*Nettavisen* Sport.

Disse gutta er gull verdt

Foto: Rune Stoltz Bertinussen/Scanpix

- Tromsø kan ta gull uten en storscorer.

22.04.12 11:21

Tromsø har fått en knallstart på sesongen og topper Tippeligaen etter at fire runder er unnagjort. «Gutan» har så langt sanket ti poeng.

Søndag venter et tøft møte med Rosenborg på Lerkendal, men skulle laget fra Nord-Norge gå seirende ut av duellen med trønderne vil det være en advarsel til rivalene.

Alfheim-klubben er av de fleste tippet høyt på tabellen denne sesongen, men skal man tro ekspertene så mangler klubben en goalgetter som kan skyte dem helt til topps.

- Er blant favorittene
Forrige sesong herjet både Mostafa Abdellaoue og Sigurd Rushfeldt i angrep for Tromsø og duoen nettet totalt 27 av klubbens 56 ligamål.

I år er imidlertid begge borte og nå er det nye krefter som skal sørge for målene. Så langt har målene kommet fra både angrep, midtbane og forsvar, noe som kan være et godt tegn.

MAX-ekspert Steinar Nilsen tror nemlig at det er mulig å kjempe helt i toppen, selv om man ikke har en spiller som bøtter inn 15-20 mål per sesong.

- Dersom du klarer å fordele scoringene på både angrep, midtbane og forsvar, så vil du komme opp i et høyt antall scoringer i løpet av en sesong, sier Steinar Nilsen til Nettavisen.

- Det er faktisk en av styrkene til Tromsø at flere spillere nå kan besørge både scoringer og målgivende pasninger. For å konkurrere i toppen er man avhengig av det, sier han videre.

Nilsen, som tidligere har vært hovedtrener i Tromsø, er i motsetning til mange andre ikke av den oppfatning av at gamleklubben har et spissproblem. Han tror Tromsø kan kjempe om gull.

- Jeg tror at Tromsø, sammen med en to-tre andre lag kan vinne Tippeligaen. Så jeg er ikke helt enig i den analysen om at det må en toppscorer til for å kjempe om gull, sier Nilsen.

- Det er ikke bare å bestille en god åpning. Du skal faktisk spille kampen og hente poeng. Tromsø har allerede bevist at de vinner de kampene de skal styre, sier MAX-eksperten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tor-Erik Schrøder/SCANPIX

- Får mål av Årst
Nilsen påpeker også at Tromsø tross faktisk har en storscorer i troppen. Veteranen Ole Martin Årst har slitt mye med sykdom i det siste, men bør så absolutt ikke avskrives.

Forrige sesong scoret 37-åringen 16 ligamål for Start - en av klubbene som rykket ned til 1. divisjon.

- Ole Martin har vært plaget med sykdom i hele vinter, men vi han er en spiller som kan score mål. Så Tromsø har en spiller i bakhånd som kan levere, sier den tidligere forsvarsspilleren.

- Er Årst fortsatt god nok?

- Jeg tror en gjennomtrent og en sulten Ole Martin Årst vil komme opp i et titalls scoringer denne sesongen. Så Tromsø kan få de ekstra scoringene de trenger derfra, sier Nilsen.

I tillegg til Årst har Tromsø også hentet inn den spennende angrepsspilleren Zdenek «Kobra» Ondrasek på lån i vinter. Spissen fra Tsjekkia har vist lovende takter i de første kampene.

- Han virker som en tøffing. Han er en duellsterk spiller, som er bra feilvendt og klarer å komme seg inn foran mål. Han lukter scoringer i boksen og ser så langt ut som en bra tilvekst.

Kobra» har så langt bidratt med to av Tromsøs totalt sju mål på de fire første kampene. Seks av disse sju målene har kommet i de to siste kampene, mot henholdsvis Stabæk og Sandnes.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen/Scanpix

- Må ha dem på beina
Tsjekkeren ble matchvinner i åpningskampen mot Fredrikstad, og scoret også mot Sandens sist runde. De øvrige fem målene Tromsø har scoret, har kommet fra fem forskjellige spillere.

Mika Koppinen, Thomas Drage, Magnus Andersen, Kara Mbodj og Hans Julius Nordbye har alle tegnet seg på scoringslisten for Per Mathias Høgmos gutter denne sesongen.

- Tromsø har en 15-16 spillere som de roterer jevnlig på og det er god konkurranse på 70 prosent av plassene. Det er bra konkurranse og det gir treneren muligheter, sier Steinar Nilsen.

- De er ganske bra besatt, men kan bli sårbare om mange nøkkelspillere blir skadet. Folk som Koppinen, Fredrik Björk, Kara, Drage og Ruben Yttergård Jensen bør være på beina.

MAX-eksperten tror søndagens møte med Rosenborg blir av det jevne, men underholdende slaget. Tromsø må spille uten Kara, mens Rosenborg trolig må klare seg uten Steffen Iversen.

- Jeg venter en jevn kamp som kan bikke begge veier. Før var RBK favoritt i slike kamper, men nå anser jeg det som 50/50. Spesielt om Iversen er ute, fordi det lukter scoringer av Steffen.

- Rosenborg har hatt en litt delt åpning på sesongen. Noe har vært bra og noe har vært dårlig. De er ikke helt bra defensivt enda, og gjør for mange personlige feil, sier MAX-eksperten.

Oppgjøret mellom RBK og Tromsø, samt resten av helgens tippeligarunde kan du følge i Nettavisens livesenter - nalive.no - fredag, lørdag, søndag og mandag på både nett og mobil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag