*Nettavisen* Sport.

Dette sier Siem om spilleren som fikk «livet ødelagt av NFF»

- STERKE BEVIS:  Kjetil Siem synes det er bra at det nå er slått fast at det foregikk noe muffens i norsk fotball. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Skjønner at det har vært ødeleggende for ham.

29.04.15 17:03

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Onsdag falt dommen i den såkalte kampfiksingssaken. Fem av sju siktede ble funnet skyldig.

Spillerne Alban Shipshani, Drin Shala og Formose Pape Mendy ble dømt til henholdsvis åtte og seks måneders fengsel. De fikk i tillegg inndratt en pengesum på 30.000 kroner som en del av dommen i Oslo Tingrett.

En 44 år gammel svensk statsborger og en 34 år gammel nordmann ble også dømt. 44-åringen fikk ett år og seks måneder i fengsel og inndratt 340.000 kroner. 34-åringen fikk subsidiært fem dager i fengsel.

Sistnevnte fikk også en bot 2500 kroner.

- Livet ødelagt
Fotballspillerne Saif Haydar og Fredrik Alexander Notice ble begge frikjent av tingretten for mistankene om medvirkning i saken.

Nevnte Haydar har tidligere gått hardt ut mot Norges Fotballforbund og sa til TV 2 i vinter at forbundet hadde «ødelagt livet hans».

NFF har nemlig anbefalt norske klubber å ikke benytte seg av de siktede spillerne, og dette rådet har de fleste fulgt. Dermed har det vært nesten umulig for den ambisiøse Jafar å satse på fotballkarrieren.

- Når NFF går ut så sterkt og anbefaler klubber å ikke signere kontrakt med meg, ser jeg dette bildet; de ønsker å ødelegge livet mitt. De nekter meg det eneste jeg vil, nemlig å spille fotball. Jeg er ennå ikke dømt, men det tar ikke NFF hensyn til. Det finnes ingen lov, det finnes ikke et regelverk. Men klubbene vil ikke gå mot NFF, sa Haydar den gang.

Frykter ikke søksmål
Spilleren som hele veien har nektet sin uskyld i denne saken, kan trolig fritt finne seg en ny klubb nå og gjenoppta fotballkarrieren.

Det avhenger dog av en eventuell anke fra påtalemyndighetene.

- Det er stor forskjell på å være siktet og frikjent. Vi skal ikke ilegge noen ytterligere dom, over den dommen som nå er fattet. Denne dommen går nå til vår påtalenemd og der vil det bli bestemt hva som er den fotballmessige konsekvensen av den sivile dommen. Det blir neste prosedyre, sier generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, til Nettavisen.

- Beklager
Siem vil likevel ikke være med på at forbundet har behandlet Haydar urettferdig på noen måte og påpeker at det ikke var NFF som har tatt ut tiltale mot de sju som har vært involvert i den omtalte rettsaken. Han frykter slik sett ikke noe søksmål fra de frikjente spillerne.

- Nå er Haydar frikjent og da er det ikke vanskelig å skjønne at dette har vært ødeleggende for karrieren hans. Vi må bare beklage det. Men han har vært del av noe der noen er domfelt. Det er vanskelig for de som skal etterforske en slik sak og vite hvem som har gjort hva. Du må ta ut tiltale for å finne ut av det og kun en rettsavgjørelse kan avgjøre skyld. Heldigvis for Haydar, så ble han frikjent, sier generalsekretæren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

FRIKJENT: Haydar Jafar (nederst i høyre hjørne) er én av to som ble frikjent i kampfiksingsaken. Foto: (Digital Sport/Fredriksstad Blad/Privat/HIL/Scanpix)


Det tre spillerne som på sin side er dømt i saken, er høyst trolig ferdig som fotballspillere i Norge for godt, antyder Kjetil Siem. Igjen kommer dette imidlertid an på eventuelle anker i saken.

- Vi får se hva vår påtalenemd sier om dette, men det ligger i sakens natur at dette er noe du ikke skal drive med. Det finnes selvsagt tilgivelse, men sjansen for tilgivelse hadde vært større om de hadde samarbeidet med oss og påtalemyndigheten i denne saken, sier NFF-toppen om det.

- Sterke bevis
Generalsekretæren har hatt god innsikt i flere av bevisene i saken, men ønsker ikke å si at han er overrasket over at to siktede ble frikjent.

- Overrasker det deg, Siem?

- Nei, vi kan ikke si det sånn. Vi gikk til politiet og la fram det vi hadde, sammen med klubbene. Politiet fant ut enda mer i saken og det var sterke bevis og indisier mot at det var gjort noe galt. Dette er selvsagt noe vi ikke vil ha i norsk fotball, sier Siem til Nettavisen om frikjennelsen.

- På en måte hadde vi jo håpet at alle ble frikjent, at det ikke var noe der. Men når vi har sett bevisbyrden imot, blir det sånn at vi synes det er greit at det klubbene reagerte på, nå er slått fast. Politiet har etterforsket og kommet fram til at folk var involvert i ting vi ikke kan akseptere. FIFA og UEFA er ekstremt tydelige på dette, der er det nulltoleranse for slikt. De er strengere enn oss, vi har bare anbefalt klubbene å ikke bruke spillerne mens de er siktet. I FIFA og UEFA hadde det vært rett ut, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

MÅ STRAFFES HARDT: Mener Kjetil Siem. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Som prostitusjon
Påtalemyndighetene hadde begjært straffer på fra to år til fem år for de siktede, men onsdagens dom ga langt mildere straffer enn det.

Siem er klar på at kampfiksing må straffes beinhardt.

- Vi synes det er bedre med doping, enn dette. Direkte resultatmanipulering er det verste du kan ha i fotball. Når de siktede nå først er funnet skyldig, er det bra det er «ordentlige» straffer. Det er viktig å vise at dette ikke er en lek og det bør sammenlignes med andre straffbare handlinger som narkotika, prostitusjon og menneskehandel. Vi må få dette inn i de kriminelle rekker, sier generalsekretæren.

- Hva er signaleffekten av en slik dom?

- Den er kun positiv. Den viser at om du er i nærheten av noe slik, ting som kan virke fristende å få penger for, så kan du bli straffet. Bare det å sparke ballen ut til corner på «oppdrag fra noen» , selv om det høres helt ufarlig ut, er et lovbrudd og begynnelsen på noe som er svært lite heldig.

De tre fotballspillerne og den svenske 44-åringen anker for øvrig dommen i saken. Aktor Asbjørg Lykkjen tar betenkningstid om påtalemyndigheten anker, men antyder til NTB at det kan bli aktuellt å ta saken videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag