*Nettavisen* Sport.

Dette er Mikel-farsen

Tidenes største overgangsfarse i norsk fotball er neppe over med det første. Vi oppsummerer likevel hva som har skjedd i John Obi Mikel-saken.

18.05.05 14:15

Kort versjon av saken: Chelsea har via agenter betalt Lyn for å ta vare på John Obi Mikel, og forsøkte å sikre seg gjennom avtalen mellom Lyn og Profile Sport. Lyn og sportsdirektør Morgan Andersen mener denne kontrakten er ugyldig, og solgte Mikel til Manchester United uten at agentene fikk greie på det. Mikel selv sier han har ombestemt seg, og heller vil spille for Chelsea.

Sakens kjerne: Er kontrakten mellom Lyn og Profile Sport gyldig?

Lang versjon av saken: John Obi Mikel ble oppdaget av Manchester United i mars 2003. Lyn hevder de oppdaget nigerianeren under U17-VM i Finland samme år. Chelsea var i alle fall klar over det store fotballtalentet, og gjennom Rune Hauges selskap Profile Sport sørget det engelske agentfirmaet Sport Entertainment & Media Group (SEM) for at John Obi Mikel og tre andre nigerianske stortalenter - Chinedu Obasi Ogbuke, Ezekiel Bala og Emmanuel Sarki - kom til Lyn og Norge i fjor høst.

I januar i år uttalte Mikel at han hadde signert en fireårsavtale med Chelsea, men dette ble benektet allerede dagen etterpå.

Mikel og hans landsmenn kom til Norge som utvekslingsstudenter, og fikk oppholdstillatelse av UDI fordi de skulle studere ved Norges Toppidrettsgymnas (NTG). Dette oppholdet har Chelsea betalt via agentselskapet SEM og Hauge-selskapet Profile Sport. Lyn frasa seg retten til å selge nigerianerne videre gjennom en avtale med Hauges selskap. Denne avtalen mener Lyn er ugyldig.

- Chelsea har betalt alt, sa Ezekiel Bala i et intervju med VG tidligere i mai.

I ettertid viser det seg at Mikel og de andre likevel ikke har fulgt undervisningen ved NTG. UDI skal derfor undersøke saken nærmere.

Truet etter United-avtale
Før John Obi Mikel kom til Lyn i fjor sommer, hadde noen rundt ham inngått kontrakter på vegne av ham med agentene John Shittu og Daniel Fletcher. En av disse hadde sikret seg at han skulle ha 30 prosent av bruttolønnen hans, skrev Aftenposten 10. mai.

Halvannen uke tidligere - 29. april - hadde Mikel overraskende skrevet under en fireårskontrakt med Manchester United.

Mikel skrev under uten at noen agenter var til stede. Agentene var heller ikke innblandet da Lyn skrev kontrakt med midtbanespilleren. Lyn skrev heller avtalen direkte med Mikels foreldre. Samme dag som Mikel skrev under for Manchester United, sendte han ved hjelp av Lyns advokater brev til sine agenter der han sa opp avtalen om representasjon.

Allerede samme kveld som Mikels kontrakt med United ble kjent, kom det trusler fra flere hold mot Mikel. Lyn valgte derfor å flytte ham på hotell.

- Slik jeg ser det, er det verdt det. Jeg er veldig opptatt av at spilleren selv må få velge hvilken klubb han vil spille for, og at han må få pengene selv. Han er en guds gave til familien, og har fått en mulighet til å forsørge både seg selv og sine nærmeste. Da er det ikke riktig at andre mennesker skal få stikke av med en stor fortjeneste for hans talent, sa Morgan Andersen til Aftenposten da truslene ble kjent i media.

Tjener minst 40 millioner
Lyn sikret seg imidlertid stor fortjeneste selv, da de solgte Mikel til Manchester United.

Etter det VG erfarer, har Lyn allerede fått 8-9 millioner kroner, som et slags depositum fram til Mikel kommer til United i januar neste år. Dette er penger United ikke har krav på å få tilbake - uansett om Mikel får arbeidstillatelse eller ikke. Den dagen Mikel eventuelt blir United-spiller, får Lyn ytterligere 30 millioner kroner.

I tillegg får Lyn en sum på rundt 50 millioner kroner hvis Mikel når et visst antall kamper, trolig tresifret, for den engelske storklubben. Har United en viss suksess, som de har i dag, så kommer ytterligere 10 millioner inn på konto, skrev VG 12. mai. På toppen av det hele kommer en viss sum ved et eventuelt videresalg.

Avisen mener også at Mikel vil få 13 millioner kroner i året som United-spiller.

Mikel måtte stå over Lyns to første kamper i år, i påvente av sin 18-årsdag. Men da han først fikk spilletillatelse, viste han sitt store talent, ikke minst da Molde ble sendt hjem fra Oslo med 1-6-tap i bagasjen.

Flyktet til London
Så kom John Shittu til Norge. Han flyttet inn på rommet til Mikels nigerianske lagkamerater. Shittu har kontrakt også med de andre spillerne, og hevder fortsatt at han har kontrakt med Mikel. Shittu ble jaget vekk under Lyns cupkamp mot Klemetsrud 11. mai, og tok med seg John Obi Mikel da han kjørte av sted. Lyn svarte med å sende politiet etter bilen.

Mikel uttalte til VG at han var skuffet over Lyn-direktør Morgan Andersen, og at han ikke lenger ønsket å spille for Manchester United.

Dagen etter dukket ikke Mikel opp på Lyns trening. Han hadde reist til London med første fly til torsdag morgen, sammen med Shittu. Hjemme i Oslo hevdet Morgan Andersen at Mikel var tatt med til London mot sin vilje.

Situasjonen var svært anspent og dramatisk før Mikel reiste, fortalte VG dagen etter.

- Han gråt og var i dårlig humør. Jeg forsøkte å trøste ham fordi jeg er som en bror for ham, men jeg fikk beskjed om at han ønsket å være alene. Etterpå har jeg ikke sett han, sa Edu etter treningen samme dag som Mikel reiste til London. Manchester United-manager Sir Alex Ferguson var på vei til Norge for å rydde opp, men ombestemte seg da han fikk høre at Mikel ikke lenger var i landet.

Snakket ut i TV 2
Sent på kvelden torsdag 12. mai gjorde TV 2 et intervju med John Obi Mikel i London.

- Min kontrakt med Manchester United ... jeg tror ikke jeg vil ha den kontrakten lenger ... fordi, jeg gjorde ikke det på min egen måte, jeg gjorde det ikke selv. Jeg var under press for å skrive under den kontrakten ... jeg tror ikke jeg vil ha den lenger. Jeg ble presset av Morgan Andersen, og to andre representanter fra Manchester United ... og jeg ble også presset av klubbene ... så jeg, jeg klarte ikke, jeg klarte ikke å stå imot lenger, sa 18-åringen i intervjuet.

Han bekreftet også i intervjuet at han selv ønsker å spille for Chelsea.

Nøkkelen i denne saken er trolig kontrakten mellom Lyn og Rune Hauges selskap Profile Sport, der Lyn frasier seg retten til å selge Mikel og de andre nigerianerne. I VG onsdag 18. mai forteller imidlertid en av Norges fremste eksperter på idrettsjus, Kenneth André Leren, at kontrakten mellom Profile Sport og Lyn ikke kan være gyldig. Årsaken er at agenter og agentselskap ikke kan ha eierett til spillere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag