RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse FIFA-toppene er arrestert

ARRESTERT: Eduardo Li, Julio Rocha, Jeffrey Webb, Jack Warner, Jose Maria Marin, Rafael Esquivel og Nicolas Leoz er blant de arresterte.
ARRESTERT: Eduardo Li, Julio Rocha, Jeffrey Webb, Jack Warner, Jose Maria Marin, Rafael Esquivel og Nicolas Leoz er blant de arresterte. Foto: Montasje (NTB scanpix / Getty / FIFA)
Sist oppdatert:
Ny skandale ryster fotballen.

Følg FIFAs pressekonferanse i videovinduet øverst fra klokken 11.

Onsdag morgen meldte New York Times at flere ledere i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) hadde blitt arrestert.

Bakgrunnen for aksjonen mot dem på luksushotellet Baur au Lac i sveitsiske Zürich skal blant annet være mistanker om korrupsjon.

New York Times har senere onsdag navngitt de ni personene som skal ha blitt arrestert i aksjonen og trolig vil bli siktet i saken.

Det er sveitiske myndigheter som har gått til aksjon, men også amerikanske myndigheter skal være involvert i saken.

Ifølge Times' kilder skal de pågrepne være siktet for utbredt korrupsjon de to siste tiårene. Dette involverer blant annet VM-søknader og kommersielle avtaler. Sveitiske myndigheter skal også ha sikret seg viktige dokumenter og bankutskrifter i forbindelse med aksjonen.

Ni arrestert
Det skal dreie seg om Jeffrey Webb (Cayman Islands), Eugenio Figuredo (Uruguay), Eduardo Li (Costa Rica), Jack Warner (Trinidad og Tobago), Julio Rocha (Nicaragua), Costas Takkas (Cayman Islands), Rafael Esquivel (Venezuela) Jose Maria Marin (Brasil) og Nicolas Leoz (Paraguay).

Anklagene skal gjelde utpressing, hvitvasking av penger og svindel. Det skal også være snakk om bestikkelser for rundt 150 millioner dollar.

De nevnte herrene skal også ha puttet penger i egen lomme i forbindelse med TV-avtaler for de store, internasjonale turneringene i fotball.

Jeffrey Webb er kanskje den mest profilerte av de ni. 50-åringen er president det nordamerikanske og sentralamerikanske forbundet (CONCACAF). Han har hatt den rollen siden 2012.

Webb sitter i totalt ni komiteer i FIFA, blant annet VM-komiteen. På Webbs egen hjemmesiden beskrives 50-åringen på følgende måte:

- Webb er en global visjonær som er opptatt av utvikling og reform. Han ønsker å påvirke fotballen både regionalt og internasjonalt.

TIL GJENVALG: Sepp Blatter.

Sentrale personer innenfor sportsmarkedsføring vil trolig også bli tiltalt i denne saken og dermed vil antallet siktede være oppe i 14.

- Vi er sjokkert over omfanget av saken og at den har berørt nesten hver eneste del av FIFA. Den så ut til å trenge inn i alt som skjer i forbundet og måten de gjør fortetninger på, sier en talsmann for myndighetene.

Tror Blatter blir
Det er ventet at aksjonen mot FIFA også vil sette Sepp Blatters posisjon som president i fare. Fredag er det valg om hvem som skal lede FIFA.

Blatter og Prins Ali bin al-Hussein av Jordan er de to kandidatene.

Tidligere UEFA-president Lennart Johansson sier imidlertid til svenske Expressen at han tror Blatter likevel blir gjenvalgt som FIFA-sjef.

- Jeg kan ikke reagere på en annen måte enn at de skal straffes om det er blitt begått lovbrudd. Men jeg er ikke overrasket. Det her er en ny tragisk sak for FIFA. Men Blatter klarer seg nok, det gjør han alltid. Det virker som han er beskyttet, sier ringreven til den svenske avisen.

Tildelingen av VM til Russland i 2018 og Qatar i 2022 virker også å være knyttet til aksjonene mot FIFA-toppene. Tildelingen av disse mesterskapene har gjennom media blitt sterkt knyttet til korrupsjon.

Fakta: FIFA-SKANDALEN:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Disse er arrestert fra FIFA:
Jeffrey Webb
Eugenio Figueredo
Jack Warner
Eduardo Li
Julio Rocha
Costas Takkas
Rafael Esquivel
José Maria Marin
Nicolás Leoz

Øvrige arresterte:
Alejandro Burzaco
Aaron Davidson
Hugo Jinkis
Mariano Jinkis
José Margulies

- Det har definitivt vært grunnlag for mistanke i lang tid. Det har vært interne granskninger, men disse har blitt lagt bort og innholdet har ikke blitt kjent. 28 av FIFAs tidligere styremedlemmer er blitt tatt for korrupsjon, så det har vært indikasjoner gjennom lang tid at ting ikke er på stell, sier Karen Espelund, styremedlem i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), til NTB.

Kronvitne?
New York Daily News fortalte i november 2014 historien om tidligere FIFA-topp Chuck Blazer, som nå knyttes til avsløringene.

Etter en sak i 2011, da han anga en kollega i FIFA, kom han også selv i myndighetens søkelys og gikk med på å hjelpe skattemyndighetene og FBI med deres arbeid med å avdekke korrupsjon innen fotballen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

ARRESTERT: Det er på luksushotellet Baur au Lac at FIFA-toppene ble arrestert.


Blazer skal blant annet ha møtt med flere fotballpersonligheter under London-OL i 2012, som myndighetene i USA ønsket at han skulle møte og ta opp samtalene med. Dette ble gjennomført og er trolig en del av bevisgrunnlaget i saken som nå rulles opp mot toppene i FIFA.

Garcia-rapporten
I desember i 2014 ble det lagt fram en rapport som tok for seg tildelingen av VM i 2018 (Russland) og 2022 (Qatar). I sammendraget av rapporten sto det at det ikke var grunn til å mistenke korrupsjon, og FIFAs etiske komité så ingen grunn til gjenta tildelingsprosessen.

FBI delte ikke FIFAs syn på saken, og det var etter at rapporten ble lagt fram, etterforskningen virkelig skjøt fart.

Michael Garcia ledet FIFAs interne etterforskning, men trakk seg da han mente at rapporten ble feilaktig framlagt av FIFA. Ifølge Garcia var Joachim Eckerts sammendrag mangelfullt.

Eckert er leder for den etiske komiteen.

P.S. Sepp Blatter er ikke blant de som er arrestert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere