Dette sier FIFA om skandalen

SVARTE FOR FIFA: FIFA-talsmann Walter De Gregorio møtte pressen.

SVARTE FOR FIFA: FIFA-talsmann Walter De Gregorio møtte pressen. Foto: Ruben Sprich

- Hva er det dere venter av oss?

27.05.15 12:00

Onsdag kom nyheten om at flere medlemmer i det internasjonale fotballforbundet (FIFA) hadde blitt arrestert i Zürich, Sveits.

Forbundet holder i disse dager kongress og fredag skal det stemmes over hvem som skal holde vervet som president i organisasjonen.

Men en rekke arrestasjoner onsdag, har imidlertid den avstemmingen blitt totalt overskygget og presset på omstridte FIFA øker.

Bakgrunnen for aksjonen skal blant annet være mistanker om korrupsjon, hvitvasking av penger og svindel. Blant annet er tildelingen av VM i Russland i 2018 og Qatar i 2022 sett på som sentralt i saken.

Russland og Qatar
På en pressekonferanse onsdag forklarte FIFAs Walter De Gregorio hvordan forbundet har opplevd saken som nå er rullet opp.

VM i 2018 og 2022 ble naturlig nok tema. De Gregorio kunne bekrefte at denne saken ikke har noe å si for avviklingen av de to mesterskapene.

- Som Sepp Blatter har sagt tidligere så vil VM i 2018 og 2022 gå i Russland og Qatar, sa De Gregorio til et samlet pressekorps.

Han ønsket ikke å utdype hvorfor nærmere.

- Hva er det dere venter av oss? Vi vil ikke skape ytterligere spekulasjoner om at vi kommer til å droppe Russland og Qatar. Jeg kan ikke si mer om dette og gi dere mer å spekulere rundt, sa De Gregorio videre.

Fakta

FIFA-SKANDALEN:

- Ikke involvert
Han kunne også avvise at FIFAs president, Sepp Blatter, kommer til å trekke seg etter denne skandalen. Blatter er ikke blant de arresterte.

- Blatter er ikke involvert og det er viktig å påpeke. Han er presidenten i FIFA. Han kommer ikke til å trekke seg. Om to dager kan han bli gjenvalgt som president og da vil han sitte i fire år til, sier han.

- Går valget som planlagt? spurte én journalist.

- Jeg kan bekrefte at det aldri har vært aktuelt å verken utsette FIFA-kongressen eller valget fredag. Denne saken og FIFAs kongress er ikke relatert til hverandre. Valget går som planlagt, sier De Gregorio.

- Dere tror meg kanskje ikke, men denne saken er bra for FIFA, selv om det er en vanskelig situasjon. Dette er ikke bra for ryktet vårt, men det er bra å få ryddet opp i det som har skjedd i FIFA de fire siste årene.

- Startet det selv
FIFA la i fjor fram en rapport som tok for seg beskyldningene om korrupsjon, spesielt i forbindelse med VM i 2018 0g 2022.

Der sto det at det ikke var grunn til å mistenke korrupsjon. FIFA er likevel ikke overrasket over at denne saken nå dukker opp.

- Sepp Blatter er rolig og oppdatert på det som skjer. Han ønsker å samarbeide. Han er ingen glad mann i dag, men han ser at dette er et resultat av noe han selv startet (rapporten). Det er derfor ingen overraskelse for ham at dette skjer i dag, sier FIFAs talsmann.

Ingen kommentar
FIFA tror ikke tid og sted for aksjonen er tilfeldig.

- Vi har blitt informert av myndighetene at alle de ønsket å snakke med i denne saken var til stede på kongressen. Det var enklere å plukke dem opp her, enn å reise rundt til de forskjellige nasjonene. Det er også slik at ved å slå til her, får aksjonen bredere dekning av pressen.

FIFA ønsker ikke å kommentere eller bekrefte opplysninger om de personene som nå er arrestert i saken. Totalt skal 14 være arrestert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.