RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er Serie A-skandalen

Sist oppdatert:
26 menn er anklaget i den italienske fotballskandalen. Her får du alt om skandalen.

Torsdag starter saken hvor 26 personer må forklare seg i den italienske kampfiksing-skandalen. Flere klubber skal ha forsøkt å påvirke utfallet av flere kamper i 2004/05-sesongen. Klubbene har skaffet seg "sine" dommere til kamper slik at kamputfallet ble slik de ønsket.

En rekke klubber, dommere, og forbundsmenn står anklaget i skandalen.

Juventus, som står verst i det, skal også ha påvirket journalister til å vinkle saker på en slik måte at dommertabbene (som har hjulpet Juventus) ikke ble altfor synlige.

Les også:Juve-direktør hoppet ut av vindu

Luciano Moggi - den største skurken av dem alle?
Luciano Moggi - den største skurken av dem alle?

Blir klubbene som er anklaget funnet skyldige, kan de flyttes ned fra Serie A. Og som sagt - det ser ille ut for Juventus. Fiorentina og Lazio kan komme seg unna. Mens mange blir overrasket hvis AC Milan blir tatt så hardt.

Først må alle nå forklare seg innenfor idrettens egne organer. Så må noen av dem gjøre det i en vanlig rettssal. De risikerer flere års fengsel.

Noen eksempler på kampfiksingen:
En linjemann vinket i april 2005 etter et Andrej Sjevtsjenko-mål mot Siena. Dommer Collina annulerte dermed scoringen. Siena vant 2-1. Milan tapte kampen. Og Juventus-sjef Luciano Moggi hadde fått det som han ville.

Moggi har flere ganger også sørget for Juventus´ motstandere har fått flere gule kort i kampen før de skulle møte Juventus, og derfor har måttet sone mot nettopp Juventus.

Fiorentinas Della Valle-brødre skal ha fått dommere de ønsket i en uhyre viktig kamp for å unngå nedrykk i mai 2005. Fiorentina vant 2-1 etter at dommeren overså en klar straffe til motstanderen.

Lazio er med i skandalen på samme måte. Dommere skal ha påvirket flere kamper i Lazios favør.

JUVENTUS:
Luciano Moggi: Tidligere direktør i Juventus. Årsaken til hele skandalen. Den begynte nemlig da aviser publiserte innholdet i avlyttede telefonsamtaler mellom Moggi og flere fotballtopper i Italia. Samtalene gikk på manipulasjon av dommere til forskjellige kamper.

Moggi ga seg for øvrig i Juventus for en måned siden. Han er en del av den såkalte ”Triaden” som ledet Juventus i 12 år. De to andre i triaden er Antonio Giraudo og Roberto Bettega.

Antonio Giraudo: Tidligere administrerende direktør i Juventus. Mye omtalt i samtalene som er blitt avlyttet. Han er også under etterforskning for forfalskning av regnskap i diverse overgangssaker.

AC MILAN:
Adriano Galliani: Visepresident i Milan, og tidligere fotballpresident for ligaen – organisasjonen som ivaretar interessene til klubbene i de to øverste divisjonene i Italia. Dobbeltrollene har ført til anklager om interessen han har hatt i den ene jobben har gått ut over den andre.

Leonardo Meani: Medlem av Milans ledelse. Ifølge telefonavlyttingen skal han ha klaget på en linjemann til personen som utnevner dommere til kamper. Dette skjedde etter at Milan hadde tapt en kamp mot Siena (se eksempler).

FIORENTINA:
Diego Della Valle og Andrea Della Valle: Diego er Fiorentinas eier. Broren Andrea er klubbpresident. I telefonsamtalene klager brødrene på dommeres innsats. Samtalene hadde de med Moggi (Juventus) og forbundets Paolo Bergamo.

Sandro Mencucci: Generaldirektør i Fiorentina. I samtaler med Bergamo (forbundet) og Innocenzo Mazzini (forbundet) sier han at Diego Della Valle ikke vil støtte de mindre Serie A-klubbenes interesser – hvis klubben blir favorisert av dommerne. Dette skjedde i 2004/05-sesongen da Fiorentina kjempet mot nedrykk.

LAZIO:
Claudio Lotito: President i Lazio, og klubbens største aksjonær. I telefonsamtalene sier han til Mazzini (forbundet) at Diego Della Valle (Fiorentina) har gitt ham ”en banditts tilbud” i forbindelse med at de to lagene skulle møtes rett før serieslutt. Tilbudet skal ha gått på at kampen skulle ende uavgjort. Kampen endte 1-1.

Lotito er også under etterforskning for svindel med Lazio-aksjer.

ITALIAS FOTBALLFORBUND:
Franco Carraro: Tidligere fotballpresident. Trakk seg 8. mai. Han er anklaget for å ha kjent til at klubber skaffet seg ”sine” dommere, men likevel gjorde han ingenting med det.

Innocenzo Mazzini: Tidligere visepresident i forbundet. Trakk seg 11. mai. I telefonsamtaler med Moggi (Juventus) snakker han stadig om Carraro (forbundet), og diskuterer hvilken Juventus-representant som vil være til stede når dommere skal utnevnes til kamper.

Cosimo Maria Ferri: Medlem av forbundets kommisjon for økonomiske tvister. Skal ha kjent til manipulasjonen av dommere i Lazios kamper, men gjorde ingenting med det.

Pierluigi Pairetto: Ansvarlig for å utnevne dommere til Serie A-kamper under 2004/05-sesongen. Tidligere medlem av FIFAs dommerkomité. I telefonsamtaler med Moggi (Juventus) forteller han hvem som skal dømme Champions League-kampen mot Ajax hele to uker før kampen skal spilles. I UEFAs regler står det at dette først skal forteller 48 timer før avspark.

Paolo Bergamo: Tidligere medlem i forbundet. Jobbet med Pairetto (forbundet) i 2004/05-sesongen med å utnevne dommere.

Tullio Lanese: Tidligere dommerpresident i Italia. Skal ha kjent til dommermanipulasjonen, men gjorde ingenting med det.

Gennaro Mazzei: Tidligere medlem av forbundet som var ansvarlig for å utnevne linjemenn til Serie A-kampene.

Pietro Ingargiola: Tidligere observatør for den italienske dommerforeningen. Skal ha vært til stede da Moggi (Juventus) og Giraudo (Juventus) stengte dommer Gianluca Paparesta inne etter Juventus´ 1-2-tap for Reginna i 2004. Han rapporterte ikke hendelsen.

DOMMERE:
Massimo de Santis: Skulle dømt i fotball-VM i Tyskland, men ble fjernet da han ble involvert i skandalen.

I tillegg står også dommerne Paolo Bertini, Paolo Dondarini, Doemenico Messina, Gianluca Paparesta, Gianluca Roccchi, Paquale Rodomonti og Paolo Tagliavento anklaget.

LINJEMENN:
Fabrizio Babini og Claudio Puglisi: Meani (Milan) ba Mazzei (forbiundet) om å få disse to linjemennene da Milan skulle møte Chievo i april 2005. Han fikk det som ønsket, og Milan vant 1-0.

(Kilder: Reuters, Gazzetta dello Sport, italienskfotball.com)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere