*Nettavisen* Sport.

Disse er hetest på overgangsmarkedet

Foto: PASCAL ROSSIGNOL (Reuters)

Sjekk hvilke spillere som kan være på flyttefot før neste sesong.

27.05.12 20:49

Det er igjen sommerpause i de fleste ligaene i europeisk klubbfotball. Dette betyr at det snart er åpent for overganger i Fotball-Europa.

Overgangsrykter rundt Premier League-klubbene kan du for øvrig lese hos Nettavisen hver dag. Denne gangen her har vi derimot valgt å gå grundigere til verks i kartleggingen av spillermarkedet.

I juli og august skal klubbene ute i Europa kjøpe, selge, fornye, forsterke - og i de mest utsattes tilfeller - redde klubbøkonomien.

Som vanlig blir svært mange spillere meldt å vurdere klubbskifte i løpet av sommermånedene. Nettavisen har listet opp 35 navn vi mener vekker størst interesse, og som i tillegg antas å være åpne for å finne ny arbeidsgiver.

Listen er inspirert av en tilsvarende kåring i engelske The Guardian. Spillerne er presentert i tilfeldig rekkefølge.

1. Eden Hazard (21), Lille
Lille klarte ikke å forsvare seriemesterskapet i Frankrike, men den svært omsvermede belgieren fortsatte å levere storspill. 20 mål og 15 målgivende pasninger er et tydelig bevis på det. Har trolig spilt sin siste sesong i fransk fotball og havner mest sannsynlig i England. En interessant mann for nær sagt alle toppklubbene i Europa.

2. Neymar (20), Santos
I år som i fjor er den målhungrige brasilianeren en spiller som nevnes i de fleste sammenhenger når det snakkes om storklubbenes sommersigneringer. Utnevnt til årets spiller i Sør-Amerika, og ledet Santos til finalen i VM for klubblag mot Barcelona. Sistnevnte klubb skal ifølge ryktene være Neymars førstevalg om han kommer til Europa.

Klikk på bildet for å forstørre.

3. Robin van Persie (28), Arsenal
En magisk sesong for nederlenderen endte med 30 fulltreffere i Premier League. Var virkelig mannen som gikk foran da Arsenal slet tungt i sesonginnledningen. Klubbens kaptein har kun ett år igjen av kontraktstiden på Emirates, og partene er ikke blitt enig om en ny avtale. En ettertraktet spiller for stort sett alle de største europeiske klubbene.

4. Gonzalo Higuaín (24), Real Madrid
Utvilsomt en målscorer av rang. Argentineren har likevel måttet tåle å sitte mye på benken denne sesongen. Real Madrid-trener José Mourinho har ofte foretrukket å bruke Karim Benzema på hans plass.

5. Gareth Bale (22), Tottenham
Det kan bli svært vanskelig for Tottenham å beholde den høyt verdsatte kantspilleren. Waliseren har levert to meget sterke sesonger, men tilværelsen i Spurs har likevel ikke gitt muligheten til mer Champions League-spill. Omtrent alle de største klubbene i Europa har blitt rapportert å vise interesse for Bale.

Klikk på bildet for å forstørre.

6. Shinji Kagawa (23), Borussia Dortmund
Sto for 13 scoringer i Bundesliga og en av de viktigste offensive bidragsyterne til Borussia Dortmunds dobbelttriumf i Tyskland. Dette klarte japaneren til tross for at han var ute store deler av forrige sesong på grunn av et beinbrudd. Manchester United-manager Alex Ferguson var til stede på cupfinalen mot Bayern. Der førte Kagawa an med det første målet allerede etter tre minutter.

7. Robert Lewandowski (23), Borussia Dortmund
22 mål ble det i Bundesliga på den polske spissen i det som ble enda en jubelsesong for Borussia Dortmund. Fotrappe Lewandowski avgjorde blant annet toppkampen mot Bayern München, som langt på vei sikret den andre strake tittelen i serien. I nedsablingen av samme motstander i cupfinalen scoret han like godt hattrick.

8. Radamel Falcao (26), Atlético Madrid
En mann som var på flyttefot også i fjor sommer. Har fortsatt å levere scoringer på løpende bånd etter overgangen fra Porto. To mål i Europa League-finalen mot Athletic Bilbao bidro til å gjøre Falcao til den første spilleren som har vunnet turneringen to år på rad for to ulike klubber, samtidig som han har vært klubbenes toppscorer.

9. Younès Belhanda (22), Montpellier
Av mange beskrevet som den beste spilleren i Ligue 1, og omtalt som et enda større talent enn ett år yngre Eden Hazard. Svært viktig for at Montpellier sikret seg sitt første seriegull i den franske toppdivisjonen denne sesongen.

10. Hulk (25), Porto
En mann storklubbene har hatt i kikkerten i flere år. Virker nå som han er moden for spill i en større liga. Den eksplosive brasilianeren er først og fremst blitt satt i sammenheng med Chelsea.

Klikk på bildet for å forstørre.

11. Edinson Cavani (25), Napoli
Viste imponerende takter i Champions League. Bidro sterkt til at en klubb som Manchester City måtte ble slått ut allerede etter gruppespillet. Napoli maktet ikke å kvalifisere seg til neste års utgave av turneringen. Dette gjør det mer sannsynlig at den etterspurte uruguayaneren endelig slår til på et av sine tallrike tilbud.

12. Kaká (30), Real Madrid
Har aldri fått den viktige rollen i Real Madrid som han var tiltenkt. Skader må ta mye av skylden for det. Mesut Özil er trener Mourinhos klare førstevalg i Kakás favorittrolle offensivt og sentralt på midten.

13. Luka Modric (26), Tottenham
Kroaten er i likhet med lagkamerat Bale en meget ettertraktet mann ettersom Chelsea snøt Tottenham for muligheten til å spille i Champions League. Modric var allerede i fjor sommer innstilt på å forlate Spurs til fordel for nettopp Chelsea. Også Manchester-lagene skal være svært interesserte i sikre seg midtbanemotoren.

Klikk på bildet for å forstørre.

14. Luis Suárez (25), Liverpool
Storsatsende Paris Saint-Germain skal etter sigende ha lokket Liverpools toppscorer med en lukrativ avtale, og kan også skilte med muligheten til å spille i Champions League. Flere klubber i Italia og Spania skal også være ute etter den omstridte uruguayaneren.

15. Yann M'Vila (21), Rennes
Ryktes igjen å være på vei til England og Arsenal. Gunners-manager Arsène Wenger trenger en mann med defensive kvaliteter til å balansere midtbanen, og har vist mange ganger tidligere at han kan løfte unge franskmenn videre i karrieren.

16. Fernando Torres (28), Chelsea
Oppholdet på Stamford Bridge har absolutt ikke svart til forventningene for spanjolen som skal ha kostet Chelsea 50 millioner pund. Spissen er misfornøyd med lite spilletid. Kun sju mål er det blitt for Torres siden overgangen for halvannet år siden. Prislappen for Torres er nå trolig minst halvert.

17. Wesley Sneijder (27), Inter
Inter spiller heller ikke i Champions League neste år. Sneijder ble av mange tippet å bli klar for Manchester United allerede i fjor sommer. Den nederlandske midtbanemannen la den gangen heller ikke skjul at Red Devils er en klubb han liker godt. Var nær en overgang i fjor, og blir trolig enklere å hente nå etter Inters skuffende sesong.

Klikk på bildet for å forstørre.

18. Fernando Llorente (27), Athletic Bilbao
En klassisk høyreist spisstype som har prestert glimrende for Athletic Bilbao i flere år. Sterk bidragsyter på klubbens ferd til finalen i Europa League, ikke minst da baskerne slo ut Manchester United fra turneringen. Et godt EM for Spania i spisskollega David Villas fravær kan gi Llorente en mulighet i en større klubb.

19. Edin Dzeko (26), Manchester City
Bosnieren scoret et av målene som snudde Citys kamp mot QPR til seier, og sikret seriegull i den høydramatiske sesonginnspurten i Premier League. Bayern München skal være villig til å hente 26-åringen tilbake til Tyskland. Dzekos fortid i Wolfsburg var utvilsomt en mer suksessfull en tiden så langt i Manchester.

20. Victor Moses (21), Wigan
Talentet til den tidligere Crystal Palace-spilleren har vært diskutert i en årrekke allerede. Første denne sesongen har Moses begynt å vise at han virkelig har noe ekstra å bidra med på Premier League-nivå. Blant annet medførte 247 vellykkede driblinger i serien at 21-åringen troner helt øverst på ligastatistikken.

Klikk på bildet for å forstørre.

21. Jan Vertonghen (25), Ajax
Den belgiske midtstopperen har vært svært viktig for at Ajax er gjenreist som den ledende klubben i nederlandsk fotball. Skal være på ønskelisten til flere toppklubber, men Tottenham er ifølge rapportene favoritt til å sikre seg Vertonghens underskrift.

22. Gylfi Sigurdsson (22), Hoffenheim
Imponerte stort på utlån i Swansea i siste halvdel av den nylig avsluttede sesongen. Waliserne sitter trolig ikke i førersetet i kampen om å sikre en permanent overgang for islendingen Større klubber i både Tyskland og England rapporteres å være interesserte.

23. Carlos Tévez (28), Manchester City
Forsøkt solgt også i fjor, uten hell. Argentineren kom tilbake til Manchester City i vår etter en sesong som inneholdt angivelig spillenekt, krangler med manager og klubb, tyvperm i hjemlandet og til slutt forsoning. Både Tévez og City er ventet å jobbe for at partene skiller lag for godt denne sommeren.

