RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er ditt liv, Paul Gascoigne

Sist oppdatert:
Paul Gascoigne er et fotballgeni, en klovn, en livsnyter og en alkohol- og narkotikamisbruker i en og samme person. Her får du hans liv. På godt og vondt.

(Se bildekarusell nederst i saken)

Paul Gascoigne ble født i Gateshead 27. mai 1967. Han vokste opp i Dunston, og var stor stjerne for sin lokale klubb, Redheugh Boys Club. I og med at han var såpass liten i fysisk størrelse som ung, var de store klubbene mer nølende til å hente ham, før Newcastle sikret seg Gazza som læregutt i 1983.

Der scoret han 25 mål på 99 kamper, noe som førte til at Tottenham hentet ham til London for to millioner pund i 1988. Der ble han raskt en helt etter en rekke briljante kamper på midtbanen, og det tok ikke lang tid før han fikk sin debut også på landslaget. Da VM ble arrangert i 1990, var Gazza en del av Bobby Robsons tropp.

Paul Gascoigne spilte mange store landskamper for England.
Paul Gascoigne spilte mange store landskamper for England.

I løpet av mesterskapet, som så England komme helt til semifinalen, var Gascoigne en av Englands beste spillere. Gascoignes rolle i semifinaletapet mot Vest-Tyskland var med på å bygge opp under den legenden han er blitt. På grunn av en nokså hodeløs takling fikk han gult kort i kampen, noe som betydde at han måtte stå over en eventuell finale. Da det gikk opp for ham, gråt han sine tapre tårer ute på banen, noe som nærmest gjorde Gazza til en nasjonalhelt.

Da Gazza kom tilbake fra Italia, var han en superstjerne også utenfor Englands breddegrader. Samme år mottok han BBC Sport Personality of the Year Award, og han ga også ut en singel – "Fog on the Tyne" – som ble en hit i England. Selv om han ikke kunne synge.

Under Terry Venables fortsatte Gascoigne å utvikle seg, og ablegøyene både på og utenfor banen fortsatte å bygge oppunder den statusen han hadde opparbeidet seg. Han var som et friskt pust som feiet inn over engelsk fotball. Nærmest på egen hånd besørget han Tottenhams seier i FA-cupen samme år. I semifinalen scoret han på et fantastisk frispark mot erkerivalen Arsenal, da Spurs vant 3-1.

I finalen møtte de Nottingham på Wembley, men på tross av seieren var det ingen jubeldag for Gazza. En hodeløs takling på Gary Charles førte til at han gikk glipp av fotball i over et år, og kontraktsforhandlingene med Lazio ble satt på vent. Til slutt gikk han til den italienske klubben for 5,5 millioner pund, som da var rekord i det engelske overgangsmarkedet.

Et legendarisk foto av et heller ublidt møte med råtassen Vinny Jones.
Et legendarisk foto av et heller ublidt møte med råtassen Vinny Jones.

Der gikk det imidlertid ikke fullt så bra. Gazza taklet ikke å være så til de grader i sentrum av begivenhetene, og kombinert med en rekke skader, ble det ikke mer enn 41 kamper for Roma-laget fordelt på tre sesonger. Han var imidlertid umåtelig populær blant fansen, og han er det fortsatt. Etter at han knakk beinet på trening i 1994, gikk han imidlertid amok på flyet hjem, der han kastet drinker på en fotograf og en journalist.

I 1995 flyttet Paul Gascoigne på seg igjen, denne gangen til Rangers. Der tok karrieren hans av igjen, og han var en av Rangers’ viktigste spillere da de vant to liga- og to cuptitler.

Før EM i 1996 ble Gazzas drikking og festing igjen et tema, da han sammen med noen lagkamerater ble avbildet midt under en drikkekonkurranse før landslaget skulle på en før-turnering til Hong Kong. Under mesterskapet lot han imidlertid føttene stå for snakkingen, der han blant annet scoret et fantastisk mål mot Skottland. England vant kampen 2-0.

På privatfronten gikk det også dårlig, selv etter at han giftet seg med Sheryl. Det ble et kort og stormfullt ekteskap der Gazza blant annet mishandlet henne voldsomt ved et tilfelle. Gazza var stadig vekk å se ute på byen, og etter en episode under en kamp mot Celtic, der Gazza for andre gang ertet på seg katolikkene ved å imitere en fløytespiller, var han ferdig i Skottland. Gascoigne gikk til Middlesbrough. Der håpet han igjen å spille såpass godt at han kunne få være med i Glenn Hoddles VM-tropp i 1998, men det skjedde ikke. Gazzas landslagskarriere stoppet på 57 kamper.

Paul Gascoigne fikk med seg 57 landskamper for England.
Paul Gascoigne fikk med seg 57 landskamper for England.

Etter det gikk det for alvor galt med Gascoigne. Nomadetilstanden begynte, og han gikk til Everton, Burnley, Boston og Kina i et forsøk på å få fart på karrieren igjen. Han fikk imidlertid aldri kontroll på drikkingen, og han gikk også inn i en dyp depresjon. Han gikk inn og ut av diverse rehabiliteringsklinikker, og ekteskapet med Sheryl gikk også rett vest.

Livet hans så ut til å være på vei tilbake igjen da han fikk muligheten til å være manager i Kettering Town, men han fikk sparken etter bare 39 dager i sjefsstolen. Ifølge styreformannen skyldtes det Gazzas drikkeproblemer. Samme kveld ble han arrestert av politiet i Liverpool, etter at han angivelig skal ha slått ned en journalist.

Paul Gascoignes liv er på mange måter nokså likt det livet George Best levde. En ung, spe gutt som vokser opp og blir stor stjerne i løpet av kort tid, men som får livet sitt ødelagt på grunn av drikking. Paul Gascoigne er imidlertid bare 38 år, og han har fortsatt tid og mulighet til å komme på rett kjøl igjen.

Kilde: BBC

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere