RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse stjernene har alle opplevd samme fiasko

Foto: Montasje / Getty / All OVer Press
Sjekk hva.

Tirsdag kveld spilles de avgjørende kampene i omspillet til Brasil-VM neste år. Det kan fort bli en lang, tung kveld for noen nasjoner.

Frankrike tapte for eksempel 2-0 i sitt første møte med Ukraina og er dermed under et enormt press før returkampen på fransk jord.

Portugal på sin side vant 1-0 hjemme mot Sverige i første møte, men på Friends Arena har de blågule vist at de kan hamle opp med de aller beste på en god dag.

I tillegg har Island fortsatt muligheten til å ta skalpen til Kroatia. Det endte 0-0 i første kamp. I det siste oppgjøret har Hellas et 3-1-forsprang på Romania før møtet i Bucuresti.

Skulle det gå på dunken for Franck Ribéry og hans Frankrike, er det ikke første gangen et sterkt fransk lag har havnet utenfor et VM-sluttspill. Og skulle Zlatan Ibrahimovic og hans venner bli for mye av det gode for Cristiano Ronaldo og Portugal er det heller ikke første gangen portugiserne dummer seg ut i en kvalifisering. Ikke glem, historien har en tendens til å gjenta seg.

I anledning tirsdagens dramatiske oppgjør har vi tatt en nærmere kikk på noen andre storlag som har bommet i kvalifiseringen og dermed måttet se VM fra sofaen hjemme. Og en rekke stjernespillere, deriblant Ruud Gullit, Eric Cantona, Edgard Davids, Paul Gascoigne, og Luis Figo, har opplevd dette i karrierer som ellers mye preget av oppturer.

10.) England 1974
I 1966 vant England VM på hjemmebane. I perioden 1970 til 1980 klarte ikke den stolte fotballnasjonen å kvalifisere seg til et eneste mesterskap. Til mesterskapet i 1974, som gikk av stabelen i Vest-Tyskland, burde imidlertid sir Alf Ramseys menn klart kvalifiseringen. Alt handlet til slutt om den siste kampen, der England måtte slå Polen hjemme på Wembley. Det endte 1-1 og engelskmennene måtte bli hjemme. Polens store helter var keeper Jan Tomaszewki, som før kampen hadde blitt stemplet som en klovn av Brian Clough, og målscorer Jan Domarksi.

9.) Sovjetunionen 1978
Den tidligere supermakten var også en stormakt på idrettsbanen. I fotball var det Oleg Blokhin og Dinamo Kiev som var et store fra Sovjet på 1970-tallet, men noen plass under VM i 1978 ble det aldri på legendene. Det var Hellas som sørget for å stoppe den drømmen med en 1-0-seier i kvalifiseringsgruppen. Ungarn vant gruppen, mens Sovjet bare ble nummer to.

8.) Jugoslavia 1994
Landet som ikke lenger finnes hadde muligens en av verdens mest talentfulle tropper tidlig på 1990-tallet. Røde Stjerne fra Beograd vant også serievinnercupen i 1991. Men på grunn av krig og ustabile tilstander i balkanområdet fikk denne stjernegjengen aldri muligheten til å kvalifisere seg til et mesterskap sammen. Både til EM i 1992 og VM i 1994 fikk ikke Jugoslavia delta i kvalifiseringsgruppene. Det var synd for navn som Davor Suker, Dragan Stojkovic, Zvonomir Boban, Dejan Savicevic, Darko Pancev, Sinisa Mihajlovic, Roberto Prosinecki og Srecko Katanec, for å nevne noen. De kunne gjort mye ugagn på samme lag. Senere fikk flere av dem muligheten til å vise seg fram i et sluttspill for nasjoner som Kroatia, Serbia og Slovenia. Kroatia tok for eksempel bronse under mesterskapet i 1998 med nevnte Suker og Prosinecki på laget.

7. Skottland 1970
Denis Law og Billy Bremner - to av sin tids største stjerner på balløya. Om vi også tar med Glasgow-gigantene Jimmy Johnstone og John Grieg, begynner vi å få et interessant lag. Såpass interessant at det skulle vært moro å se dem under VM i 1970. Slik gikk det imidlertid aldri. Skottene kom i gruppe med Vest-Tyskland i kvalifiseringen og etter et 3-2-tap da lagene møttes i Hamburg, måtte Skottland ta til takke med andreplass i gruppen og ingen plass i VM. Bare tre å før dette mesterskapet hadde Celtic vunnet serievinnercupen i Europa.

