RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dommersjefen innrømmer trøblete avgjørelser

Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Vi prøver å stramme opp litt, sier Rune Pedersen.

Norske fotballdommere har vært utsatt for mye kritikk. – Det er noen episoder vi gjerne skulle løst annerledes, medgir dommersjef Rune Pedersen.

Stygge albuer er blitt oversett, mål er blitt feilaktig annullert for offside, eller feilaktig godkjent, mens handsproblematikken ikke ser ut til å stoppe med det første.

- Vi evaluerer årsaken til feilvurderingene for å finne ut hvorfor de skjer. Vi har hatt noen offsidevurderinger som har vært trøblete. Der prøver vi å stramme opp litt, sier Pedersen til NTB.

- Det samme gjelder taklinger eller misbruk av albuer, men det er ingenting i våre retningslinjer som endres selv om enkelte dommere skulle vurdere et par situasjoner feil. De fleste kampene har vært uproblematiske, fortsetter dommersjefen.

Pedersen har selv lang erfaring som toppdommer.

- Det er noen episoder vi gjerne skulle løst annerledes. Det har også de aktuelle dommerne og vi små problemer med å se. Dette jobber vi knallhardt med for å luke vekk, sier Pedersen.

Tok brodden
I helgen slapp Haugesunds Ugonna Anyora unna rødt kort etter en albue som sendte Jonas Svensson i bakken før RBK-spilleren måtte byttes ut. – Utenfor en pub hadde det vært fengselsstraff, sa Rosenborg-trener Per Joar Hansen til TV 2.

Kjetil Sælen, som dømte kampen, hadde ingen stor aften. Eliteseriedommeren beklaget innsatsen etter kampen. – Det var ingen god dommerprestasjon, innrømmet Sælen.

Nettopp det å «parkere» kritikken raskt er blitt lagt merke til.

- Det er nok en riktig observasjon, men vi har ikke endret noen policy. Det er opp til dommerteamet om de vil kommentere ting etter kampslutt. Er man klar, er det ok for oss. Og man vil oppleve at noen er mer robuste og erfarne, slik at de takler spørsmålene som greier. Andre vil si nei, hvilket vi også må respektere.

- Vi er for åpenhet, og Sælen tok brodden av det meste på søndagskvelden. Han gjorde seg vel egentlig ferdig med mediene. Da blir det lite oppstyr i ettertid. Fint løst, sier Pedersen.

Mental utfordring
Dommeroppsettet kommer gjerne for en og en serierunde. Det kan vise seg lurt.

- De aller fleste dommerne vil raskt tilbake, akkurat som spillerne. Det forstår jeg veldig godt, for jeg har vært i den samme situasjonen. Men toppfotball handler om prestasjoner. Og er det en eller flere feil som er relativt åpenbare, og som blir innrømmet, vil det kunne medføre endringer i oppsettet for enkeltdommere, sier dommersjefen.

- Må en dommer bruke mye energi den påfølgende uken er vi nær å si at dommeren ikke er mentalt klar. Da kan det være lurt å stå over, gjennomføre god trening og bygge opp igjen både energi og selvtillit, sier Pedersen på generelt grunnlag. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere