Dommerskandale ga vertsnasjonen semifinale

AMPERT: Dommer Rajindraparsad Seechurn (til venstre) måtte ha hjelp fra vakter for å komem seg unna rasende tunisiske spillere etter Tunisias tap i kvartfinalen mot Ekvatorial-Guinea.

AMPERT: Dommer Rajindraparsad Seechurn (til venstre) måtte ha hjelp fra vakter for å komem seg unna rasende tunisiske spillere etter Tunisias tap i kvartfinalen mot Ekvatorial-Guinea. Foto: Amr Abdallah Dalsh (Reuters / NTB scanpix)

- Dette er vankselig å akseptere.

En ganske skamløs hjemmedommer hjalp vertslandet Ekvatorial-Guinea til semifinale i afrikamesterskapet i fotball da Tunisia ble slått 2-1 etter ekstraomganger.

Javier Balboa ble den store helten. Først utlignet han med et straffespark på overtid, deretter ble han matchvinner på frispark. Både straffesparket og frisparket var imidlertid feildømt.

Ahmed Akaichi så ut til å ha sendt Tunisia videre i turneringen da han etter 70 målløse minutter i Bata sendte laget i en helt fortjent ledelse.

Dommer Rajindraparsad Seechurn ble redningen for et hjemmelag som slet med å skape sjanser og virket sjanseløs i jakten på utligning. På overtid kastet Enrique «Kike» Boula seg etter en duell i feltet, og dommeren pekte på 11-metersmerket.

Laserlys

Keeper Aymen Mathlouthi ville neppe reddet Balboas gode straffespark, men oppgaven ble vanskeligere av at han ble blendet av et grønt laserlys fra tribunen.

I slutten av første ekstraomgang fikk Balboa frispark selv om han ble stoppet på reglementert vis. Til enorm jubel sendte han frisparket i krysset.

Skuffede tunisiere greide ikke å komme tilbake, og i stedet lot de frustrasjonen få annet utløp. Mot slutten var det håndgemeng mellom lagenes spillere.

- Det er vanskelig å akseptere dommerens avgjørelser. Dette var ingen fortjent seier, sa Tunisias landslagssjef Georges Leekens.

- Jeg må holde følelsene mine tilbake, men det var ikke akseptabelt. Alle gjør feil, men dette var store feil.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FIKK DOMMERHJELP: Ekvatorial-Guineas Javier Balboa scoret to meget kontroversielle mål som sendte Tunisia ut av afrikamesterskapet. Foto: Amr Abdallah Dalsh (Reuters / NTB scanpix)


Ekvatorial-Guinea er mot alle odds klar for semifinale mot Ghana eller Guinea i mesterskapet laget ikke var kvalifisert for. Laget fikk delta som vertsnasjon etter å ha overtatt sluttspillet Marokko sa fra seg av ebolafrykt.

Storebror vendte

Tidligere lørdag ledet Republikken Kongo 2-0 over storebror en snau halvtime før slutt, men Kongo slo tilbake med tre mål på 16 minutter og vant 4-2.

Kongo har over 15 ganger så mange innbyggere som naboen, men etter en målløs første omgang var det Republikken som så ut til å skulle trekke det lengste strået i kvartfinalen. Ferebory Dore og Thievy Bifouma scoret hvert sitt mål, og dermed ledet laget 2-0.

Dieumerci Mbokani reduserte bare tre minutter senere, og det inspirerte Kongos spillere. Jeremy Bokila utlignet i det 75. minutt, og Joel Kimwaki fullførte vendingen med sitt 3-2-mål.

Mbokani fastsatte resultatet med sitt annet mål på overtid.

Ga ikke opp

- Vi ga aldri opp håpet om at vi fortsatt kunne vinne, sa Kongos landslagssjef Florent Ibenge etter kampen.

Kongo tok sin første seier i turneringen, etter å ha spilt uavgjort tre ganger i gruppespillet. Republikken Kongo var derimot gruppevinner etter to seirer og en uavgjort i sin gruppe.

– Vi endret formasjon og taktikk da vi lå under 0-2, for jeg la merke til at forsvarerne deres var trøtte. Det var spesielt å møte naboen, og vi ville veldig gjerne vinne, for det er ikke ofte man får en slik sjanse, sa Ibenge.

Kongo spiller onsdag semifinale mellom vinneren av søndagens kvartfinale mellom Elfenbenskysten og Algerie. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.