Disse lagene er klare for VM

Foto: Juan Medina / Reuters / NTB scanpix

Og disse skal ut i play off-spill.

15.10.13 23:33

Tirsdag ble det de siste gruppekampene i Europas VM-kvalifisering unnagjort og dermed begynner vi å få et klart bilde av hvilke nasjoner som skal delta under Brasil-VM neste år.

Mange land hadde allerede sikret seg billetten til sambamesterskapet før tirsdagens siste runde, men i noen grupper var det fortsatt spenning til siste spark.

England tok seg for eksempel videre til VM etter å ha slått Polen 2-0 på Wembley. Kun seier var godt nok for fotballnasjonen. Wayne Rooney og Steven Gerrard sikret nettopp det.

Også i gruppe I var det et hint av spenning om førsteplassen. Spania måtte slå Georgia hjemme for å kapre den, og gjorde det takket være et mål av Alvaro Negredo.

I en annen jevn gruppe, gruppe F, tok Russland førsteplassen foran nesa på Portugal. Russerne klarte bare 1-1 borte mot Aserbajdsjan, men det holdt akkurat til VM-billett.

17 nasjoner
Følgende 17 lag er klare for VM i Brasil ifølge NTB (tidligere deltakelse i parentes):

Brasil (20), Japan (5), Australia (4), Iran (4), Sør-Korea (9), Nederland (10), Italia (18), USA (10), Costa Rica (4), Argentina (16), Belgia (12), Tyskland (18), Sveits (10), Russland (3 etter oppløsningen av Sovjetunionen), Bosnia-Hercegovina (1), Spania (14), England (14).

Fra Europa skal ytterligere fire lag videre til VM-mesterskapet og hvem som får de plassene vil bli avgjort i et play off-spill mellom de åtte beste toerne.

Fra de ni gruppene ble Danmark den dårligste toeren, og våre naboer i sør får dermed ikke muligheten til å kapret en plass i Brasil.

Det får imidlertid Island. Laget fra sagaøya klarte 1-1 mot Norge tirsdag og skal dermed ut i omspill. Island har aldri tidligere vært i et VM-sluttspill.

Play off-spill
Følgende lag skal spille play off om VM-plass:

Portugal, Sverige, Romania, Island, Ukraina, Frankrike, Hellas og Kroatia. Med andre ord kan nasjoner som Frankrike og Portugal gå glipp av en VM-plass neste år.

Trekningen av hvem som møter hvem i play off-spillet vil bli gjennomført av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) den 21. oktober.

Trekningen foregår slik at de fire lagene som er ranket høyest på FIFA-rankingen trekkes mot de fire lagene som er rangert lavest.

Etter dagens FIFA-ranking betyr det følgende gruppering: Pot 1: Frankrike, Portugal, Kroatia, Hellas. Pot 2: Sverige, Romania, Ukraina og island.

Kampene vil bli spilt i perioden 15. til 19. november.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag