*Nettavisen* Sport.

Dette er Islands hemmelighet

Foto: John Walton / Pa Photos / NTB Scanpix

Birkir Bjarnason gleder seg til møtet med gamle kjente.

14.10.13 16:37

Slik forklarer «halvt norske» Birkir Bjarnason den islandske fotballsuksessen.

Seier mot Norge tirsdag sender Island til playoff-spill om fire billetter til neste sommers VM-sluttspillet i Brasil. Skulle mannskapet til Lars Lagerbäck fullføre jobben de har begynt på, vil det være en uhyggelig sterk prestasjon.

Det islandske laget som løper ut på Ullevaal tirsdag inneholder to spillere som startet fredagens kamp mot Kypros med særlig god kjennskap til norsk fotball: Brann-spiller Birkir Sævarsson og tidligere Viking-spiller Birkir Bjarnason.

Sistnevnte har følgende forklaring på suksessen islendingene har hatt i VM-kvalifiseringen.

- Hovedgrunnen er nok alle ungguttene som ble tatt opp for et par år siden. Vi var med i U21-EM og mange fra den gruppa er på A-landslaget nå – i tillegg til noen gode erfarne spillere, sier han til fotball.no.

- Vi har et veldig bra lag, som jeg tror bare blir bedre og bedre i framtiden, fastslår Bjarnason.

Øyner muligheten
Islendingene har gjort store byks på FIFA-rankingen etter at svenske Lagerbäck overtok som landslagssjef. I øyeblikket ligger suksesslaget fra Sagaøya på 54. plass – etter å ha avansert 16 plasser sist.

- Vi har allerede gått vanvittig mye frem på FIFA-rankingen. Det er fantastisk at et lite land som Island har gjort det så bra, konstaterer Bjarnason.

At han og lagkameratene øyner en historisk playoff-plass, behøver ingen å lure på.

- Vi har fortsatt muligheter til VM-spill og er i førersetet om andreplassen. Det vil være en stor prestasjon hvis vi klarer det, sier Sampdoria-spilleren – som spilte fra start på venstrekanten da Kypros ble slått 2-0 i Reykjavik fredag.

Gamle kjente
Selv spilte Bjarnason i Viking fra 2006 til 2011 – kun avbrutt av et låneopphold i Bodø/Glimt. Deretter gikk turen til belgiske Standard Liege, italienske Pescara – og nå sist storklubben Sampdoria.

Tiden i Norge minnes han imidlertid med glede, og 25-åringen vedgår at det blir spesielt å løpe ut på Ullevaal-matta tirsdag.

- Jeg har så og si vokst opp i Norge. Jeg bodde der fra jeg var 11 år til jeg var 23. Det er en ganske lang tid av livet mitt, så for meg personlig blir denne kampen veldig spesiell, sier han til fotball.no.

Fra tiden i Viking kjenner han både Rune Almenning Jarstein, Johan Lædre Bjørdal og Valon Berisha godt. Også Brede Hangeland rakk han å spille sammen med – før den norske landslagskapteinen reiste til FC København.

Nå møtes de igjen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.