RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse fire har noe til felles

Foto: Monatsje/AFP/Scanpix/Getty/All Over Press
Sist oppdatert:
Flopper og topper i to gigantklubber.

AC Milan og Barcelona. To giganter i europeisk sammenheng. To storklubber som de fleste spillere historisk sett har drømt om å representere.

Onsdag barker disse to gigantene sammen på San Siro i Milano til kvartfinale i Champions League. Møtet blir det første av to kamper som sikkert vil by på både spenning og nerve.

Stjernespillere er det også masse av på de to lagene. Barcelona har sin Lionel Messi, som har scoret 55 mål på 45 kamper. AC Milan har urokråka og målsniken Zlatan Ibrahimovic.

Zlatans tunge år
Den svenske spissen har som kjent en fortid i nettopp Barcelona. I 2009 ble han hentet til Spania av katalanerne, men oppholdet ble ikke som ventet. Sommeren etter forsvant han til Milan.

Sportslig sett var ikke Zlatan noen fiasko i Barcelona, men svensken slet med å tilpasse seg og kom etter hvert på kant med trener Josep Guardiola. 21 mål på 46 kamper hjalp da lite.

30-åringen ble først lånt ut til Milan, før det italienske laget senere gjorde overgangen permanent. I Serie A har Zlatan igjen blomstret og det har blitt både mål og assists de siste sesongene.

Svensken er imidlertid ikke den eneste som har gått mellom storklubbene og han blir nok ikke den siste. Ryktene skal for eksempel ha det til at Barca snuser på Milan-stopper Thiago Silva.

Kikker man litt på overgangshistorikken de to klubbene imellom, så er det veldig mange store navn, såkalte stjerner, som har byttet ut Nou Camp med San Siro i løpet av de siste femten årene, eller omvendt.

Floppen Kluivert
På 1990-tallet plukket blant annet Barcelona opp flere nederlendere fra Milan. Winston Bogarde og Michael Reiziger slet begge med å finne seg til rette i Italia og ble derfor hentet til Spania.

Begge de to forsvarsspillerne var en del av Ajax-laget som vant Champions League i 1995. Det var også Patrick Kluivert. Spissen ble også hentet til AC Milan i 1997, men selv han floppet.

Barcelona kjente også her sin besøkelsestid og under ledelse av tidligere Ajax-sjef Louis van Gaal ble Kluivert hentet til Spania etter kun én sesong i Milan. Der ble han en stor suksess.

I løpet av tiden i Barcelona scoret Kluivert totalt 120 mål på 255 kamper. Kanskje ikke Messi-nivå, men likevel brukbart. Han var også med å vinne La Liga i 1999 som Barcelona-spiller.

En annen spiss som gikk fra Milan til Barcelona på 1990-tallet var franske Christophe Dugarry. Spissen lyktes egentlig ikke noe særlig i noen av klubbene og etter ett år i Spania dro han hjem.

For den nå 40 år gamle Dugarry gikk karrieren nedover etter oppholdet i de to storklubbene. Han har senere spilt for Marseille, Bordeaux, Birmingham og Qatar SC. Han la opp i 2005.

Brassestjernene
Det er imidlertid ikke bare stjerner som har tatt turen fra Milan til Barcelona. Noen har også gått andre veien. Både Rivaldo, i 2002, og Ronaldinho, i 2008, byttet ut Spania med støvellandet.

Rivaldo var en lysende stjerne for Barcelona mot slutten av 1990-tallet og kunne gjøre det meste. Totalt ble det 235 kamper og 130 mål på brassen for den spanske storklubben.

Da Luis van Gaal i 2002 kom tilbake til Barcelona for andre gang, ble Rivaldo frigitt. Turen gikk videre til AC Milan, men han klarte ikke helt å finne tilbake storformen der.

Det ble med totalt 40 kamper og åtte mål under oppholdet i San Siro-klubben. Siden han vært innom en rekke klubber, blant andre Olympiakos, AEK Aten, Cruzeiro og São Paulo.

Litt av den samme skjebnen led Ronaldinho. Under storhetstiden i Barcelona var den tekniske angriperen regnet som en av verdens beste spiller. I AC Milan levde han ikke opp til det stemplet.

Ronaldinho ble hentet til Barcelona fra Paris St. Germain i 2003 og ble fort en suksess. Det hele toppet seg da han ledet klubben til Champions League-seier i 2005/2006-sesongen.

Etter den triumfen begynte imidlertid formen å dale. Ronaldinho hadde oppdaget det glade festliv og ble aldri helt den samme igjen. Totalt ble det 107 mål på 254 kamper for katalanerne.

Da han i 2008 ble solgt til Milan hadde han likevel fortsatt en høy stjerne og under tiden i Milano gjorde han det også greit. På tre sesonger ble det 116 kamper og 29 mål for italienerne.

Coco og Zambrotta
De ovennevnte herrer er bare noen eksempler som har spilt for de to klubbene, og om vi ser litt på det, er det ofte slik at disse spillerne har vært på sitt beste i kun én av de to klubbene.

Men vi har også folk som for eksempel Francesco Coco, som i 2001/2002-sesongen ble den første italiener i Barcelona. Han ble hentet på lån fra Milan, men overgangen ble aldri permanent.

Coco gjorde likevel sine saker bra under tiden hos Nou Camp-klubben og hadde senere en god karriere på fotballbanen. Backen var innom klubber som Inter, Livorno og Torino før han la opp.

En annen forsvarsspiller som har vært i begge klubber er Gianluca Zambrotta. Han ble hentet til Barcelona fra Juventus i 2006 og returnerte til italiensk fotball i 2008, da med Milan.

Zambrotta er fortsatt en del av Milan-troppen, til tross for at han har blitt 35 år. Denne sesongen har forsvarsspilleren vært på banen i 11 kamper for de røde og svarte, og scoret ett mål.

Så gjenstår det å se hvem som blir den neste spilleren som bytter mellom de to storklubbene? Onsdagens oppgjør kan du i hvert fall følge på NALIVE.no på både internett og mobil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere