Norges Fotballforbund har fått litt av et dilemma i hendene etter den svake landslagsperioden.

De store spørsmålene er nå: Skal Høgmo lede Norge mot Tsjekkia og så sparkes, skal Høgmo få tillit ut kvaliken eller skal Høgmo få sparken umiddelbart.

Ekspertene er delte. Mini Jakobsen, som har 65 landskamper med det norske flagget på brystet, er blant dem som vil ha en endring nå.

- Regner med NFF ringer

På spørsmål fra Nettavisen om NFF-styret bør fjerne Høgmo umiddelbart, nikker Mini anerkjennende.

- Ja, jeg synes det. Jeg synes vi bør prøve å få inn noe nytt, og jeg regner med at de som jobber med dette i Norges Fotballforbund ringer både Erik Hamrén, Lars Lagerbäck og Ståle Solbakken for å høre hvordan ting og tang er, sier Mini til Nettavisen.

- Du nevner tre stykk. Hvem av dem er mest aktuell, tror du?

- Lagerbäck og Hamrén er begge tilgjengelige. Hamrén har hatt suksess med Rosenborg og det svenske landslaget, og han kjenner norsk fotball. Lagerbäck har hatt kjempesuksess med Sverige og tok dem til sluttspill nesten hver eneste gang, og nå tok han Island til sluttspill og fikk suksess der. I tillegg kjenner han norsk fotball. Begge de to må være høyaktuelle, tror Mini.

- Det jeg er litt redd for er at Solbakken gjør det så bra i København at han ikke vil, at det ikke er rett tid for han. Derfor tror jeg de to andre er mer aktuelle, legger TV 2-eksperten til.

- Tror du Hamrén og Lagerbäck kan være interessert i en Norge-jobb?

- Ja, definitivt. Jeg er ganske sikker på at Hamrén, som har uttalt at han er klar til å begynne i ny jobb, godt kunne tenke seg det. Lagerbäck er vel litt usikker på om han føler at han har gjort det han skal, han er eldre og har oppnådd mye nå. Kanskje han vil trekke seg tilbake. Men telefonen må tas likevel og sjekke opp. Hva om Ståle sier han har kjempelyst på jobben, men må vente til januar? Da er det en diskusjon man må ta, jeg har ikke svaret, sier den gamle landslagsspilleren.

- Åpenbart at det må være slutt

TV 2-kollega Øyvind Alsaker er enig med Mini om at Høgmo må fjernes. Alsaker mener begeret har begynt å renne over.

- Hadde han tatt oss til EM og slått Ungarn, så hadde dette vært helt annerledes, men det gjorde han ikke. Da kom han inn i denne kvaliken med den bagasjen. Når han ikke starter kvaliken bra og nesten fratar oss muligheten for en playoff allerede i kamp to, så er det åpenbart for meg at dette bør være slutt, sier Alsaker til Nettavisen.

Også han trekker frem de samme mulige Høgmo-erstatterne som Mini, Hamrén, Lagerbäck og Solbakken.

- Kan Ståle Solbakken overtales, det er det store spørsmålet her. Det kan han helt sikkert ikke nå siden FC København er i Champions League. Hvis de går videre til sluttspillet, kan man glemme det. Da kommer han til å være der på våren også, sier Alsaker.

- Så har man Lagerback. Nå har Norge beveget seg tilbake mot den gamle modellen under Høgmo, så overgangen til Lagerback er ikke så dramatisk. Det er ingen tvil om at han kan sin fotball. Han er ikke noe fyrverkeri som type, og han var veldig mislikt i Sverige, men nå er han rehabilitert som en kultfigur etter det han gjorde med Island. Sånn er fotballen, det skifter veldig. Han er så pinlig nøyaktig på det han driver med, som man må være for å lykkes. Han er en kandidat. Hamren er en ledertype som kjenner norsk fotball. Fotballfaglig vet jeg ikke, sier Alsker.

Mini mener det snart er duket for en intensiv trenerjakt på Ullevaal. Han tror nemlig NFF kommer til å gi Høgmo sparken på neste styremøte.

- Hadde Yngve Hallén og Kjetil Siem fortsatt vært der, tror jeg han hadde fått fortsette. Men med tanke på det Terje Svendsen sa på flyplassen, at de kort tid etter å ha uttalt at Høgmo ikke er noe tema, plutselig skal evaluere ham. Det er nesten det samme som å si at «Høgmo går», mener Mini.

- Kjetil Rekdal lanserte seg selv som en mulig kandidat. Hva tror du om det?

- Jeg ser at Kjetil kan gjøre en jobb. Han har ikke allverdens resultater som fotballtrener i Norge, men jeg har alltid sagt at man ikke trener det norske landslaget, man er sjef. Man skal plukke ut og sette sammen en gruppe som skal prestere etter to treninger. At Kjetil Rekdal er et alternativ, det er han. Men jeg ville nok ha sett på de tre andre først, mener Mini.

Rekdal?

Alsaker mener Solbakken skiller seg ut som den soleklart mest aktuelle nordmannen.

- Rekdal har vært med lenge, men jeg vet ikke om han hadde vært en mann. Solskjær har dalt veldig i status, sier Alsaker.

- Hvorfor synes du ikke Rekdal er en klar kandidat?

- Hva har han gjort med Vålerenga på fire år med enorme ressurser? Han har vært med lenge og kan «gamet», men det er ikke noen opplagt kandidat. Vålerenga har masse ressurser, selv om de klager over at de har lite penger. At de ligger i nedrykksstriden er helt absurd. Det gjør de etter mange år med Rekdal. Jeg synes ikke det smaker fugl i det hele tatt av det, sier Alsaker.

- Må skifte før Tsjekkia

Mini understreker med to tykke streker at NFF ikke kan ta seg den luksusen å vente med å gjøre endringer til etter Tsjekkia-kampen 11. november. Neste landskamp etter Praha-turen spilles ikke før i mars 2017, og forbundet kan derfor være fristet av å kjøpe seg ekstra tid.

- Vi er nesten nødt til å ha et resultat mot Tsjekkia. Og hvis styret i NFF mener Høgmo er rett mann til å få det resultatet, må de få lov til å si det. Men jeg er uenig, sier Mini.

Alsaker er helt på bølgelengde.

- Jeg er veldig redd for at man tenker at man bare skal ta unna den Tsjekkia-kampen. Den matchen blir enormt viktig etter det som skjedde i Baku. Hvis man taper i Tsjekkia er det over. Man må ikke si sånn at man bare skal la Høgmo ta den. Det synes jeg er veldig farlig. Nå er det sånn at Tsjekkia ikke vinner fotballkamper, Aserbajdsjan er vi bedre enn og de kommer til å gå på trynet. Nord-Irland kan vi slå i begge kampene. Derfor er den andreplassen mulig. Tsjekkia borte blir en helt avgjørende kamp og da kan man ikke gå inn med Høgmo hvis man ikke tror på ham og så se om Solbakken gidder i februar. Det mener jeg ikke nytter. Man må ha knallhardt fokus på kvaliken fra nå, påpeker Alsaker.

Starter evaluering nå

Verken kommunikasjonssjef Yngve Haavik eller fotballpresident Terje Svendsen har besvart Nettavisens henvendelse onsdag. Men i en pressemelding bekrefter Svendsen at Høgmo i nærmeste fremtid skal evalueres av NFF:

- Det at forbundsstyret starter denne prosessen allerede nå, henger sammen med at resultatene ikke har vært i samsvar med ambisjonene. Styret skal i første omgang gjøre en kortsiktig evaluering inn mot Tsjekkia-kampen som ikke er mange ukene unna. Vi kommer til å gjennomføre en grundigere og mer omfattende evaluering i etterkant av Tsjekkia-kampen, sier fotballpresident Terje Svendsen til fotball.no.

- Forbundsstyret har forståelse for at både media og andre som glade i norsk fotball er kritiske. Samtidig er jeg opptatt av at vi gjennomfører en ryddig evalueringsprosess, og jeg har derfor ikke noen kommentarer utover de jeg nå har gitt før jeg har fått gjennomført denne med mitt eget styre, avslutter fotballpresidenten.

Neste ordinære forbundsstyremøte holdes 27. og 28. oktober.

LES OGSÅ: