RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drillo og Sørloth vil ha Tsjekkia

Sist oppdatert:
Vi har spurt sju fotballeksperter om Norges sjanser til å nå VM, ønskemotstander i playoffen, om Hangeland bør spille og mer. Les hva de svarte her.

I november kan Norge sikre seg plass i et VM-sluttspill for første gang siden 1998. Men før de norske landslagsspillerne kan belage seg på å bestille flybillett til Tyskland sommeren 2006, venter Tyrkia, Tsjekkia eller Spania i to livsviktige playoffkamper.

TV 2 Nettavisen har snakket med sju fotballeksperter om mulighetene til å komme til VM.

Samtlige er enige om at playoffkampene i november blir en gedigen thriller - uansett motstander. Og alle er blitt imponert over Vikings midtstopper Brede Hangeland.

Vi spurte dem følgende spørsmål:

1.Kan Norge klare å gå videre mot Tyrkia, Spania eller Tsjekkia?

2.Hvilket av de tre landene er det best for oss å trekke?

3.Hvordan bør Norge spille i playoff-kampene?

4.Skal Norge fortsette med det samme midtforsvaret?

5.Hvem bør Åge Hareide velge på sentral midtbane?

Slik svarte ekspertene:

Gøran Sørloth, tidligere Tyrkia-proff og VM-deltaker i 1994:
1) Det er klart det alltid er muligheter. Men det blir steintøft. Det viktigste er at spillerne har tro på at dette kan gå. Ikke si det er for vanskelig. Norge må gjenta helt frem mot kampen at det er fullt mulig å klare, uansett motstander. Da kan Norge komme til VM.
2) Jeg håper på Tsjekkia, fordi de spiller en type teknisk fotball som passer Norge bra. Tsjekkia spiller i perioder veldig omstendelig fotball. Men jeg mener også at Spania og Tyrkia passer til den norske spillestilen. De er fokusert på ballbesittelse, som er rimelig gunstig i forhold til Norges måte å spille på.
3) Vi må bruke tiden frem mot VM svært godt. Norge er klart best når vi ikke fører kampene, og kan true bakrommet. Men Norge må tenke kynisk, det viktigste er å komme til VM og da gjør det egentlig ikke så mye hvordan Norge spiller. I play-off-kampene må spillerne hele tiden tenke VM, VM og VM.
4) Jeg synes Brede Hangeland var veldig god mot Hviterussland. Jeg synes ikke det er en dårlig løsning med Hangeland og Claus Lundekvam. Lundekvam er kapteinen vår og skal uansett tilbake. Men Lundekvam har vært skadet lenge og Hareide må se hvordan han fungerer på trening. Hagen og Hangeland har også bevist at spiller bra sammen, så dette blir på mange måter et luksusproblem og en stor utfordring for Åge Hareide.
5) Si det, det blir heller ikke lett for Hareide å velge midtbanen. Men jeg har veldig stor sans for Hæstad, han er på mange måter en motor på midtbanen. Og så lenge han ikke har spilt seg ut, bør Hareide kanskje satse videre på ham. Men igjen blir det et luksusproblem. Strømstad spilte seg langt fra ut av laget mot Hviterussland. På kantene håper jeg Hareide satser på Solli og Gamst.

Frode Olsen, tidligere Spania-proff, play-off-deltaker i 2003 og TV 2-ekspert:
1) Det har skjedd større undere enn det i norsk fotball. Vi hadde et langt svakere lag og var i dårligere form i kvaliken mot Spania for to år siden. Tøft blir det, med vilje og tro er det mulig. Husk også at vi i 2003 kom til kvalik takket være andre, mens vi denne gangen fortjent har spilt oss dit.
2) Jeg er enig med spillerne i at Tyrkia er best over to kamper, selv om tyrkerne nylig slo Tyskland. Men jeg tror det er ett fett hvem vi møter av de to andre - de er omtrent like gode begge to.
3) Kollektivet er nøkkelordet. Vi må bygge opp en enorm tro og legge ned noen timer med kolossalt arbeid. Sist kom vi fra 1-1 hjemme mot Romania og tap i København. Nå står landslaget med to strake seirer, og det er viktig å ta med den troen.
4) Det kommer an på formen til Lundekvam, som har vært en viktig bærebjelke. Det blir en vanskelig vurdering for Åge, og han må se an form og kamptrening. Et naturlig valg for meg ville vært Brede Hangeland.
5) Det kommer an på motstanderen og vår egen taktikk. Grindheim er uansett et sikkert kort.

Egil Drillo Olsen, tidligere landslaggssjef, FFK-trener og TV3-ekspert:
1) Naturligvis kan vi klare det. Det har skjedd adskillig større fotballundere.
2) Jeg har ikke sett lagene i det siste, og har ingen inngående kunnskaper. Men i utgangspunktet er alle tre litt bedre enn Norge, og Spania er nok den verste motstanderen. Magefølelsen sier at Tsjekkia er litt svakere enn Tyrkia.
3) Åge har jo hatt folk for å se Tsjekkia og Tykia, og må vurdere det. Dette har både med egne kvaliteter å gjøre og ut fra hvem vi trekker.
4) Både Brede Hangeland og Erik Hagen var veldig gode i går, men vi har mange gode midtstoppere og jeg tror ikke valget der blir avgjørende.
5) Vi har også mange spennende midtbanespillere, og det er liten forskjell på nivået. Men jeg har ikke lyst i å legge meg opp i laguttaket i media.

Karl Petter Løken, tidligere VM-spiller i 1994 og NRK-ekspert:
1) Ja. Vi har helt klart muligheten. Enkelt og greit.
2) Tyrkia er det laget jeg håper vi skal møte. Tyrkia er ikke like sterke som de var for fire år siden, og spiller en type fotball som passer Norge. Spania er ikke like gode nå som de var da vi møtte dem i play-off for to år siden, men er bunnsolide og svært vanskelig å slå. Spania er det laget jeg helst ikke vil ha. Tsjekkia er svært gode, og spiller med stor bevegelse. Men de er svekket i forhold til i fjor, og så har storstjernen Pavel Nedved blant annet takket nei. Jeg vil si vi har 50 prosent sjanse for å gå til VM om vi møter Tyrkia, 30 prosent mot Spania og 40 mot Tsjekkia.
3) Vi må bygge videre på det vi så av Norge i går. Norge bør satse på hurtige overganger, og selv om det kanskje blir en floskel, så er defensiv trygghet svært viktig. Og så må vi være mer fokusert på dødballene. Slår vi langt må spillerne være bevisste på hvem de slår opp mot.
4) Hangeland var feilfri i går, så jeg synes Hangeland og Panzer bør få fortsette. Men det blir et vanskelig valg for Hareide når Lundekvam kommer tilbake. Likevel, min oppfordring er å fortsette med Hangeland og Hagen.
5) Her bør kanskje Hareide prioritere annerledes på bortebane enn på hjemmebane. Hæstad er en bedre ballvinner enn Strømstad, noe som passer bra på hjemmebane. På bortebane er Strømstad bedre å holde på ballen, men det blir et luksusproblem å velge hvem som kommer til å spille sammen med Grindheim sentralt på midtbanen.

Arne Scheie, NRK-kommentator:
1) Vi oppfattes som svakere og er ranket lavere enn alle tre, men det er jo cup hjemme og borte, og alt kan skje. Forskjellene mellom de gode og mindre gode lagene er jo i ferd med å forsvinne.
2) Tsjekkia er svakere enn i fjor med Koller og Nedved borte og gamle Poborsky er tilbake. Det er nok ikke en styrke. Spanjolene er dårligere enn sist vi møtte dem, men Torres er veldig bra. Tyrkia er nok det beste alternativet, og vi bør helst spille første kamp i Istanbul. Ingen av lagene er lette, men Tyrkia er best for oss. Deretter kommer Tsjekkia og Spania.
3) Det avhenger helt av hvem som skal spille hjemme og borte først og deretter resultatet i første match.
4) Hagen og Hangeland var meget gode, men det får Åge vurdere.
5) Grindheim og en av Start-spillerne.

Erik Thorstvedt, tidligere assistenttrener på landslaget, Tufte-sjef og TVNorge-ekspert:
1) Klart vi har sjanse til å nå VM, men den er mindre enn 50 prosent. Det må vi ha klart for oss.
2) Her er jeg litt usikker, men ser at Tyrkia dras frem. De tok jo bronse i forrige VM. Men Tsjekkia har vært sabla gode de siste årene, og Spania er jo klart tøffest. Hvis jeg må velge, tar jeg Tyrkia.
3) Det avhenger veldig av om vi spiller borte elle r hjemme først. Vi må spille ekstremt på resultat, og da blir den første kampen avgjørende.
4) Ja, Norge bør fortsette med Brede og Erik Hagen.
5) Hæstad og Grindheim er en bra konstellasjon, men møter en annen type motstander nå.

Morten Langli, TV 2-kommentator:
1) Mot Tyrkia har vi en fair sjanse - 50/50. De er svakere enn på mange år, og med litt vind i ryggen kan det gå veien over to kamper. Borte føsrt ville vært en stor fordel.
2) Det er klasseforskjell på de tre, og det er bedre å møte Tsjekkia enn Spania, dersom det ikke blir Tyrkia. Spanjolene er det umulig å slå sammenlagt, og antakeligvis også i en enkeltmatch.
3) Vi må spille typisk norsk med stram organisering, masse lange baller, fokus på dødballer og enorm løpskapasitet. Vi må tilbake til Drillo-stilen, for Norge klarer ikke å spille ut noen av disse lagene.
4) Lundekvam har vært rusten i nesten ett år, og han er mye skadet og spiller på nest øverste nivå i England. Hangeland og Hagen er et fint par som utfyller hverandre ypperlig.
5) Hæstad og Grindheim. Det virker ganske klart, og jeg er rimelig sikker på at Hareide velger de to.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere