RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dokken må sone også neste år

Foto: Trond Reidar Teigen (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Jeg er ikke kjent med at det er gitt en så streng straff innen toppfotball tidligere, sier utvalgslederen til Nettavisen.

I semifinalen i cupen mellom Aalesund og Odd skjedde årets styggeste episode i norsk toppfotball.

Kenneth Dokken tok rennafart og sparket ned Aalesunds Johan Arneng.

Nå foreligger straffen fra Doms- og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund (NFF), etter hendelsen i september.

Dokken utestenges i totalt syv kamper.

- Jeg er ikke kjent med at det er gitt en straff av dette omfanget i Adeccoligaen eller Tippeligaen tidligere, sier leder i utvalget, Sven Olav Larsen, til Nettavisen.

Den strenge straffen til tross, Odd og Kenneth Dokken kommer ikke til å anke avgjørelsen.

- Vi synes straffen er strengere enn nødvendig, men Kenneth ønsker å bli ferdig med saken og se fremover. Derfor velger vi ikke å anke dommen, sier klubbdirektør i Odd Grenland Hans Erik Utne til Nettavisen.

- Rettsstridig vold
Kenneth Dokken får fratrekk for kampene han har sonet denne sesongen. Det vil likevel si at han er utestengt også i de to første serierundene i Tippeligaen 2010.

Alvorsgraden i Dokkens handling kommer klart fram i utvalgets beskrivelse:

«Kenneth Dokken (...) har utøvd rettsstridig vold. (...) Sparket ble utført forsettlig med relativt stor kraft, slik at Arneng ble påført skade. Det er videre lagt til grunn at sparket fremstår som en planlagt handling, og at det ble utført i en situasjon hvor det ikke var kamp om ballen, idet denne befant seg et annet sted på banen»

Formildende omstendigheter
Likevel finner utvalget også formildende omstendigheter:

«Dokken (har) i ettertid sterkt beklaget egen opptreden, både i media og overfor Arneng og Aalesund FK.»

Men at straffen skulle bli streng var de aldri i tvil om:

«Utvalget (mener) at allmennpreventive hensyn tilsier en relativt streng reaksjon, idet denne type opptreden ikke hører hjemme på en fotballbane».

Ville ha strengere straff
Etter hendelsen i september ila Doms- og sanksjonsutvalget Dokken en suspensjon på seks uker i påvente av utredning og straffeutmåling.

- Det var ikke en dom, men kan sammenlignes i det sivile liv med det å bli varetektsfenglset dersom man er under etterforskning for en straffbar handling. Dokken fikk suspensjonen raskt for at han ikke skulle kunne spille kamper mens saken var under utredning, sier utvalgsleder Sven Olav Larsen.

Da forbundsstyret i NFF til slutt innstilte på en straff var den på hele 13 uker utestenging.

Det ville i så fall betydd at Dokken måtte stått over de syv første kampene i neste års Tippeliga.

- Hodet ville vært styggere
Dermed er dagens avgjørelse en kraftig reduksjon i forhold til innstillingen fra forbundsstyret.

- Vi faller ned på den straffeutmålingen vi mener er korrekt ut ifra handlingen. Det er alvorlig at sparket gjøres forsettelig og ikke på impuls. Samtidig har Dokken lagt seg flat i ettertid og beklaget. For øvrig er det også noe annet å sparke etter benet som i dette tilfellet, enn det ville vært om det var snakk om hodet eller øvre regioner, påpeker Larsen.

Han forteller at det nedover i divisjonssystemene er gitt straffer på så mye som 12 måneders utestengelse for de styggeste episodene.

- Fornuftig
Slik kommenterer Nettavisens sportssjef, Anders Skjerdingstad, torsdagens dom:

- Jeg synes det var fornuftig av Doms- og sanksjonsutvalget å ikke følge Fotballstyrets innstilling som gikk ut på å utestenge Dokken i ytterligere sju uker med virkning fra sesongstarten i 2010. Men sett fra mitt ståsted, hadde det beste vært å si at straffen er sonet ferdig nå.

- Dokkens handling var grov, og det var helt riktig av NFF å komme med en kraftig reaksjon. Samtidig har Dokken lagt seg helt flat og beklaget. Derfor synes jeg de seks ukene han allerede har sonet, hadde vært en passende straff, poengterer Skjerdingstad.

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere