*Nettavisen* Sport.

Dette kan bli Norges siste hinder på vei mot EM-plass

LITE KUNNSKAP: Det svenske folk mener Norge er en drømmemotstander. - Svenskene kjenner bare til Martin Ødegaard, forklarer sportsredaktør i Nyheter24.se til Nettavisen. Foto: NTB scanpix

Norge kan møte Sverige i playoff. Svensk redaktør mener det blir vanskeligere enn enn det svenske folk tror.

13.10.15 23:55

Det finnes muligheter for at de norske fotballgutta direktekvalifiserer seg til EM, men da må de slå Italia tirsdag kveld.

Oppgaven er vanskelig. Den er blytung, men den er slettes ikke umulig.

Men sannsynligheten for et norsk poengtap og kroatisk seier, som vil sende dem forbi de norske gutta i kvalifiseringsgruppa, er stor. Den er høyst til stede.

Dermed må Norge mest sannsynlig gå via playoff for å kvalifisere seg til mesterskapet i Frankrike neste sommer, og i siste hinder kan man få naboduell mot Sverige.

Kroatia møter Malta på bortebane i sin siste kamp. Dersom kroatene kun spiller uavgjort, vil Norge være direktekvalifisert for EM, uansett resultat mot Italia.

Og det er ikke hvem som helst de norske gutta risikerer å møte som siste hinder.

Tøffe motstandere
Bosnia, Ukraina, Sverige og Ungarn er lagene Norge kan bli trukket mot som playoff-motstander.

Grunnen er enkel: Norge er, per skrivende stund, rangert som det 5. beste treerlaget i alle kvalifiseringsgruppene.

Tyrkia kan miste tredjeplassen i sin gruppe, men da må de tape hjemme mot Island, samtidig som Nederland må slå Tsjekkia hjemme i Amsterdam.

Dermed risikerer de norske gutta også å møte et nederlandsk stjernegalleri, som har skuffet stort i kvalifiseringen og som mest sannsynlig heller ikke klarer å karre til seg en playoff-plass.

Norge kan også unngå Danmark på veien, men det avhenger om Bosnia taper tirsdagens kamp borte mot Kypros, mens Israel må vinne borte mot Belgia for å klare tredjeplassen.

Ettersom Israel har flere poeng enn Norge og Danmark i UEFAs ranking over landslag, vil de da skyve danskene ut av toppseedingen i playoff-trekningen.

Dermed kan de norske gutta slippe å møte pølsespisende dansker, og heller ta turen til Israel, dersom de blir motstander.

Klikk på bildet for å forstørre.

VET LITE: Anton Lundgren forklarer at svenskene ser på Norge som en drømmemotstander i playoff. Foto: Nyheter24.se

Ingen frykt
I vårt naboland i øst frykter man overhodet ikke å møte Per-Mathias Høgmos elever.

- Norge er litt av en drømmemotstander, sier sportssjef i Nyheter24.se, Anton Lundgren, til Nettavisen.

Han var til stede og overvar svenskenes 2-0-seier over Moldova på Friends Arena mandag kveld.

Etter kampen uttalte svenskenes andre målscorer i kampen, Erkan Zengin, til Lundgren at han ikke fryktet Norge som motstander i playoff.

- Han ville gjerne møte Norge. Han synes vel det var en enklere motstander enn andre, og at det var så nære Sverige. Kort reise, sa han, forklarer Lundgren.

- Hva tenker svenskene generelt om Norge som motstander?

- Generelt så tenker vi vel at vi skal vinne mot Norge, for det meste. Men sånn det står nå, så torr jeg det kan bli jevnere enn mange tror. Men de fleste tror nok at vi er bedre enn Norge, i alle fall. Vi har jo Zlatan (Ibrahimovic), sier Lundgren lattermildt.

- Har dere noen flere enn Zlatan?

- Det er det. Mange liker John Guidetti, men han har ikke gjort seg bemerket på landslaget. Det er vel det som er problemet, at vi bare har Zlatan som gjør mål. Forsvarsrekka har alltid vært et problem. Nå er det to gamle «troll» på på midtstopperplass. (Mikael) Antonsson og (Andreas) Granqvist, de har jo ikke vært så gode. Det er litt «skakigt», det er der, innrømmer han.

Mangler verdensstjerner
I Sverige er man litt bekymret over mangelen på verdensstjerner. Nå har de kun Ibrahimovic, mens man før hadde Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson og Christian «Chippen» Wilhelmsson, forklarer Lundgren.

- I Norge sier man at vi har fått en ny, gyllen generasjon med spillere. Hva er grunnen til at svenskene fortsatt ikke frykter å møte Norge?

- Jeg tror det er mangel på kunnskap. Vi har ikke så god oversikt over Norge. Vi vet hvem Martin Ødegaard er, og Høgmo vet vi hvem er, etter at han trente Djurgården. Ellers har vi ikke så oversikt. Det er mest det. Jeg er ganske urolig med tanke på å møte Norge. Jeg tror det blir vanskeligere enn vi tror.

- Så inntrykket er at det svenske folk overhodet ikke frykter Norge?

Ja, det er det. Vi vet ikke hva vi skal frykte i Norge, sier Lundgren.

Enige dansker
I Danmark er synet på Norge som en eventuell playoff-motstander mye likt det svenskene sier.

- Folks reaksjoner er nok blandede. Det blir nok litt derbystemning mot Norge. Ja, vi vil gjerne møte Norge, fordi det er morsomt å vinne over Norge, men det vil helt sikkert gjøre litt ekstra vondt å tape mot Norge, sier journalist i MX.dk, Jakob Melgaard, til Nettavisen.

Han tror, som svenskene, at det danske folk kjenner lite til norsk fotball.

- Danskene har nok stadig fordommer om at norsk fotball er «drillosk», med lange baller og dårlig teknikk. Folk vet godt at det er lenge siden Drillo var sjef, men likevel, det henger i.

Han tror ikke det er mange dansker som frykter å møte Norge i playoff.

- Nei, det er det nok ikke. Dels fordi danskene ikke riktig ved noe om Norge, og dels fordi land som Nederland, Tyrkia og Kroatia er mulige motstandere, og det er mer fryktinngytende motstandere i danske øyne, sier Melgaard.


Du kan se kampen mellom Italia - Norge på TVNorge fra 20.45 eller følge den minutt for minutt i Nettavisens livesenter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.