RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP/Scanpix

Domenech nektet å takke for kampen

Sist oppdatert:
Frankrike ble ydmyket igjen. Mens Sør-Afrika gikk ut med flagget til topps.

FRANKRIKE - SØR-AFRIKA 1-2

Først reiste Nicolas Anelka hjem.

Chelsea-spissen hadde ytret noen ord til trener Raymond Domenech, og måtte ta straffen for det. Hjemsendelsen utløste fult kaos i den franske troppen, og det hele utviklet seg til krise.

Les mer om Frankrike-krisen her!

Nå må resten av den franske troppen følge i Anelkas fotspor. De blå hadde i utgangspunktet muligheten til å gå videre med seier over Sør-Afrika, så lenge andre resultater også gikk deres vei, men for tredje gang i årets VM presterte franskmennene langt under pari og dermed røk de også helt fortjent ut av årets VM.

Domenechs menn ble til tider rundspilt av vertsnasjonen, og på et tidspunkt var det faktisk Sør-Afrika som kjempet om avansement. Men det skulle imidlertid bare nesten gå veien.

Selv om det ikke gikk – Mexico og Uruguay gikk videre– så rette Sør-Afrika i det minste opp inntrykket fra den svake Uruguay-kampen og avsluttet mesterskapet på hjemmebane med stil.

Frankrike derimot reiser hjem i skam. Det hjalp da heller ikke at Frankrike-trener Raymond Domenech nektet å takke Sør-Afrika-trener Carlos Alberto Parraeira for kampen i etterkant.

Bakgrunnen for dette skal være at Parreira tidligere har uttalt at Frankrike ikke fortjener å gå videre fra gruppespillet. Dermed forlater Domeench den franske skuta med flagget omtrent på halv stang. Laurent Blanc tar nå over trenerjobben.

Mål og utvisning
Det var Frankrike som hadde et lite overtak det første kvarteret på Free State Stadium, men etter 20 minutters spill eksploderte publikum, vuvuzelaene og de gulgrønne ute på banen.

Siphiwe Tshabalala, som også var frisk i åpningskampen mot Mexico, fant pannebrasken til Bongani Khumalo med en corner, Midtbanespilleren knuste Abou Diaby i luften. Det sto 1-0.

Og bare minutter senere skulle vondt bli verre for franskmennene. Utskjelte Yoann Gourcuff var opp med en albue i duell med MacBeth Sibaya inne i feltet, og dommeren dro kontant fram det røde kortet. Som vi har sett flere ganger tidligere i turneringen var kortet i overkant strengt idømt.

Med ti mann fikk Frankrike det tøft, og etter 36 minutter doblet hjemmelaget ledelsen. Etter godt angrepsspill banket Tshepo Masilela ballen hardt inn foran mål, og der ventet Katlego Mphela og fikk kranglet ballen over streken. Dermed var drømmen om avansement i levende live for Sør-Afrika.

Like etter lå ballen i mål igjen, men denne gangen ble Sør-Afrikas scoring korrekt annullert for offside. Til hvilen var vertsnasjonen to foran, samtidig som Uruguay ledet sin kamp.

Fortsatte festen
Frankrike stilte til den siste gruppekampen uten kaptein Patrice Evra, som har vært en av dem som har ledet opprøret mot trener Raymond Domenech, og uten midtstopper Eric Abidal.

Inn i forsvaret hadde Sevilla-spiller Sebastien Squillaci og Arsenal-back Gael Clichy kommet, uten at det så ut til å fungere nevneverdig. Etter pause fortsatte nemlig Sør-Afrika å herje.

Spesielt etter 51 minutter burde det stått 3-0. Tshabalala tredde igjennom til målscorer Mphela, men alene med keeper satset spissen på kraft i stedet for finesse, og ballen smalt i stolpen.

«Bafana bafana» hadde også flere gode muligheter til å punktere matchen, men det sviktet litt i avslutningsøyeblikket. I stedet var det stakkars Frankrike som endelig skulle kunne juble.

Drøye 20 minutter før full tid viste Franck Ribery seg fram da han ble spilt igjennom. Vingen ga til Florent Malouda, og Chelsea-spilleren kunne sette inn «Les Bleus» første VM-mål i år.

Flere skulle det imidlertid ikke bli for noen av lagene, og dermed endte Frankrike helt sist i gruppe A med fattige ett poeng, mens Sør-Afrika ble nummer tre i gruppen med fire poeng.

Sjekk siste fotballnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere