RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KUNSTGRESS: Åtte klubber i Tippeligaen har kunstgress, av varierende type og standard. Her Color Line stadion, Aker stadion, Sør Arena og Marienlyst.
KUNSTGRESS: Åtte klubber i Tippeligaen har kunstgress, av varierende type og standard. Her Color Line stadion, Aker stadion, Sør Arena og Marienlyst. Foto: Montasje (NTB scanpix)

Dette irriterer trenerne i Tippeligaen

- Kun det beste er godt nok.

Nettavisen har intervjuet alle trenerne i Tippeligaen om aktuelle temaer. Så langt har vi presentert trenernes syn på hvor mange lag det bør være i Tippeligaen, hvorvidt den såkalte VM-sprayen bør innføres i Norge og hvilken av trenerjobbene i Norge de 16 mener er den største utfordringen.

Et annet spørsmål vi stilte trenerne er hva de mener om kunstgress og det at flere av klubbene har ulik type kunstgress. På grunn av værsituasjonen i Norge er kunstgress en nødvendighet på mange stadionanlegg, men typen gress og kvaliteten på dette er noe varierende rundt om i norske toppklubber.

I en spørreundersøkelse utført av spillerorganisasjonen NISO i 2013 kom det fram at et flertall av norske toppspillere foretrekker naturgress. Den samme undersøkelsen viste likevel at en kunstgressmatte av god kvalitet, foretrekkes foran en naturgressmatte med dårlig kvalitet. Kvaliteten på kunstgresset vi ser rundt om på tippeligaarenaer i dag varierer imidlertid en del og det gir derfor spillerne ulike opplevelser av banene de spiller på fra kamp til kamp.

11 av 16 trenere
Slik situasjonen i Tippeligaen er per dags dato er det åtte klubber som spiller sine hjemmekamper på naturgress og åtte klubber som spiller på kunstgress.

Med tanke på at det dermed blir mange kunstgresskamper på lagene i løpet av én sesong, er det ikke så overraskende at et stort flertall av trenerne ønsker en mer tydelig standard på hva slags kunstgress som skal brukes i Norge.

Vårt spørsmål var som følgende: Bør alle lagene i Tippeligaen bruke samme type kunstgress, eller bør dette være opp til klubbene selv å bestemme?

Elleve av de totalt 16 trenerne var enige om at det burde være samme type kunstgress. Tre av trenerne mente det burde være opp til hver enkelt klubb.

Én trener vi spurte svarte det noe utydelige: «Jeg mener alle lag burde spille på naturgress. Jeg kjenner dessverre ikke nok til de forskjellige typene kunstgress til at jeg kan uttale meg noe nærmere om dette».

- Godkjent er greit
Én trener var også noe usikker og svarte: «Det er jeg usikker på. Tenker du business blir det unfair hvis du tar det likt. Så lenge det er godkjent av UEFA, må det være greit, men det kan ikke være sånn som mutteren har terrassen».

En av trenerne som er for samme type kunstgress på alle baner, mener det er Norges Fotballforbund som burde ta tak i denne problematikken.

- Ideelt sett burde det være en felles standard. Det er for varierende standard på kunstgressene. Kun det beste er godt nok, og det burde forbundet styrt.

Et argument imot en felles standard er:

- Så lenge det er av det nyeste, er det nyeste er bra, uansett hvilken leverandør du bruker. Det trenger ikke å være samme leverandør. Så lenge det er nyest, tror jeg leverandørene har like bra gress, sier en av trenerne.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere