RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse fem utfordrer Sepp Blatter

SEPP BLATTER har presidentvervet i dag og er favoritt til å beholde det gjennom valget.
SEPP BLATTER har presidentvervet i dag og er favoritt til å beholde det gjennom valget. Foto: Dmitry Lovetsky (Ap / NTB scanpix)
Fem mann hadde meldt seg som utfordrere til FIFA-president Sepp Blatter da fristen løp ut natt til torsdag.

De håper på et fotballsjokk i valget 29. mai.

- I fotball hender det at små klubber spiller mot store klubber, og noen ganger er det ikke den store klubben som vinner, sa Nederlands fotballpresident Michael van Praag da han presenterte sitt kandidatur onsdag.

Blatter har vært FIFA-president siden 1998, da han overraskende for mange vant avstemningen mot svenske Lennart Johansson. Siden har den 78-årige sveitseren tross stadige beskyldninger om korrupsjon, maktmisbruk og andre former for ukultur hele tiden sørget for å ha tilstrekkelig støtte til at presidentvalget aldri har blitt spennende.

Det blir det sannsynligvis ikke denne gangen heller, men i motsetning til tidligere er det iallfall flere utfordrere. Fire av dem kommer trolig til å bli godkjent som offisielle kandidater.

Ved siden av Praag gjelder det Jerome Champagne, som lanserte sitt kandidatur allerede for et år siden, prins Ali Bin Al-Hussein av Jordan og den tidligere storspilleren Luis Figo.

Den femte utfordreren, David Ginola, ble lansert som et publisitetsstunt fra en bookmaker.

UTFORDRER: Luis Figo

Tar ansvar

Felles for alle som utfordrer Blatter er at de mener Det internasjonale fotballforbundet fortjener et bedre rykte enn det har hatt de siste tiårene.

- FIFA har mistet all troverdighet. Forbundet har vendt ryggen til framtiden, sier van Praag. Den tidligere Ajax-formannen er president i Nederlands fotballforbund og styremedlem i UEFA. Han mener at FIFA under Blatter hjemsøkes av mistro, interessekonflikter, påstander om nepotisme og korrupsjon.

- Tiden er inne til å følge min overbevisning og ta ansvar. Derfor stiller jeg som kandidat, sa 67-åringen onsdag.

For å bli offisiell kandidat kreves offisiell støtte fra minst fem nasjonale fotballforbund. Praag har lagt fram støtteerklæringer fra forbundene i Belgia, Sverige, Skottland, Romania og Færøyene i tillegg til Nederland.

UTFORDRER: Michael van Praag.

Han informerte Blatter om sin avgjørelse for tre uker siden. Praag mener at sveitseren må byttes ut før FIFA kan gå inn i framtiden.

Reformer

- En person som har ledet en organisasjon i så lang tid og personifiserer dens dårlige rykte kan ikke være ansiktet til et nytt FIFA, sa han.

Champagne prøvde å rydde opp i ukulturen i FIFA som assisterende generalsekretær, men han tapte en intern maktkamp og ble presset ut i 2010. Han har kommet med konkrete forslag til reformer.

Prins Ali er bare 39 år gammel, men han har vært FIFA-styremedlem siden 2011. Han har vært president i Jordans fotballforbund siden han var 25, og han mener også det er på tide at Blatter får avløsing.

Det gjør også Luis Figo, en av sin generasjons beste spillere.

- Jeg bryr meg om fotball, og jeg liker ikke det jeg ser i FIFA. Søker du på FIFA på internett, er det første ordet som kommer opp «skandale». Jeg har snakket med mange viktige folk i fotballens verden, og de mener alle at noe bør gjøres, sier den 42-årige portugiseren. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere