*Nettavisen* Sport.

Drept for å se VM-kamp

Foto: Mohamed Sheikh Nor (Ap)

Å sette seg foran TV-en er rett og slett farlig i Somalia.

15.06.10 15:04

Oslo (ANB): Fotballfeberen herjer i hele Afrika, men i krigsherjede Somalia advares nå folk skarpt mot å sette seg foran TV-en.

Islamske opprørere har nemlig erklært arrangementet i Sør-Afrika for vanhellig. Grupperingene Al-Shabaab og Hizbul Islam, som kontrollerer store deler av det sørlige Somalia samt hovedstaden Mogadishu, har lagt ned forbud mot både offentlige og private visninger av VM-kampene.

Den som bryter forbudet straffes med 30 piskeslag i offentlighet.

- Gale menn
- Vi advarer alle Somalias unge mot å våge å se på disse VM-kampene, sier Hizbul Islam-talsmann Mohamed Abdi Aros til BBC.

- Det er å kaste bort både tid og penger, og de vil ikke tjene noe eller lære noe av å se på gale menn hoppe opp og ned, sier han videre.

Ifølge den britiske allmennkringkasteren skal to personer ha blitt drept – og et titalls være arrestert – etter at de ble tatt på fersken i å se lørdagens oppgjør mellom Argentina og Nigeria.

Nettstedet AfricaNews rapporterer om at 30 personer – der i blant en gammel mann – skal ha blitt pågrepet da militante menn tilhørende Hizbul Islam stormet et hus der folk fulgte Tysklands oppgjør mot Australia.

- Hørte skudd
- Vi hørte lyden av skudd og skrudde av TV’en. Da vi kom ut, så vi militante i landsbyen vår, sier Abdinur Salah til nettstedet.

Forbudet mot å se fotball-VM oppleves som svært tøft for somaliske fotballfans som lenge har gledet seg til å se verdens beste spillere på afrikansk jord.

AfricaNews melder også om at en rekke fotballtilhengere risikerer livet ved å snike seg inn i områder som er kontrollert av den somaliske regjeringen. Der gjelder ikke det nevnte forbudet. (ANB)

Sjekk dagens oddstips: Slik tjener du penger på få VM-mål

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.