24. Demba Ba (27), Newcastle
Har klausul i kontrakten som tilsier at han kan forlate Newcastle for en sum som trolig ligger under dagens markedsverdi. Toppscoreren til den store overraskelsen i Premier League denne sesongen sluttet nærmest å score etter landsmann og spisskollega Papiss Cissés ankomst til Tyneside. Ba var likevel involvert før mange av scoringene til The Magpies sesongen ut.

25. Iker Muniain (19), Athletic Bilbao
Den talentfulle vingen har det foreløpig trygt og godt i Baskerland. 19-åringen har til tider storspilt i Europaligaen, noe som selvfølgelig ikke har gått upåaktet hen. Athletic Bilbao kan få det tøft med å hindre en overgang dersom Europas største klubber går inn for å kjøpe fri Muniain.

Klikk på bildet for å forstørre.

26. Nicolás Gaitán (24), Benfica
Benfica-vingen var oppsiktsvekkende god i flere Champions League-oppgjør. Det fikk opp øynene til blant andre Manchester United, som måtte se Benfica og Basel gå videre fra gruppespillet på sin bekostning.

27. Leighton Baines (27), Everton
En spiller som utvilsomt har vært interessant, spesielt for de engelske toppklubbene i en årrekke. Leverte en ny god sesong på Goodison Park. Også Bayern München har tidligere ønsket å hente backen til Tyskland. Om England-backen noen gang skal spille for en toppklubb i europeisk sammenheng må en overgang trolig skje i løpet av et par år.

28. Jordi Alba (23), Valencia
En annen yngre venstreback som har etablert seg på Spanias landslag gjennom glimrende innsats for Valencia. Klubben har hatt for vane å selge sine mest verdifulle spillere de siste årene og Alba er ønsket i flere klubbene på øverste hylle i Europa. Barcelona og Manchester United er begge nevnt i forbindelse med 23-åringen.

29. Javi Martinez (23), Athletic Bilbao
Omskolert fra defensiv midtbanespiller til midtstopper av trener Marcelo Bielsa denne sesongen. Det har ikke på noen måte svekket baskerne som spilte seg helt til finalen i Europa League. Anvendeligheten og de trygge defensive kvalitetene er noe som er ønsket i nær sag alle europeiske toppklubber.

Klikk på bildet for å forstørre.

30. Olivier Giroud (25), Montpellier
Som Montpelliers toppscorer skal spissen selvsagt ha sin del av æren for at klubben knep seriemesterskapet i Frankrike foran PSG. Ble nylig inkludert i Frankrikes bruttolandslagstropp før sommerens EM-sluttspill.

31. Didier Drogba (34), Chelsea
Etter mesterligaseieren har allerede matchvinnerhelten Drogba og Chelsea gjort det klart at deres veier skilles i sommer. Eldstemann på denne lista, men duger utvilsomt på ypperste nivå fortsatt. Spillet ivorianeren viste i finalen mot Bayern München gjør det umulig for omtrent alle klubber å avvise at spissen kan være en forsterkning på kort sikt.

32. Ezequiel Lavezzi (27), Napoli
Argentineren blir i likhet med angrepskollega Edinson Cavani stående utenfor Champions League dersom han ikke skifter klubb i sommer. Lavezzi har antydet at han ønsker seg nye utfordringer. Det har vekket ny interesse hos klubber som Manchester City og Chelsea.

Klikk på bildet for å forstørre.

33.Junior Hoilett (21), Blackburn
Canadieren er definitivt ferdig på Ewood Park etter Blackburns forsmedelige nedrykk fra Premier League. Hoilett bidro med sju mål og var et lite lyspunkt i en ellers bekmørk sesong for Morten Gamst Pedersen og co.

34. Emmanuel Adebayor (28), Manchester City
Togoleseren spiller nærmest garantert ikke på Etihad kommende sesong heller, selv om han fortsatt har kontrakt med den engelske seriemesteren. Adebayor har vært en suksess på utlån i Tottenham og ønsker også å bli på White Hart Lane. Men er andre klubber, eksempelvis Milan, villig til å gi City mer penger for den langstrakte spissen?

35. Dimitar Berbatov (31), Manchester United
Lite tyder på at mannen som ble toppscorer i Premier League i fjor vår blir værende i Manchester United. Bulgareren har fått beskjed om at han kan forlate Old Trafford. Klubber i både Frankrike og «gamlelandet» Tyskland er blitt nevnt som interessenter.

Eksempler som Christian Eriksen (Ajax) og Mario Götze (Borussia Dortmund) er ikke tatt med siden det er vurdert som lite sannsynlig at de bytter arbeidsgiver før neste sesong.

Har vi glemt noen? Hvem ville stått på din liste over hete overgangsmål i sommer? Fyr løs i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.