6.) Italia 1958
Italia er en av VM-historiens mest suksessrike lag, og det har knapt blitt spilt et VM-sluttspill uten de asurblå. 1950-tallet var imidlertid ingen god periode for støvellandet fotballmessig, delvis på grunn av den tragiske flyulykken som rammet Torino i 1949, der en rekke stjernespillere døde. Til tross for dette ventet de fleste at italienerne skulle kvalifisere seg til sluttspillet i Sverige i 1958, men etter et tap for Nord-Irland i Belfast i siste kvalifiseringsrunde, var slaget tapt. Det skulle for øvrig drøye helt fram til 1960 før Italia igjen vant en landskamp etter denne fadesen.

5.) Nederland 1986
VM i 1986 huskes blant annet for Preben Elkjær og Diego Maradona, men det huskes også som et mesterskap uten Nederland. De oransje hadde vært i VM-finalen i 1974 og 1978, men VM på 1980-tallet ble ikke like bra. Nederlenderne endte på andreplass i sin gruppe, etter Ungarn og måtte ut i omspill. Der ventet nabo Belgia, som til slutt ble nummer fire i VM. I omspillskampen røk Nederland ut på bortemål og folk som Marco van Basten, Ruud Gullit, Rob De Wit og Frank Rijkaard kom ikke til VM. To år senere tok de imidlertid en herlig revansj.

4.) Portugal 1998
Portugal er et av lagene som kan ryke ut tirsdag kveld, og som allerede nevnt, har det skjedd før. Under kvalifiseringen til VM i 1998 måtte portugiserne se både Tyskland og Ukraina foran seg på tabellen. Portugal hadde på denne tiden et råsterkt mannskap og folk som Luis Figo. Rui Costa, Vitor Baia, Sa Pinto, Fernando Couto og Jorge Costa måtte se VM på TV.

3.) Nederland 2002
Tidlig på 2000-tallet hadde Nederland noen av de fremste spillerne i verden og i 2000 kom nasjonen til semifinalen under EM på hjemmebane. Da laget, som besto av folk som Clarence Seedorf, Marc Overmars, Edgar Davids, Ruud van Nistelrooy, og Jaap Stam, for å nevne noen, og ble ledet av legenden Luis van Gaal, skulle kvalifisere seg til VM i 2002, gikk det meste galt. Nederlenderne ble nummer tre i sin gruppe, fire poeng bak Irland og Portugal. I den avgjørende kampen mot Irland i Dublin ble det 1-0-tap for de oransje heltene.

2.) England i 1994
Kvalifiseringen ble en fiasko for England og Graham Taylor ble den store syndebukken. Norge var blant lagene som var med å ødelegge for den stolte fotballnasjonen og vant blant annet 2-0 hjemme på Ullevaal. Holland var det andre laget som gikk videre fra gruppen. England slapp også inn et mål etter ti sekunder mot lille San Marino i kvalifiseringsgruppen, der Taylors menn til slutt ble nummer tre. - Smerten blir aldri borte. Folk sier jeg er dum, men jeg tar dette med meg i graven. Jeg er manageren som mislyktes med å ta England til VM, sier Taylor som det hele.

1.) Frankrike 1994
VM i USA i 1994 gikk ikke bare uten England. Det gikk også uten stormakten Frankrike. «Les bleus», med stjerner som Eric Cantona, Didier Deschamps, David Ginola, Jean-Pierre Papin, og Marcel Desailly på laget, kollapset nemlig så til de grader i kvalifiseringen. Laget trengte kun ett poeng fra sine to siste hjemmekamper for å sikre en plass i sluttspillet, men tapte begge. Kampene ble spilt mot henholdsvis Israel og Bulgaria og Frankrike tapte begge kampene på grunn av mål på overtid. Sverige og Bulgaria gikk videre til sluttspillet i Amerika.

Kilder: FIFA.com, UEFA.com, Wikipedia, Goal.com.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere