Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drastisk nedgang i Tippeliga-utlendinger

GODE UTLENDINGER: Rade Prica og Mikael Lustig er to av utlendingene som fortsatt spiller i Tippeligaen. Mange andre utlendinger har valgt å forlate norsk fotball.
GODE UTLENDINGER: Rade Prica og Mikael Lustig er to av utlendingene som fortsatt spiller i Tippeligaen. Mange andre utlendinger har valgt å forlate norsk fotball. Foto: Ned Alley / Scanpix
Sist oppdatert:
- Flott at det går den rette veien.

I 2008 skrev Nettavisen om utlendingsproblematikken i norsk toppfotball. Dagen før seriestart det året var det 117 spillere med utenlandsk pass i de 14 Tippeliga-troppene.

Vi tok utgangspunkt i A-lagsstallene som i skrivende stund er presentert på de 16 eliteserieklubbenes hjemmesider. Da viser tall Nettavisen har kommet frem til at antall utlendinger har sunket drastisk siden 2008, til tross for at det nå er 16 lag i vår øverste divisjon.

Fornøyd fotballpresident
I skrivende stund finnes det 89 utlendinger fordelt på de 16 Tippeliga-klubbene. Molde, Aalesund, Brann, FKH og LSK topper lista med åtte utlendinger hver, mens Sarpsborg har færrest utlendinger med kun én i stallen.

Nedgangen gleder fotballpresident Yngve Hallén.

- Dette er en svært positiv utvikling, og gjør at flere norske spillere får god kamptrening. Det er ikke en uting at vi har gode utenlandske spillere i Tippeligaen, men det bør begrense seg til spillere som er med på å heve nivået, skriver Hallén i en epost til Nettavisen.

Han tror det er flere årsaker til nedgangen.

- Det er flere grunner til at det nå skjer en dreining over til færre utlendinger i norsk toppfotball. Press på økonomien har gjort sitt. Klubbene er presset til å se på sammenhengen mellom sport og økonomi. I tillegg har et felles fokus i ligaen på spillerutvikling ført til mer spilletid for egne talenter, sier han.

- Kulturskifte

- Tror du utviklingen fortsetter og at klubbene tør satse videre på norske unggutter, selv når økonomien blir bedre?

- Ja det tror jeg. Vi har før denne sesongen redusert maksantallet på «frie spillere» (spillere som er utviklet i utenlandske klubber, red. anm) i troppene fra 11 til 9. Vi har også innført en b-liste som gjør det lettere å slippe til unge talenter. Slike strukturtiltak, samtidig som spillerutviklingen i klubbene og i kretsene har fått større fokus, vil føre til at norske talenter vil bli oppdaget og prioritert. Jeg har tro på at det har skjedd et kulturskifte, sier fotballpresidenten.

U21-landslagssjef Per Joar Hansen er naturlig nok glad for nedgangen i antall utlendinger i eliteserien.

- Det er flott at det går den rette veien, og det fører til at mange unge blir satset på og får sjansen. Det er nok en konsekvens av den økonomiske tilstanden i norsk fotball, og det fører til at klubbene må tenke annerledes, sier Per Joar Hansen til Nettavisen.

- Mange spiller fast
At en ungdomslandslagssjef ønsker at flest mulig talentfulle norske unggutter får spilletid, er ikke noe nytt. Per Joar Hansen ber klubbene være nøye på hvem de henter til Norge, om de først skal kjøpe utenlandske spillere.

-Jeg har forståelse for at norske klubber ser utenlands, men da må de også hente spillere som tilfører noe. Det blir gjerne dyrt når norske klubber skal handle internt i Norge, og da velger mange å se til utlandet, sier Per Joar Hansen, som er fornøyd med utvalget unggutter han kan velge i til sin U21-tropp.

-Mange norske unggutter spiller fast i sine klubber, både i Norge og utenlands, og det er jeg veldig glad for, sier han.

Utlendingstabellen:

Molde: 8

AAfk: 8

Brann: 8

LSK: 8

Haugesund: 8

Stabæk: 7

Vif: 7

RBK: 6

Start: 6

Tromsø: 5

FFK: 5

Viking: 4

Sogndal: 3

Godset: 3

Odd Grenland: 2

Sarpsborg 08 1

Totalt 89.

HTML EMBED

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!