Dette er stortalentets største problem

SKAL BLI MER EGO: Yann-Erik de Lanlay gjør ofte gode kamper, men mål og målgivende pasninger har det ikke florert av.

SKAL BLI MER EGO: Yann-Erik de Lanlay gjør ofte gode kamper, men mål og målgivende pasninger har det ikke florert av. Foto: Carina Johansen (NTB Scanpix)

- Det har vi pratet mye om, innrømmer Viking-trener Kjell Jonevret.

STAVANGER (Nettavisen): Yann-Erik de Lanlay (21) har i flere sesonger vært fremholdt som et av Norges aller største talenter fremover på banen.

Men faktum er at unggutten har slitt med det som er det viktigste for offensive spillere, nemlig å skape mål og målgivende pasninger.

Siden tippeligadebuten i 2010 har De Lanlay spilt 87 kamper, men «bare» sørget for åtte mål og 15 målgivende pasninger.

- Vil løsne
Det tilsier at han noterer seg for en målgivende pasning i cirka hver sjette kamp, og det er for sjelden hvis man vil bli en kantspiller av internasjonalt kaliber.

GOD: Yann-Erik de Lanlay har tatt steg i vinter. Foto: Carina Johansen (Lanlay)

- Jeg har forsåvidt ikke hatt det (så mange målpoeng), og det er viktigst å få til det. Men forhåpentligvis vil det løsne etter hvert, sier han til Nettavisen etter 0-0-kampen mot Godset fredag kveld.

Mot den regjerende mesteren gjorde 21-åringen nok en god kamp, men igjen gikk han av banen uten målpoeng.

- Hvordan jobber du for å bli bedre på dette området?

- Jeg må bli enda mer bestemt i valgene mine. Ferdighetene har jeg, og det har ingenting med det å gjøre, men det sitter kanskje litt i hodet. Jeg må kanskje bli litt mer ego, sier han.

For lojal?
Viking-kaptein Indridi Sigurdsson tror årsaken til den skralle mål- og assistfangsten kan ligge i at De Lanlay er så flink til å jobbe defensivt.

- Han er så lojal i det defensive arbeidet at han kanskje ikke rekker frem alltid, men det kommer. Han kommer til å få mange målpoeng i år, betrygger Sigurdsson overfor Nettavisen.

- Han har tatt mange steg i vinter, og både scoret og lagt opp til mange mål. Han kommer til å bli en viktig bidragsyter fremover, er dommen fra Viking-stopperen.

- Pratet mye om
Trener Kjell Jonevret forteller at han selv har tatt opp de manglende målpoengene med vingen som allerede har fått teste seg med flagget på brystet.

- Det har vi pratet mye om, innrømmer Jonevret overfor Nettavisen.

Han er enig med Sigurdsson i at de defensive forpliktelsene har mye av skylden.

Stavanger 20140404. Eliteserien 2014, Viking mot Strømsgodset Viking stadion Vikingtrener Kjell Jonevret Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Foto: Carina Johansen (NTB Scanpix)

- Ja, sånn har det vært tidligere, og nå får vi se. Jeg har forhåpninger om at det skal bli flere poeng på ham, sier Jonevret.

- Han er 21 år. Er det på tide at han går fra å være talent til å bli topp, topp tippeligaklasse?

- Det er ikke alle talenter som blir topp, topp tippeligaspillere, men han har potensial til å bli det. Han gjør ingen kanonkamp mot Godset, men han var likevel en stadig trussel. Den dagen han virkelig får det til, blir det «jobbigt» der ute, tror Jonevret.

Høgmo-ros
Landslagssjef Per-Mathias Høgmo var til stede på Viking Stadion under fredagens kamp. Han ble trolig imponert av kantspilleren, som ble kåret til banens beste av en lokal jury på Viking Stadion.

- Jeg slet litt i første omgang, men det løsnet mer i andre omgang. Jeg skulle gjerne hatt en assist eller scoring i dag og vunnet kampen, men slik gikk det ikke, sier De Lanlay.

Høgmo er blant dem som tidlig blinket seg ut 21-åringen som en het kandidat til å bli årets profil i årets tippeligasesong.

- Det er mange om beinet, men det er én spiller jeg håper kan få et virkelig stort gjennombrudd i år, det er er Yann-Erik de Lanlay. Han har veldig mye av det som skal til for å bli en skikkelig profil, sa Høgmo til Nettavisen uka før seriestart.

Nå gjelder det bare å ta flere målpoeng, og neste sjanse kommer om en uke.

Vikings neste kamp i Tippeligaen spilles nemlig søndag 12 april, og da er Lillestrøm motstander på Åråsen. Strømsgodset møter Aalesund på Marienlyst dagen etter.

LES OGSÅ:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.