*Nettavisen* Sport.

Dette har ingen spisspar klart på 124 år

Foto: Getty / All Over Press

Kan Daniel Sturridge og Luis Suarez bryte barrieren?

28.10.13 14:23

I 1888 og 1889 ble den første offisielle sesongen av det engelske ligasystemet avviklet. Preston North End ble ligamester på suverent vis og gikk ubeseiret gjennom sesongen.

Klubben scoret også flest mål av samtlige 12 klubber i toppdivisjonen, med 74 fulltreffere. Spesielt to spillere hos Preston var delaktig i å scoret disse målene.

John Goddall het mannen som ble toppscorer i ligaen det året. Han nettet 21 ganger på 21 kamper.

Også nummer to på toppscorerlisten kom fra Preston og het Jimmy D. Ross. Skotten nettet 18 ganger på 21 kamper, ett mer enn Aston Villas Albert Allen som ble nummer tre det året.

Målkåte Liverpool
Siden den gang har det blitt spilt hele 114 sesonger med fotball i England (opphold under både Første- og Andre verdenskrig), og fortsatt har ingen kopiert bragden fra 1889.

Det har gått 124 år siden 1889-sesongen.

I løpet av disse 114 sesongene har nemlig ingen klubber klart å få to av sine spillere som nummer én og to på toppscorerlisten, selv om noen duoer har vært nær ved å klare det.

I nyere tid scoret for eksempel Dwight Yorke 18 mål for Manchester United i 1998/99. Spissmakker Andy Cole scoret 17 mål samme sesong.

Yorke ble toppscorer, men måtte dele tittelen med to andre spisser. Leeds' Jimmy Floyd Hasselbaink og Liverpools Michael Owen nettet også 18 ganger.

Cole måtte dermed nøye seg med en delt fjerdeplass. Arsenals Nicolas Anelka scoret også 17 mål denne sesongen.

Bakgrunnen for historieleksjonen er enkel. Etter ni kamper av den inneværende sesongen er det nå to spisser fra samme klubb som herjer i toppen av Premier Leagues toppscorerliste.

Liverpools Daniel Sturridge har vist seg svært målkåt i høst og nettet åtte ganger på de første ni kampene. Spisskollega Luis Suarez står med seks mål og har kun spilt fire kamper.

NETTAVISEN KÅRET DE BESTE SPISSDUOENE

Topper i Europa
Kun Manchester Citys Sergio «Kun» Agüero splitter den dynamiske duoen. Argentineren har nettet syv ganger, mens fem mann står bokført med fem scoringer så langt denne høsten.

Den kvintetten består av Olivier Giroud (Arsenal), Aaron Ramsey (Arsenal), Robin van Persie (Man United), Loic Remy (Newcastle), og Romelu Lukaku (Everton).

Om man kikker på alle de fem store ligaene i Europa - Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A og Ligue 1 - er det heller ingen spisspar som kan måle seg med Sturridge/Suarez.

Det finnes enkeltspisser som har nettet flere, som for eksempel Diego Costa med 11 ligamål i Spania, men totalen på 14 mål Liverpool-duoen imellom er det igjen som måler seg med.

Klikk på bildet for å forstørre.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker synes tanken om en toppscorerliste dominert av to Liverpool-spillere etter 38 kamper er morsom, men har ikke helt troen på at det skjer.

- Da skal Liverpool ha vanvittig flyt herfra og inn. Mulig er det nok, men jeg tror ikke det skjer, selv om det er vanskelig å se et bedre spisspar akkurat nå, sier han til Nettavisen.

- Fordel Suarez
Luis Suarez startet den inneværende sesongen med karantene og sto over de første fem ligakampene. Tiden på tribunen ser imidlertid ikke ut til å ha preget spissen nevneverdig.

I «comebacket» mot Sunderland nettet han to ganger. I den påfølgende kampen mot Crystal Palace ble det én scoring, mens det ble hat trick mot West Bromwich Albion i helgen.

TV 2-profil Alsaker er svært imponert av det den omstridte uruguayaneren har prestert siden han kom tilbake.

- Suarez har vært «outstanding» etter karantenen. Nå blir det spennende å se hvordan han gjør det framover, når motstanden blir hakket bedre, sier kommentatoren.

Selv om det så langt er Sturridge som har et lite forsprang i kampen om toppscorertittelen, tror Alsaker likevel at Suarez er «favoritt» til å score flest mål av de to spissene.

- Suarez har et større repertoar enn Sturridge, så det er kanskje en ørliten fordel til ham, sier Alsaker til Nettavisen.

Torres, Owen, Fowler
Liverpool har i en lang og begivenhetsfull historie hatt mange spennende spisspar, men det begynner å bli en stund siden klubben hadde to som leverte såpass solid samtidig.

De siste årene er det stort sett én spiller, det være seg Suarez, Fernando Torres, Steven Gerrard, Michael Owen eller Robbie Fowler, som har levert mange mål i løpet av én sesong.

Sist sesong nettet Suarez 23 mål for klubben i ligaen. Daniel Sturridge ble den eneste andre fra Liverpool på topp 20-listen, med sine 11 mål på en halv sesong.

Sesongen før så det langt mørkere ut. Også det året ble Suarez Liverpools toppscorer i ligaen, men noterte seg da for kun 11 mål. Ingen andre fra klubben var blant de 20 beste.

Vi må nesten helt tilbake til 1998/99 for å finne et år der to Liverpool-spisser markerte seg høyt på toppscorerlisten i samme sesong.

Klikk på bildet for å forstørre.

Da ble Michael Owen, som allerede nevnt, delt toppscorer, mens Robbie Fowler nettet 14 ganger og ble nummer åtte på toppscorerlisten.

Vi må også ta med 2008/09-sesongen der midtbanemann Steven Gerrard ble nummer tre på toppscorerlisten med 16 mål, mens Fernando Torres ble nummer fire med 14.

Mange husker også Stan Collymore og Fowler som en giftig duo på 1990-tallet for de røde, og disse to noterte seg for mange mål i 1995/96-sesongen.

Kan skrive historie?
Den gang nettet Fowler 28 ligamål og endte opp som nummer to på toppscorerlisten bak Alan Shearer. Collymore nettet 14 ligamål og ble nummer elleve på listen.

Sesongen etter scoret Fowler 18 ligamål, mens Collymore fant nettet ved 12 anledninger.

Mot slutten av 1980-tallet var det også gledelig statistikklesning for de røde. Da var spisspar som Ian Rush og Kenny Dalglish, samt John Aldridge og Peter Beardsley alle å finne på slike lister.

Man skal heller ikke glemme fruktbart samarbeid mellom folk som John Toshack og Kevin Keegan, samt Michael Owen og store sterke Emile Heskey.

Men fortsetter Daniel Sturridge og Luis Suarez i samme spor som de har startet denne sesongen, kan det nok fort bli «SAS» som nevnes først i kapitlet spissduoer i Liverpools historie.

Andre gode spisspar i Premier League-æraen som er verdt å nevne er Niall Quinn og Kevin Phillips (Sunderland), Alan Shearer og Chris Sutton (Blackburn), Peter Beardsley og Andy Cole (Newcastle) Dwight Yorke og Andy Cole (Manchester United), Thierry Henry og Dennis Bergkamp (Arsenal), Didier Drogba og Nicolas Anelka (Chelsea).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.