*Nettavisen* Sport.

Drillo: - Ukraina ranet oss sist

Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Norge har mye å revansjere.

05.02.13 09:11

Ukraina er laget Norge aldri har fått det til mot. Etter fire oppgjør venter landslaget ikke bare på den første seieren, men det første målet.

- Ukraina er de siste som ranet oss, sier Egil «Drillo» Olsen.

Sommeren 2010 røk hans stolte Ullevaal-statistikk mot ukrainske gultrøyer. Roman Zozulia utnyttet en keepertabbe av Jon Knudsen og ga gjestene 1-0-seier. Tross overlegen norsk overvekt på sjansestatistikken måtte Drillo tåle sitt første hjemmetap siden 1991.

Drillo er ikke eneste norske landslagssjef med vonde minner fra landskamp mot Ukraina.

Forgjengeren Åge Hareide sluttet før jul i 2008 etter en pinlig forestilling i bortgjemte Dnepropetrovsk, der Norge ikke skapte en eneste sjanse og avsluttet et år uten landslagsseier med et 0-1-tap som egentlig burde vært større.

Jevgen Seleznov ble matchvinner på straffespark i en kamp heller ikke John Arne Riise har noen grunn til å minnes med glede.

- Det var da jeg ble utvist, var det ikke?, sier Norges rekordmann. Det røde kortet gjorde at han gikk glipp av borteseieren mot Tyskland i Drillos comeback som landslagssjef.

Trist fasit
Toppfotballsjef Nils Johan Semb har også dårlige minner fra kamper mot Ukraina. Han stilte plassen som landslagssjef til disposisjon etter 0-1-tapet hjemme i VM-kvalifisering høsten 2000, mindre enn fire måneder etter at Norge slo Spania i EM-sluttspillet og var sekunder fra sin første kvartfinale i et stort sluttspill.

Andrej Sjevtsjenko ble matchvinner i den kampen. Fotballforbundets styre avslo Sembs avskjedssøknad, og sommeren etter ledet han landslaget til 0-0 i Kiev. Det er eneste gang Norge har møtt Ukraina uten å tape, men det var i en kamp Norge måtte vinne for å holde liv i sitt lille håp om VM-tur.

Fasit fra fire tidligere landskamper mot Ukraina er altså null seirer, null mål, en uavgjort og tre tap, en spolert hjemmestatistikk, to avskjedssøknader og en avgått landslagssjef. Likevel er Drillo fornøyd med at Semb avtalte å møte ukrainerne igjen.

3564564

Gleder seg
- Det er en fin motstander for oss, og jeg gleder meg til å møte et godt lag. Jeg har sett Ukraina nok til å vite at de er et forsiktig lag som scorer lite og slipper inn lite. Det blir nok en målfattig kamp, men jeg forventer at vi spiller minst jevnt med dem, sier landslagssjefen.

I fjorårets EM på hjemmebane hadde Ukraina sine to største fotballnavn Andrej Sjevtsjenko og Oleg Blokhin henholdsvis på banen og trenerbenken. Nå er begge borte.

- Det er en vanskelig motstander, men jeg har fått med at de har endret en del siden EM, med ny trener (Mikhail Fomenko) og en del nye spillere. De har slitt litt i VM-kvalifiseringen (nest sist i sin gruppe), men vi er mest opptatt av oss selv. Siden vi vendte til seier mot Slovenia i september er troen og selvtilliten tilbake. Vi har vært solide defensivt og skapt en del offensivt. Målet er at det skal fortsette, sier John Arne Riise. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.