RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse grepene skal gi Deila Celtic-suksess

KLARE TANKER: Ronny Deila vil gjøre alt han kan for at Celtic raskest mulig skal spille på Deila-måten.
KLARE TANKER: Ronny Deila vil gjøre alt han kan for at Celtic raskest mulig skal spille på Deila-måten. Foto: Splash News
Vil gjøre Celtic til «Deilas Celtic».

EDINBURGH: Da Ronny Deila overtok som Celtic-trener i begynnelsen av juni, forlot han samtidig et Strømsgodset som hadde blitt drillet i Deila-filosofien siden 2008.

Absolutt alle visste hva han ville, både på og utenfor banen.

Mange av spillerne var hentet inn håndplukket til Deilas system.

Det som er helt sikkert, er at Deila ikke får seks nye år på å forme Celtic på den måten han ønsker.

38-åringen har derfor vært ekstra klar på hva han vil innprente hos Celtic-spillerne fra dag én i Skottland.

Til Nettavisen sier den norske treneren at han har fokusert på to ting siden han overtok jobben:

  • Innføre sin egen kultur
  • Innføre Deila-spillestilen

- Det er de to viktigste tingene, og de har fungert veldig bra i 95 prosent av tiden, så får vi se om vi er tilbake på det sporet vi ønsker å være mot Legia, sier Celtic-manageren til Nettavisen.

Han har nettopp svart på spørsmål fra et fullstappet presserom på Murrayfield stadion i Edinburgh, en gedigen betongkloss av en arena som vanligvis rommer noen av landets største rugbykamper.

Snakker godt engelsk
Nå har klubbens pressesjef godkjent noen spørsmål på norsk, uten at det utgjør noen stor forskjell for andre enn de som ikke snakker norsk. Deilas engelsk er nemlig blitt så god på kort tid at han enkelt snakker både lidenskapelig og bestemt om hvordan de grønnhvite skal snu kampen mot de polske mesterne.

- Hva mener du når du sier du vil innføre din egen kultur?

- Det handler om kultur for læring, som jeg har hatt hele veien. Vi har en spillestil som er krevende, det er det ikke tvil om. Vi ønsker å styre kamper, være offensive og underholdende, og da må vi være kreative, sier Deila til Nettavisen.

Han forteller at han vet det tar tid å innføre sin egen kultur i den skotske storklubben.

Men han gjentar at skal man klare å være kreative, må man føle seg trygg i rollen sin. Det er derfor han bruker tid hver dag til å snakke med spillere om hva han ønsker av hver spiller, hver rolle. Backene er for eksempel viktig for at Deila-stilen skal fungere, og da kreves det nøye innføring for de som skal spille der.

- Da må vi også ha en kultur for refleksjon og forbedring hver eneste dag, og det er litt annerledes enn hva de er vant med fra tidligere, medgir Deila. Før har det vært resultatorientert, mener han.

Om sin egen filosofi, har Deila tidligere sagt dette til Nettavisen:

- Jeg ønsker først og fremst å ha ballen mer enn motstanderen. Vi skal skape mer enn vi skal ødelegge. Offensivt handler det om å være flink til å ha et eget spill, og spillere som er i stand til å skape ubalanse hos motstanderen. Det skjer gjennom relasjoner, tempo og individuelle ferdigheter. Defensivt handler det om å vinne ballen så høyt som mulig i banen, så ofte som mulig, og klare å variere presshøyde.


Saken fortsetter under bildet

TAR TID: Ronny Deila vil sette sitt eget preg på Celtic.


Selv ønsker han både å vinne og lære samtidig.

- Når man skal bygge opp noe, tar det tid. Og vi har jobbet sammen her i kort tid, og vi må bare fortsette å tro på det vi driver med. Men jeg kommer aldri til å forandre meg, jeg skal forbedre meg, og det er fokus hele veien, sier Deila.

- Hvor lang tid trenger du på å sette Deila-preget på Celtic?

- Det er umulig å svare på. Det blir litt bedre hver dag forhåpentligvis, og vi jobber knallhardt hver dag, både trenere og spillere, så får vi se over tid hvor lang tid det tar, sier han til Nettavisen.

- Må tilpasse seg
Celtic-skribent Keith Jackson i Daily Record gikk denne uken ut og hevdet at Deilas fotballfilosofi ikke står i stil med det mannskapet han har til rådighet.

- Men Deila var sta og fastlåst i Polen, der han tvang idéene sine om totalfotball ned hodene på en gruppe som ikke har ferdigheter til å utføre dem, skriver Jackson i Daily Record.

- Har du kvalitet nok i stallen din til å spille på måten du ønsker å spille på, Deila?

- Ja, men igjen er det ikke snakk om kvalitet, det er snakk om å tilpasse seg, og det er alltid sånn at man må prøve og feil noen ganger for at det skal bli bedre. Hvis du skal spille på det trygge og gjøre alt på det vanlige, blir man aldri bedre, sier Celtic-manageren.

Mange rynket på øyenbrynene da Jo Inge Berget ble hentet til Celtic etter et fiaskoopphold i Cardiff. De samme øynene ble sperret vidåpne da Berget sto oppført blant de første 11 på dommerkortet i Polen.

Men nå kommer det neppe flere nordmenn, skal vi tro Celtic-sjefen.

- Vi jobber veldig bredt. Jeg kjenner det norske markedet godt, men det er ikke mange som er i den kategorien vi ser etter, mener han.

Det ropes etter forsterkninger, men foreløpig har ikke Deila hentet noen andre enn Berget og reservekeeper Craig Gordon.

ER TYDELIG: Ronny Deila vil gjøre spillerne trygge i sine posisjoner.


Nye nordmenn?
På pressekonferansen før onsdagens kamp ble Deila spurt om han snart kjøper noen nye spillere.

- Jeg vil ha spillere, men jeg trenger de rette spillerne. Jeg vil heller vente enn å handle i panikk. Klubben og jeg ønsker å hente spillere, og vi jobber natt og dag for å gjøre rette valg, sier han.

- Er du overrasket over hvor stort trykk det er rundt Celtic-jobben?

- Det er en stor forandring, det er det ikke noe tvil om. Men jeg visste hva jeg gikk til, og hver dag lærer jeg noe nytt. Jeg gleder meg til hver dag også. Jeg kunne sittet i Drammen fortsatt, men jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte dette. Det kommer til å bli bra, det vet jeg.

Klokken 20.45 får vi enda en pekepinn på om prosjekt Deila er på rett vei.

LES OGSÅ:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere