*Nettavisen* Sport.

Dette må du få med deg under VM

MANGE GODBITER: Denne tyske jenta kan se frem mot et godt mesterskap. Men det er mye å få med seg, enten man er tysk eller fra et annet land. Foto: (c) Andreas Gebert/dpa/corbis

Her er høydepunktene du ikke kan gå glipp av under Brasil-VM.

12.06.14 16:39

Det er like før Fotball-VM sparkes i gang i Brasil, noe store deler av verdens befolkning har sett frem til helt siden finalekampen i VM i Sør-Afrika for fire år siden.

Vi har pekt ut noen av høydepunktene du ikke kan gå glipp av under mesterskapet.

NB! Vi har startet livedekningen av sommerens overgangsvindu.

1. Åpningskampen
Fotballfans verden rundt går i fire år og gleder seg til det neste mesterskapet sparkes i gang, og det første du kan glede deg til under sommerens VM er åpningskampen mellom vertsnasjon Brasil og Kroatia, torsdag 12. juni. Hjemmenasjonen er en av storfavorittene før mesterskapet, og det blir en gedigen folkefest på åpningsdagen. Det brasilianske publikummet forventer at deres helter sørger for nasjonens 6. VM-tittel i historien. Brasilianerne er store favoritter i åpningskampen, men kroatene har mange gode spillere og kan fort overraske vertsnasjonen. Kampstart er 22.00 norsk tid.

KONKURRANSE: Vil du vinne signert Messi-drakt? Følg oss på Facebook.

2. Mesterskapsdebutant
Bosnia-Hercegovina er med i sitt første mesterskap, etter at de ble uavhengige og en egen nasjon i 1992. Landslaget kan skilte med stjernespillere som Edin Dzeko (Manchester City) og Miralem Pjanic (AS Roma). Det umeritterte landslaget sparker i gang mesterskapet mot en meget tøff motstander, nemlig Argentina. Få forventer at bosnierne skal få noe ut av møtet med Lionel Messi & co, men det er uansett et høydepunkt verdt å få med seg. Laget er også sett på en av favorittene til å gå videre fra gruppen. De øvrige to lagene i puljen er Iran og Nigeria.

Klikk på bildet for å forstørre.

GODE: Edin Dzeko og Miralem Pjanic er to av spillerne som skal skyte Bosnia videre fra gruppespillet. Foto: Imago/panoramic (AllOverPress)

3. Samba
Brasiliansk musikk- og dansesjanger som kommer til å bli lagt merke til under hele mesterskapet. Det brasilianske folket er kjent for å danse samba når det er fest, og man kan vel trygt si at VM blir en fest. Samba danses også under det verdensberømte karnevalet som arrangeres i Rio de Janeiro hvert år. Ikke se bort fra at en lignende folkefest vil bli å se også under mesterskapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

SAMBA: Dette er noe du garantert vil få se mange bilder av under mesterskapet. Foto: Imago/geisser (AllOverPress)

4. Magikeren
Andrea Pirlo vil etter all sannsynlighet spille sitt siste mesterskap for det italienske landslaget. Han deltok i sitt første VM tilbake i 2006, og var samtidig med på å vinne hele greia. Følg nøye med på denne eleganten under mesterskapet i Brasil. Han vil vise frem tekniske finesser på skyhøyt nivå, og det er nok ingen i verden som har en like presis skudd- og pasningsfot som Pirlo.

Klikk på bildet for å forstørre.

MAGIKER: Andrea Pirlo spiller sitt siste verdensmesterskap for Italia. 35-åringen holder fortsatt topp internasjonalt nivå. Foto: Imago/insidefoto (AllOverPress)

5. Neymar
Den brasilianske superstjernen, Neymar, har et enormt forventningspress liggende på sine skuldre. 22-åringen, som til daglig tjener sine penger i Barcelona, er en spiller med en teknisk begavelse som få andre i verden har. Han har helt siden ung alder blitt sett på som den «nye Pele», og vertsnasjonen forventer at unggutten vil skyte laget til VM-tittelen.

Klikk på bildet for å forstørre.

POPULÆR: Neymar er den største fotballhelten i Brasil. Han har et enormt forventningspress på seg fra egne fans under mesterskapet. Foto: Imago/fotoarena (AllOverPress)

6. Spania
Det spanske landslaget spilte seg inn i fotballhjertene da de vant EM tilbake i 2008. To år senere kunne landet feire at de ble verdensmestere i fotball, før de i 2012 forsvarte EM-tittelen. Nok en gang stiller det spanske laget med et knallsterkt lag, og de har gode muligheter for å bli historiske med fire mesterskapstitler på like mange forsøk.

Klikk på bildet for å forstørre.

REGJERENDE MESTERE: Spania kommer til Brasil-VM som regjerende mestere. Vinner det spanske laget sommerens mesterskap blir de historiske. Foto: Jean Catuffe (AllOverPress)

7. Lionel Messi
Det er vanskelig å skrive en slik liste uten å ta med Lionel Messi. Ballmagikeren, som mange mener er verdens beste fotballspiller, trenger en VM-tittel om han skal bli regnet som like god som Diego Maradona. Landsmannen vant VM i sin karriere, og mange mener Messi også trenger en slik tittel om han skal kunne regnes som tidenes fotballspiller. Kan dette være året hvor den lille ballmagikeren klarer det?

Klikk på bildet for å forstørre.

GOD: Lionel Messi er av mange ansett som verdens beste fotballspiller, og det argentinske folk forventer at han skal skyte de til VM-gull i Brasil. Foto: Rex/offside (AllOverPress)


8. England
For første gang i manns minne, reiser det engelske landslaget, med Wayne Rooney i spissen, til et mesterskap uten forventninger fra egne fans om å vinne tittelen. Kanskje dette kan gjøre sitt til at de Roy Hodgons elever senker skuldrene og overrasker under mesterskapet? De engelske supporterne har i mange år sang under EM på hjemmebane i 1996 at «fotballen kommer hjem», men de må nok innrømme at sommerens mesterskap avholdes i fotballens «hjemland».

Klikk på bildet for å forstørre.

REISER SEG? Kan Wayne Rooney og det engelske landslaget reise seg i et mesterskap, og kan de endelig bringe VM-troféet hjem til England? Foto: Rex/ben Queenborough/bpi (AllOverPress)


9. Diego Costa

Brasilianskfødte Diego Costa fikk spansk pass for ett år siden. Han bestemte seg for å spille for det spanske landslaget, og storscoreren er virkelig en spiller som må følges ekstra nøye med under mesterskapet. I spansk liga har han banket inn mål på mål. Han blir nok den mest upopulære brasilianeren under mesterskapet, og klarer han å holde følelsene for sitt opprinnelige hjemland i sjakk, og hjelpe det spanske laget på historisk titteljakt?

Klikk på bildet for å forstørre.

SPANSK: Diego Costa er født i Brasil, men har både brasiliansk og spansk pass. Han har valgt å spille for det spanske landslaget, og vil mest sannsynlig bli den mest upopulære brasilianeren under sommerens mesterskap. Foto: Imago/insidefoto (AllOverPress)


10. «Norske spillere»

Mikkel Diskerud, kalt Mix, og Adam Larsen Kwarasay er mesterskapets to eneste norske innslag på spillersiden. Begge to er født og oppvokst i Norge, mens Mix har pass for både USA og Norge, har Kwarasay både norsk og ghanesisk pass. Begge har valgt å spille for et annet land enn Norge, men det er fortsatt verdt å heie litt ekstra på disse to under mesterskapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

NORSK-AMERIKANER: Mikkel Mix Diskerud er født og oppvokst i Norge, men har mor fra USA. Han har valgt å spille for USAs landslag, og blir å se under sommerens mesterskap. Foto: Imago/icon Smi (AllOverPress)Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag