RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
VED GODT MOT: Per-Mathias Høgmo fikk mange svar i møtet med Frankrike.
VED GODT MOT: Per-Mathias Høgmo fikk mange svar i møtet med Frankrike. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Dette sier Høgmo om Norge-kollapsen

Sist oppdatert:
Landslagssjefen deppet ikke etter nedsablingen.

FRANKRIKE - NORGE 4-0:

PARIS (Nettavisen): Norge ble regelrett nedsablet av Frankrike på Stade de France tirsdag kveld og tapte fortjent med 4-0 mot det VM-klare laget.

Spesielt andre omgang var langt under pari av de norske spillerne og vertene scoret hele tre ganger i løpet av kort tid, i en periode Norge slet voldsomt.

Forsvaret så ut til å gå i fullstendig oppløsning.

Da landslagstrener Per-Mathias Høgmo møtte pressen etter kampen var han likevel ikke helt nedstemt. Høgmo forklarte hvorfor tapet var viktig.

Ved godt mot
Han mener kamper mot tøff mostand er helt nødvendig for at Norge skal bli bedre med tiden, selv om det ender med braktap, som det gjorde tirsdag.

- Det er ingen tvil om at dette ble en svært nyttig kamp for oss. Vi møtte et meget fysisk sterkt lag, med gode ferdigheter. Vi blir hardt straffet i alle spillets faser. Kampbildet i andre omgang er ikke slik vi ønsker, sier han.

- Spillideen vår er bygd på at vi gjennom det offensive spillet skal ta av press og skape sjanser i balanse. Når vi da spiller på oss for mange brudd, som vi gjør i denne kampen, blir vi hardt straffet, sier den norske treneren.

Spesielt forsvaret fikk gjennomgå av ekspertene i etterkant av oppgjøret. Høgmo forklarer dette med at mange nye spilte sammen bak der.

- Vi hadde et nesten nykomponert midtstopperpar og en debutant på backen. Dette var en kamp som ga veldig mange nyttige svar. Det tar vi med oss.

- En grunn til
Treneren forklarer videre hvorfor Norge møtte nettopp Frankrike.

- Det er en grunn til at vi velger Frankrike og Russland i denne fasen her, i stedet for middels motstand. Det er denne type svar vi trenger. Hvor ligger den øverste listen? Det er slike referanser norsk fotball må ha, for å bli bedre i framtiden. Enkeltspillere må kjenne det på kroppen, sier treneren.

Høgmo trekker deretter fram hvordan kvinnelandslaget i 1999 tapte 5-0 for Kina i VM, for så å slå samme nasjon i OL det påfølgende året.

Poenget med det var at det er først til høsten alvoret virkelig starter for Norge, i EM-kvalifiseringen. Den åpner hjemme mot stornasjonen Italia.

- Vi har fått en del svar mot motstand som er sånn passe bra rangert. I dag møter vi det ypperste og i Russland (møtes lørdag) møter vi også det ypperste. Etter det tar vi en analyse på hvordan vi ligger an, sier Høgmo.

- Er det noe som ikke holder mål?

- Det er klart at en del komponenter i det vi viser her, ikke er godt nok om vi skulle tatt poeng borte mot et lag som Frankrike. Men det er ekstremt stor forskjell på å møte Frankrike og mange av de vi skal møte i kvaliken. Dette var et steg ned, men et viktig steg både for oss i støtteapparatet og spillerne.

- Må takle det
- Det skjedde med forsvaret?

- Det har litt med måten vi har valgt å spille fotball på. Vi vet vi blir utfordret i mye større grad én mot én, i stedet for å til enhver tid ha sikring. Vi må takle å spille én mot én mot de beste. Vi kunne ha lagt oss i en 4-5-1 og kontret, men da får vi ikke svarene vi ønsker i den fasen vi nå er i, sier Høgmo.

- Begynner det å bli dårlig tid før kvaliken?

- Vi har et utviklingsperspektiv som strekker seg lenger enn hjemmekampen mot Italia. Hver kamp vil være nyttig læring og ta oss videre. Alle kampene vi spiller utover høsten vil være nyttig for enkeltspillerne, avslutter treneren.

Allerede lørdag venter Russland på Ullevaal stadion.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere