde i byen.

Manager Louis van Gaal skal være fullstendig klar over problemet, men til tross for at den tidligere Ajax-mannen har tatt initiativ til møter med folk som Arsène Wenger, i håp om å få opp kvaliteten på unge trenere på balløya, er fokuset på sponsoravtaler, store profiler og høye lønninger blitt så stort, at ungdomsarbeidet på mange steder har blitt forsømt.

United sjef for talentutvikling, Derek Langley, skal også ha fått nok av akademiets tilstand og ifølge The Times vurderer han å si opp jobben.. Langley har vært i klubben i 16 år, men skal være svært frustrert nå.

Et annet poeng Daily Mail trekker fram er beslutningsprosessen i United. Siden alt som gjøres i klubben må innom både direktør Ed Woodward, klubbens styre og eierne, Glazer-familien, kan det ofte ta opptil tre måneder å få en avgjørelse og tillatelse til å gjennomføre noe.

År med planlegging
Old Trafford-klubben er ifølge Deilotte verdens tredje rikeste fotballklubb, bare bak Barcelona og Real Madrid, og foran naboene City, og slik sett burde det være midler i massevis til å satse på ungdommen.

Slik tilstanden på ungdomsakademiet er nå, vil det trolig ta år med planlaegging for å få det tilbake på rett spor. Klubben skal ifølge Daily Mail være fullstendig klar over situajsonen og det skal ha blitt diskutert høylytt om hvordan klubben igjen skal ta tilbake ungdomstronen.

Klubbens fans har også reagert på det som har skjedd med klubbens akademi. I et innlegg på fansiden Stretford End, tar en supporter opp nettopp dette og spør seg: «Hva har skjedd med Uniteds akademi?»

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

TØFF JOBB: Uniteds U18-trener Paul McGuinness. Foto: (Getty Images)

Ifølge The Times er klubbledelsen hovedsaklig bekymret over at så få egenproduserte spillere har etbalert seg på A-laget de siste sesongene og planer for å håndterte dette problemet er allerede satt i sving.

Tapte 9-0
United har blant annet ønsket å hente Tottenhams ungdsomssjef John McDermott til klubben, men han takket nei til jobben i desember.

Det skal likevel nevnes at Manchester Uniteds U21-gruppe, eller reservelaget som det ofte kalles, har levert bra under trener Warren Joyce og at spillerne der er på vei mot en topplassering i sin divisjon. På U21-nivå har United de siste sesongene faktisk dominert, men U21-laget består som regel av flere spillere som er aktuelle for A-laget, men som trenger kamptrening og derfor spiller med reservene.

Det er likevel god grunn til å bekymre seg over det som skjer på yngres nivå. Det at Citys U14-lag i fjor høst slo Uniteds tilsvarende lag med hele 9-0 har også fått mange til å rope varsku om klubbens ungdomsarbeid.

Fredag kveld skal Uniteds U18-gutter spille mot Chelsea i den tradisjonsrike FA Youth Cup, kanskje kan det bli vendepunktet for klubben, selv om få har troen på seier til Uniteds gutter her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag