RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette målet er fotballhistorie

Foto: Afp / NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Testet ut nyvinning i Prøve-VM.

BRASIL - JAPAN 3-0:

I sedvanlig stil ble prøve-VM (Confederations Cup) sparket igang et år før det «ordentlige» mesterskapet, da Brasil tok i mot Japan i Rio De Janeiro.

Og kampen ble spesiell. Av flere grunner.

For ikke bare var Neymars scoring etter tre minutter en nytelse av de sjeldne. Målet var samtidig det første som ble scoret på landslagshold med den nye mållinjeteknologien i bruk.

I Neymars tilfelle var det så absolutt ikke noe tvil om at ballen var over streken, men utstyret skal etter rapportene å dømme ha fungert feilfritt, til tross for at regnet til tider pøste ned.

Tysk system
FIFA testet allerede i klubb-VM ut to forskjellige systemer; de såkalte Hawk-Eye- og GoalRef-systemene.

I ettertid ble begge disse forkastet når FIFA skulle bestemme seg for hvilket system de ønsket å bruke i den pågående turneringen i Brasil.

Valget falt til slutt på det langt mindre velkjente tyske systemet GoalControl-4D, som går ut på at sju høyhastighetskameraer blir plassert i hvert mål.

Dersom det er usikkerhet rundt om målet skal godkjennes, eller ikke, mottar dommeren et signal på klokken i løpet av et sekund. Avgjørelsen vil også vises på storskjermene på stadion.

Systemet koster 267.000 dollar å innstallere på hvert stadion, mens kostnaden er 4000 for å ha det i gang gjennom en hel kamp.

Oppgjøret mellom Brasil og Japan endte for øvrig 3-0 etter at Paulinho og Jo scoret i andre omgang.

I Premier League
Klubbene i Premier League ble tidligere i år enige om å innstallere mållinjeteknologi foran kommende sesong, men valgte å benytte seg av britiske Hawk-Eye.

FIFA har understreket at den nye teknologien kun vil brukes når det gjelder usikkerhet rundt scoringer.

Tvilsomme offsideavgjørelser og straffesituasjoner vil altså forbli tvilsomme også i framtiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere